Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dobriţoiu: “în două luni se adoptă o decizie privind achiziţia unor avioane multirol”

Oficiali romani si americani in fata unui F16 second hand foto www.mapn.ro

Prezent la Ziua Distinşilor Vizitatori la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, la o demonstraţie aviatică militară româno-americană, Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat că procesul de achiziţie a avionului multirol de către Armata română a fost accelerat, urmând ca în circa două luni să se ia o decizie, după ce va avea loc şi o dezbatere în CSAT privind variantele aflate la dispoziţie.

Dobriţoiu a declarat că modelele de avioane avute în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a, dar se pare că ajungerea la acestea se va face prin achiziţia de avioane F-16 second hand.

“Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a”, a spus Dobriţoiu.

Întrebat dacă avionul american de F-16 mai este o opţiune, Dobriţoiu a precizat că la acesta făcea referire. “Desprea asta vorbeam. Atât avionul F-16, cât şi F-35 folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, or aceasta înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace. Vom avea şi o dezbatere în cadrul CSAT vizavi de acest subiect şi aş vrea să prelungesc subiectul până la decizia CSAT”, a spus ministrul Apărării.

El a afirmat că prezenţa în cadrul exerciţiului militar de la Câmpia Turzii a unor piloţi americani şi a aparatelor F-16 reprezintă “o oportunitate pe care noi o luăm puternic în considerare privind achiziţia avionului pentru perioada de tranziţie”.

“Vă asigur de angajamentul politic ferm pentru a nu transforma forţele aeriene române într-o companie de transport. Vă voi ţine la curent cu toate dezvoltările privind asumarea unei decizii legate de achiziţia avionului multirol. Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani”, a spus Corneliu Dobriţoiu, adresându-se militarilor şi oficialilor americani prezenţi şi ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein.

Corneliu Dobriţoiu a participat, miercuri, alături de ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, la o demonstraţie din cadrul exerciţiului bilateral româno-american “Dacian Viper 2012″, care se desfăşoară la Flotila 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. La acest exerciţiu participă aproximativ 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu şase aeronave MiG-21 Lancer, patru elicoptere IAR 330 Puma aparţinând Flotilelor 71 şi 86 Aeriene, precum şi 150 de militari ai Forţelor Aeriene ale SUA din statul Alabama, cu opt aeronave F-16 şi o aeronavă KC-135. Reprezentanţii Flotilei 71 Aeriană au precizat că exerciţiul “Dacian Viper 2012″ are ca principal obiectiv antrenamentul comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane. Exerciţiul se desfăşoară în perioada 6-16 august.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

22 Responses to “Dobriţoiu: “în două luni se adoptă o decizie privind achiziţia unor avioane multirol””

 1. victor blat says:

  Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, la Ziua Distinsilor Vizitatori organizata in cadrul exercitiului romano-american ‘Dacian Viper 2012′ de la Flotila 71 Aeriana din Campia Turzii, ca ‘guvernele vin si pleaca, atat in Romania, cat si in SUA’, dar militarii celor doua tari construiesc o relatie de parteneriat ‘care va dainui pentru totdeauna’.
  ‘Vreau sa spun tuturor ca ceea ce este special, azi, la acest exercitiu de la Campia Turzii, nu este tehnologia americana si nici armamentul sofisticat, ci faptul ca un numar de 335 de militari americani si romani se antreneaza impreuna, impartasesc idei si cladesc un parteneriat’, a declarat Gitenstein.
  ‘Guvernele vin si pleaca, atat in Romania, cat si in SUA, dar ceea ce este important este ce se intampla cu acesti militari, ce construiesc o relatie de parteneriat intre romani si americani, intre cele doua tari, care va dainui pentru totdeauna si care nu poate fi distrusa. Ne antrenam impreuna, aici, la Campia Turzii, luptam impreuna cu militarii romani in Irak si Afganistan si murim impreuna’, a mai afirmat ambasadorul Mark Gitenstein, in discursul rostit in fata militarilor si oficialilor Ministerului Apararii Nationale, citat de Agerpres.
  MAI ALES MILITARII CARORA NU LI SE APLICA GRUPA 0 DIN CLASIFICAREA OCUPATIILOR ASA CUMA ERA IN TRATATUL DE ADERARE LA NATO , CONSEMNAT DE STATUL ROMAN SI NERESPECTAT .
  ASA CUM ROMANIA , UNICAT IN LUME SI NATO , SUB CONDUCEREA LUI TRAIAN BOICOTOVICI BASESCU A ANULAT LEGEA PENSIILOR MILITARE DE STAT SI A ASIMILAT MILITARII CU CIVILII, FACAND SA NU MAI EXISTE ARMATA DE REZERVA CI DOAR O MINA DE MERCENARI CARE NU MAI APARA STATUL ROMAN , NUMAI ASA SE POATE EXPLICA DESFASURAREA ASA ZISEI “LOVITURI DE STAT ” PE CARE O CLAMEAZA BOCIOTOVICI BASESCU SI CLANUL INTERLOP AL PEDELEPRELOR.
  NU AM VAZUT ABSOLUT NICI O REACTIE A AMBASADORULUI AMERICAN CAND TRAIAN BOICOTOVICI BASESCU A ORDONAT , DESFIINTAREA PENSIILOR MILITARE DE STAT , CI DOAR CA SA ISI PROTEJEZE OBEDIENTUL CARE TREBUIE SA PRADUIE ROSIA MONTANA , HIDROELECTRICA, CENTRALA ATOMO-NUCLEARA CERNAVODA ETC.
  Desfiintarea “PENSIILOR MILITARE DE STAT” a fost consemnata in SCRISOAREA DE INTENTIE CU FMI SI B.M. , de tovarasul TRAIAN BASESCU in calitate de PRESEDINTE-JUCATOR-DISTRUGATOR si nu se va mai reveni asupra ei in vecii vecilor, deoarece guvernul Ponta s-a angajat sa respecte tot ceea ce a stabilit impotriva romanilor tovarasul presedinte.

 2. Stelian P. says:

  Nu cred ca luam F 16. Pai toata tara stie ca asta era angajamentul lui Basescu care lua comisioane de milioane de dolari ca sa cumpere rable second-hand in care sa moara pilotii nostri. Sau acuma daca altiineva incaseaza comisioanele, avioanele sunt bune ?

 3. Fenchea Marius says:

  Cel mai penibil moment, ca sa cumperi un multirol ar trebui sa faci licitatie internationala si sa invti constructorii europeni si americani la ea, negociezi cu toti, nu asa pe la colturi, unde este offset-ul, unde sunt imprumuturile la dobanda interguvernamentala, sau conteaza doar spaga si mita?!
  De ce nu se iau in calcul si alti producatori de avioane militare si tot ni se arata fantoma F 16?
  De ce nu se cumpara noi !

 4. victor says:

  Ziarul Tricolorul si Corneliu Vagin Tudor: Aflat in SUA, in noaptea de marţi spre miercuri, Virgil Măgureanu i-a dat lui Traian Băsescu, prin telefon, vestea cea mare: CUMPĂRĂ 2 CRUCIŞĂTOARE ALE MARINEI AMERICANE ŞI 48 DE AVIOANE F-16? ATUNCI REVINE LA PALATUL COTROCENI!
  Adio, Victoriţa şi Crinuţa! Cărel poteca! Joaca voastră prin palatele pustii Cotroceni şi Victoria se apropie de sfîrşit. Aţi avut ţara pe mînă, vreme de 2 luni, şi aţi fărîmat-o. Trimis, val-vîrtej, de Traian Băsescu peste Ocean, Virgil Măgureanu avea să-i dea acestuia, în sfîrşit, telefonul mult-aşteptat. Dialogul s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri, la orele 0,30, şi a durat între 12 şi 15 minute. Şarpele cu Ochelari i-a spus Matrozului că s-a întîlnit cu Leon Panetta, secretarul de Stat al Apărării, căruia i-a expus situaţia şi riscurile ca interesele strategice ale SUA în această zonă să fie compromise. Înalta gazdă l-a ascultat cu atenţie şi i-a dat următorul răspuns (parafrazăm): el va discuta cu şefii CIA din Europa pentru a face jocurile pe plan internaţional, astfel încît Traian Băsescu să revină la Palatul Cotroceni. Totuşi, lui Băsescu i se reproşează că, atunci cînd a fost în America, i-a promis vicepreşedintelui Joe Biden că România va cumpăra 2 crucişătoare ale Marinei SUA, cu care Armata Română trebuie să se înzestreze pînă în anul 2015, conform standardelor NATO. Dar nu a făcut-o. De asemenea, i se mai reproşează că n-a achiziţionat cele 48 de avioane F-16.

