Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

DNA cere arestarea a doi generali şi trei ofiţeri superiori pentru corupţie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă marţi (14 decembrie ora 15.00) cererea de arestare preventivă formulată de DNA faţă de general maior Mihai Chiriţă, general de brigadă Marian Ion, colonel Vasile Belciug, locotenent colonel Dan Costel Craciuneanu şi maior Ionuţ Onel Crinu.

Cei cinci au fost reţinuţi de ieri de către procurori cu măsura de arest preventiv fiind aduşi sub stare de arest la ICCJ. Generalii au fost reţinuţi de anchetatori în urma unui flagrant.

Generalul maior Mihai Chiriţă este şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din MApN, generalul de brigadă Marian Ion este locţiitorul şefului Direcţiei Management Resurse Umane din MApN, iar colonelul Vasile Belciug este comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unitati de Lupta “Mihai Viteazul” din Piteşti. Anterior şi generalul Chiriţă a ocupat funcţia de comandant al Şcolii de Aplicaţie de la Piteşti.

Procurorii DNA au fost sesizaţi în legătură cu acest caz, în urma unei anchete interne efectuate la nivelul MApN.

Cei cinci sunt acuzaţi că au primit între 1000 şi 1500 de euro pentru a facilita angajarea unor militari.

Până în prezent împotriva celor 5 au fost înregistrate plângeri, unii dintre aceştia recunoscându-şi faptele în faţa procurorilor.

UPDATE 15.39

Potrivit Evenimentul Zilei, apărătoarea lui Ionel Crinu susţine că, în urmă cu mai mult timp, acesta ar fi fost căutat de persoană care l-ar fi rugat să intervină pentru a angaja patru soldaţi. Onel a susţinut că a mers la un prieten care i-ar fi cerut 1.500 de euro de persoană, pe care să-i primească după susţinerea examenului de încadrare pe funcţii. Se pare însă că „prietenul” nu ar fi intervenit, deoarece doar doi dintre cei patru au promovat examenul. „Flagrantul s-a făcut în momentul în care unul dintre cei care au promovat ar fi plătit 1.000 de euro”, a precizat apărătorul Domnica Antoniuc.

UPDATE 00.20

ÎCCJ a dispus, marţi seara, respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de DNA pentru generalul de brigadă Marian Ion, locţiitorul Direcţiei Management şi Resurse Umane, şi generalul Mihai Chiriţă, şeful Direcţiei doctrină şi instrucţie din Statul Major General, pentru colonelul Vasile Belciug, locotenent colonelul Dan Costel Crăciuneanu şi maiorul Ionuţ Onel Crinu.

Totodată, instanţa supremă le-a impus celor cinci interdicţia de a părăsi localităţile de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, precum şi mai multe interdicţii, printre care cea de a lua legătura între ei, cu alte persoane cercetate în dosar sau cu martori.

Decizia instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Cei cinci au părăsit, marţi seara, sediul ÎCCJ, după ce ordonanţele de reţinere au expirat în jurul orei 17.00.

surse: Realitatea.net/TV; AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

60 Responses to “DNA cere arestarea a doi generali şi trei ofiţeri superiori pentru corupţie”

 1. Stelian P. says:

  Gourkha
  Eu nu am avut si nu am lasat nicio ruda in sistem. Un “militar” care se gindeste sa vinda informatii inamicului e pentru mine un gunoi care a fost maturat la timp din armata. Daca ai lasat si rude in urma ta sper sa fie maturate si ele pina nu le ucizi tu cu informatiile vindute inamicilor.

  Covăsneanul
  La “educatia” ta nu ma mir ca doresti moartea altora. Totusi, in primul rind ar trebui sa te gindesti la cei care te-au facut si educat. O merita din plin.

 2. Covăsneanul says:

  Stelian P
  limbaj moderat……

 3. Gourkha says:

  @ Covăsneanul. Am o intrebare la tine. In decembrie ´89, daca erai in Covasna (in judet) – imi poti preciza cu ce rachete ati tras de se cutremura pamantul? Cred ca in seara de 23 decembrie. Pe una am auzit-o, pe cealalta am si vazut-o autodistrugandu-se deasupra la Sf. Gheorghe. Mersi!

 4. Gourkha says:

  @ Stelian P. Zi mersi doar doar atat. Est naiv. Informatiile se pot vinde si alora care se plimba prin Piata Rahova cu şalvari si turbane. Sau armatei maghiare. In plus, stai tu linistit daca ai impresia ca acolo sus nu vinde cineva la greu. Nu observi ca orice actiune e contra Romaniei?

 5. ics says:

  cred ca demascarea acestor ilegalitati sa fie primul pas spre modernizarea sistemului la nivel de mentalitate prin ruperea de vechile principii dintre care unul ar fi superiorul e stapanul. stiti foarte bine ca e un santaj mascat actul de comanda. in anumite privinte. daca nu executi ordinele, indiferent daca se afla sau nu in fisa postului poti fi adus pe brazda,de e seful tau, legal, prin verificara caietului de program, stabilirea de sarcini peste puterea ta de a le indeplini in termenul acordat s.a.m.d.. exemplele sunt puerile dar ating esentialul.

 6. Gourkha says:

  @ ics. Ai dreptate, dar ce solutii ai? Modernizarea nu se poate face decat atunci cand legislatia va permite militarilor sa isi exprime opiniile decent, dar independent de sefi. In practica – acest lucru nu se poate realiza in Romania decat atunci cand militarii activi vor fi ˝tratati˝ unitar si la drepturi, nu numai la obligatii. Pe scurt, dupa exemplu si a altor armate NATO (sa zicem Polonia) militarii activi trebuie sa aiba dreptul de a se organiza in sindicat pt. apararea drepturilor lor profesionale. Exact ca la ceilalti unitari romani. Altfel asa va fi mereu.

 7. ics says:

  inteleg nivelul macro pe care l ai expus dar un prim pas ar fi sa incercam fiecare sa ne facem doar atributiile, fara a provoca derapaje in lant pana la ultimul subordonat dupa vrerea unuia sau altuia.

 8. ics says:

  ref la sindicate, va aduceti aminte de anul 1997 cand un general bine intentionat si de valoare (…cu barba-la propriu) a incercat sa formeze un sindicat al cadrelor mil in activitate? rezultatul> l au mazilit si ideea a fost inmormatata data cu initiatorul. unde a fost spritul de corp al nostrude care se tot vorbste?

 9. Covăsneanul says:

  Volhov. S-75/M3.

 10. Schwartzkopff says:

  Soldatule,
  Generalul pe care l-ai numit este unul adevarat si nu este singurul. Vreau sa-ti spun ca putem avea motive de speranta. Avem la virf cativa profesionisti foarte buni si vine din urma o garnitura care va face treaba buna.