Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dobărârea unui avion militar turcesc de către sirieni creşte încordarea în regiune

F-4 Phantom turcesc foto pressTv

Un avion de luptă turcesc, de tipul F-4 Phantom ,a fost doborât vinberi 22 iunie, de Siria, în spaţiul aerian internaţional, în largul coastelor siriene. Avionul efectua, potrivit oficialilor turci o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterana, neavând armament la bord.

“Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la o distanţă de 13 mile marine de Siria”, a precizat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.

Ministrul a insistat asupra faptului că avionul zbura singur şi “nu avea nicio misiune, nici cea de colectare de informaţii, deasupra Siriei”. Davutoglu a recunoscut totuşi că aparatul a pătruns un moment în spaţiul aerian sirian.

“Aparatul nu a arătat niciun semn de ostilitate faţă de Siria şi a fost doborât la aproape 15 minute după ce a pătruns un moment în spaţiul sirian”, a spus ministrul.

Davutoglu a adăugat că radarele turceşti le-au cerut celor doi piloţi din aparat să părăsească spaţiul sirian, dar din partea Siriei nu a venit niciun avertisment.

“Sirienii ştiau foarte bine că era vorba de un avion militar turc şi cunoşteau natura misiunii acestuia”, a adăugat acesta.

Potrivit Reuters, Davutoglu a declarat că Ankara se va consulta oficial cu aliaţii săi din cadrul NATO pe acest subiect.

“Turcia îşi va face cunoscută poziţia definitivă şi va lua cu fermitate măsurile care se impun când incidentul va fi pe deplin lămurit”, se spune într-un comunicat al biroului de presă al lui premierului turc Recep Tayyip Erdogan, după o reuniune de criză la Ankara, dar care nu dă detalii asupra misiunii pe care o îndeplinea F-4 – avion cu care armata turcă efectuează de obicei misiuni de recunoaştere – în apropierea Siriei.

La Damasc, un purtător de cuvânt al armatei siriene a confirmat pentru AFP că avionul turc a fost doborât. ‘Am confirmat că ţinta (tirului sirian) a fost un avion militar turc, atins de o lovitură directă, după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. S-a prăbuşit în mare, în apele teritoriale siriene, la circa 10 km de coastele provinciei Lattaquie’, a declarat sursa. Purtătorul de cuvânt a adăugat că radarele siriene au detectat ‘o ţintă neidentificată’ care intrase în spaţiul aerian sirian, cu mare viteză şi la joasă înălţime.

Ankara a dat mai întâi dovadă de reţinere şi a anunţat că aşteaptă concluziile unei anchete complete înainte să decidă cum va riposta, pentru a evita, spun observatorii, să fie angajată într-o confruntare militară cu vecinul sirian.

De la începutul represiunii sângeroase de către regimul sirian a mişcării de protest, bunele relaţii economice şi politice între administraţiile turcă şi siriană se degradează pe zi de trece. Turcia cere plecarea liderului sirian, a primit pe teritoriul său circa 32.000 de refugiaţi sirieni, precum şi soldaţi rebeli. Tot în Turcia se află Consiliul Naţional Sirian (CNS), principalul organism al opoziţiei siriene.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Dobărârea unui avion militar turcesc de către sirieni creşte încordarea în regiune”

 1. sorin says:

  Turcia si aliatii sai au acum un motiv sa intervina militar in Siria.

 2. Utzu says:

  “Ministrul a insistat asupra faptului că avionul zbura singur şi “nu avea nicio misiune” :))
  Bine. Passons!

  @sorin
  Mai degrabă turcia are astăzi motiv să NU intervină militar, deşi ar putea. Populaţia turcă este în mod covârşitor împotriva acivităţii explicite de sprijinire a mercenarilor “sirieni” (http://karadeniz-press.ro/kara/turcii-nu-vor-ca-tara-lor-sa-atace-siria/), iar turcia are nevoie disperată să recâştige ascendentul moral pe plan intern, dacă va dori să continue sprijinirea opoziţiei siriene. Turcia nu este România, dpdv mediatic, iar acolo lucrurile sunt mult mai clare în privinţa hramului pe care îl poartă Armata Siriană Liberă.
  Îndrăznesc un pronostic, cum că turcii vor continua să fie răi de gură (ex.Mavi Marmara), doar ca să-şi arate mărinimia şi spiritul pacifist pe final, chiar cu puţin timp înainte de o altă provocare siriană peste care Turcia chiar nu va mai putea trece.
  Zic şi eu.. mi se pare prea slabuţ motiv de scandal acest avion doborât şi nici mare loc de precipitat nu găsesc să fie pe acest subiect. Iertaţi-mă pentru opinia nesolicitată! Doamne, ajută!