 5. ROBERT HORVATH SUA says:

  CIA: LOVITURA DE STAT MILITARA IN GRECIA SI ROMANIA ?

  Haosului din Romania i se va pune capat intr-un fel sau altul!
Un raport CIA avertizeaza ca o lovitura de stat militara in Romania este foarte probabila in lunile care vin. 
Sincer, avertismentul analiștilor de la CIA nu este o surpriza. Orb sa fii, sa nu-ti dai seama ca se apropie o perioada de haos, si lucrurile sa scape de sub control.

  Guvernarea coloneilor, reinviata.

  In 1967, un grup de militari de dreapta au inlaturat guvernul pro-comunist care se pregatea sa aduca Grecia sub aripa URSS. Militanții de stanga au fost arestați in masa si mulți au fost executați fara judecata. Guvernarea coloneilor a durat 7 ani, a fost sprijinita oficial de catre SUA si a pastrat Grecia sub umbrela NATO.

  Cu acordul redactiei urmeaza o serie de documente pe aceasta tema.

 6. gabi says:

  Aeronavele F16 sunt SUPER avioane. Au trecut prin probe de foc. Și nu uitați că vin sub căciula super puterii mondiale. Inclusiv la mâna a doua sunt mai bune decât Gripen. Dacă ne permitem să le luăm, nici nu trebuie să mai stăm pe gânduri.

 7. Ciprian says:

  Se mai vand si niste Mercedes Cobra foarte bune, productie anii 70. Ar trebui sa le luam ca sunt foarte bune.

 8. szilard says:

  aloo, bani de unde? Tiparim mai multa hirtie(bani) si apoi cu ei cumparam miliarde de euro, nu?

 9. Dar says:

  Gabi -are dreptate!

 10. hi..hi..hi.. says:

  Este bestial DOBITOCUL asta…

 11. Marius Fenchea says:

  Da cum sa nu..sunt super avioane asa cum P 51 Mustang a fost in al 2-lea razboi mondial cel mai titrat avion de final de conflict….T 50 PAK FA nici nu o sa se prezinte la intalnirea cu F 16 Second Hand…le va lasa pe batranele Su 27 si MIG 29 sa se ocupe de ele de bune ce sunt…..

 12. Marius Fenchea says:

  @ Gabi pe ce te bazezi ca un F 16 chiar si la mana a 2-a este mai bun dcat un Gripen C/D? Exercitiile intrnationale arata altceva si Gripen iese in fata escadrilelor de F 16 vezi cehii cu rezultatele de la Tiger Meet!

 13. sorin says:

  Sa ne punem bine cu germanii, nu?

 14. Fenchea Marius says:

  @ Dar pe ca te bazezi cand spui ca are Gabi dreptate si F 16 este superavion ca eu superavioane le consider pe F 22, Typhoon, Rafale, si Su 35 BM in rest…..sunt avoane multirol si punct!

 15. szilard says:

  Pentru @ Gabi : Sint 2 categorii de F-16, o parte vechi, fara avionica de ultima ora si cu problme de care vor sa scape americanii (plus comisionul). Acum au venit americanii sa vada cum e cu democratia la noi, AIUREA, au venit sa scape de F-16 vechi, pina si moderatorii de la TV si-au dat seama de asta.
  Si a doua categorie de F-16 : moderne, noi care imi plac si mie. Problema e ca F-16 vechi se vind la pret de F-16 noi.
  Nici pe departe nu se compara un F-16 vechi cu un Gripen C/D super tehnologizat.

