Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dispută Biden – Cheney pe problema luptei împotriva terorismului

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney şi-a reluat atacul asupra administraţiei Obama şi a politicii de securitate naţională, declarând că a eşuat în pregătirea pentru prevenirea unui asalt terorist major.


Actualul vicepreşedinte Joe Biden a contracarat acuzându-ul pe Cheney că “fie este prost informat, fie informează prost.”

În cadrul unor apariţii separate, cei doi s-au contrat pe probleme de securitate, inclusiv modalitatea în care să fie judecaţi cei acuzaţi de terorism. Totuşi, Cheney l-a lăudat pe Barack Obama pentru ultima ofensivă militară contra talibanilor din Afganistan.

“Sunt un susţinător total a ceea ce fac ei în Afganistan. Cred că preşedintele a luat decizia corectă când a trimis trupele,” arăta acesta pentru ABC.

În ce priveşte afirmaţia lui Biden că un alt atac gen 11 septembrie este puţin probabil, Cheney arăta că vicepreşedintele “se înşeală amarnic.”

“Cred că ei trebui să facă totul pentru a împiedica acest lucru. Iar dacă starea mentală nu este ca atare, este dificil să mobilizezi resursele şi oamenii să îi acorde prioritatea pe care o merită” .

După atentatul terorist eşuat de Crăciun, Cheney a condus atacul republican asupra pregătirii Casei Albe de a face faţă terorismului pe sol american. În principal au criticat decizia de a trata suspectul, Umar Farouk Abdulmuttalab, ca un infractor şi nu ca luptător inamic.

Cheney a declarat că anchetatorii ar fi trebuit să aibă posibilitatea de folosi “tehnicile suplimentare de interogare” pe care administraţia sa le-a aprobat, inclusiv folosirea simulării înecului, despre care criticii susţin că este de fapt tortură.

“Acum, preşedintele Obama a luat aceste tehnici de pe masă. A anunţat anul trecut când a preluat postul că nu va folosit alte tehnici decât cele din Manualul Armatei Americane, ce nu include aceste tehnici. Cred că aceasta este o greşeală.”

sursa: Antena3.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.