 16. MIDDLEeastANALIST says:

  CLARIFICAȚI IMEDIAT CARE ESTE INAMICUL NOSTRU AERIAN ȘI CE RAPORT DE FORȚE CALITATIV REZULTĂ CU ACESTE SECOND HAND !! DE CE NU CONTINUĂM CU MIG-URI DE LA RUȘI ?! ACUM PE CERUL PATRIEI SUNT MINUNATELE MIG-URI … NU ESTE ȘI CERUL NATO ??!

 17. sorin says:

  Daca Dobritoiu a afirmat ca Romania va cumpara F35, in cel mult 20-25 de ani, cu siguranta ca vom folosi jafurile alea SH, atata timp.Acest termen a fost comunicat in iarna si de Basescu, care vroia atunci sa cumparam F16, nou, afirmand ca prin 2030-2035 vom trece la F35.Daca nu scapam de F16, SH, macar sa se cumpere versiunea C/D, din rezerva SUA, dispusa in Arizona, avand disponibila cea mai mare parte a rezervei de zbor.

 18. vasile says:

  Astronautului Dumitru Prunariu, general în rezervă, i s-a redus pensia cu 70%

  Lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în Cosmos, i s-a diminuat cu 70 la sută pensia militară dintr-un motiv, spune el, “halucinant”: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos în sine, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei.
  Prunariu, care este general şi pensionar militar, a povestit miercuri seara că “el a fost cel care a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister”.
  “Nu-mi face deloc plăcere să abordez acest subiect. Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în ianuarie, pensia mi-a venit 30 la sută din valoarea pe care am avut-o în decembrie. Nu ştiu dacă au fost luate în considerare acele documente”, a spus Prunariu.
  “Ştiu că anumite date lipsesc, adică exact perioada în care am fost în pregătire pentru spaţiul cosmic. Nu s-au găsit documentele din momentul în care am intrat în aviaţia militară, din 13 martie 1978, până când m-am întors din pregătire timp de trei ani de zile din orăşelul stelar şi mi-am început activitatea oficială la comandamentul aviaţiei militare. Doar de atunci mi se găsesc salarizarea şi documentele justificative”, a mai adăugat generalul Prunariu, citat de cotidianul Gândul.
  Sursa: MEDIAFAX, Gândul

 19. mos martin says:

  @vasile. 1) Chiar asa sa fie oare? 3 ani sa insemne 70% din pensie? Nu prea as crede…..prea e trasa de par…mar…..cat era pensia in dec 2010 si cat e acum/ Ce inseamna 30%? Care este vechimea reala….anii reali slujiti sub drapel?
  2) Achizitia de avioane multirol trebuie gandita cu mintea limpede….nu pe la colturi…in stil dambovitean……ce avantaje ar avea industria aeronautica romana din achizitie? Mai avem industrie aeronautica? In dec 1989 …cam aveam…..multe uzine…cu dotari uluitoare? Ce s-a ales din ele?

 20. MIDDLEeastANALIST says:

  A FOST COBAIUL URSS NU AL NOSTRU ! De aia Dobrițoiu, care nu știe limba rusă, nu-i dă PRIMA DE COSMOS !

 21. CURIOSUL says:

  MAI HORVATHHHH, EU CRED CA DE FAPT TU ESTI DOGARU. ACELASI LIMBAJ, ACELESI IDEI. SINGURA DEOSEBIRE CA TU ABEREZI CU AMERICANII SI DOGARU, SFATUIT INDEAPROAPE DE FELIX ABEREAZA CU RUSII. AMANDOI AVETI INSA COMUN NECESITATEA URGENTA DE A VA PETRECE O PERIOADA CAT MAI LUNGA DE TIMP LA BALACEANCA (daca doresc cei de acolo sa va primeasca!). ADEPTII HAOSULUI, CU CREIERELE IMBOBATE IN ALCOOL, PROPAVADUITI VIOLENTA, LOVITURI MILITARE SI ALTE IDIOTENII. VINOVATI NU SUNTETI VOI CI CEI CARE VA ASCULTA, CARE VA “PROMOVEAZA CU IRESPONSABILITATE PE STICLA” DAR SI MEDICII DE FAMILIE CARE VA LASA IN LIBERTATE CAND DE FAPT AR TREBUI SA VA SERVEASCA CATE O CAMASA DE FORTA!