Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dobriţoiu, sacrificat de acordul Băsescu – Ponta?

Iată că, încet-încet, negoţul cu funcţiile ministeriale se apropie de sfârşit. Învingătorii scrutinul din 9 decembrie au pus batista pe ţambal şi au proclamat – cu mai multă sau mai puţină bucurie – împărţirea frăţească a portofoliilor. Şi asta, fără supărări oficiale!

Se remarcă însă sacrificarea liberalului Corneliu Dobriţoiu în favoarea obscurului social-democratului Mircea Duşa pentru ocuparea portofoliului Apărării.

Dar oare de ce a preferat Ponta o persoană care nu a avut NICIODATĂ tangenţă cu Apărarea Naţională în locul unui profesionist?

Unii ar spune – şi pe bună dreptate – că prezenţa lui Duşa la Apărare va permite naşului lui Ponta, dl Oprea Gabriel să se erijeze în mare expert pe probleme de apărare. Că doar, numai  el ştie să răspundă premierului (oricare ar fi acesta) de ce merg tancurile prin deşert şi avioanele nu pot zbura prin norul de cenuşă vulcanică.

Dincolo de glumă, citind însă “acordul de colaborare” dintre Ponta şi Băsescu în condiţii de coabitare (parcă ar fi soţi divorţaţi dar care stau în aceeaşi casă !?) se poate observa că în problemele legate de securitate, apărare naţională şi politică externă primordialitate va avea preşedintele. Ori acesta, supărat fiind de opţiunile ferme şi critice ale lui Dobriţoiu pe tema Strategiei Naţionale de Apărare, nu s-a sfiit să-l catalogheze pe generalul-locotenent drept … “Moş Teacă”. Expresie prezidenţială. De aici şi până la debarcarea lui Dobriţoiu nu a fost decât un pas.

Degeaba Dobriţoiu a conceput partea privind securitatea şi apărarea naţională din programul de guvernare al USL. Degeaba s-a implicat în reprezentarea corectă şi profesionistă a României la reuniunile NATO şi UE. A fost nevoie de o contradicţie cu preşedintele, că portofoilul acestuia a zburat înspre neica nimeni.

O spun fără răutate. Pur şi simplu, dl Duşa este mai slab pregătit în domeniul apărării decât, culmea, doamna Udrea. CV-ul subţire şi cu destule ciudăţenii (vezi când face facultatea, e şef de serviciu când e doar absolvent de liceu, face masterat fără nume etc), lasă să se întrevadă o personalitate ştearsă. Să sperăm că tutela “specialistului” Oprea nu-l va inhiba şi mai mult.

Oricum, cel mai probabil, el va fi cel care va suporta furia militarilor pensionari care au rămas cu pensiile tăiate şi cu promisiuni neonorate. Că doar nu ne închipuim că vor mai fi onorate promisiunile din campanie ale USL-ului privind revenirea pensiilor la cuantumul cel mai avantajos! Astfel, toată lumea câştigă: Ponta câştigă un minister, dar scapă de bătăile de cap pe care le plasează lui Oprea şi preşedintelui. Antonescu evită obligaţia de a satisface promisiunile făcute foştilor militari, scăpând de vocea prea prezentă în spaţiul public a lui Dobriţoiu. Iar preşedintele scapă de cel care-i critica strategia de apărare naţională. Mai mult, negocierile privind viitorul buget vor scăpa de vocea MApN care cel mai probabil se va mulţumi cu resturile. Şi aşa, după câteva luni, dl Duşa va face loc altuia mai vânjos în clonţ, cel mai probabil Oprea!

Să sperăm că schema aceasta nu va fi respectată. Afirm cu sinceritate că articolul e speculativ şi documentat în baza informaţiilor vehiculate în spaţiul public. Că bârfele nu  mă interesează.

Din păcate, din toată “afacerea” cel mai mult va avea de pierdut Armata. Probabil bugetul ei va fi minim, programele de înzestrare vor fi uitate prin sertare. Pensiile diminuate vor rămâne la fel! Iar onoarea ei va rămâne un deziderat şi vocea ei în spaţiul public va fi găngăvită de o persoană fără autoritate morală în mediul militar.

 

 

Raul-Ciprian Dăncuţă, InfoMondo Militar

19 decembrie 2012

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

25 Responses to “Dobriţoiu, sacrificat de acordul Băsescu – Ponta?”

 1. ursu says:

  Acord semnat de doi shobolani, Ponta si Bashinescu! Imi pare rau de Dobritoiu ca era de-al nostru, asa bun, rau, dar era MILITAR. Acu o sa-l vedem iar pe derbedeul de Oprea cu ochii belitzi pe spate, strategul strategilor din RO. Stiti vorba aia cu “schimbarea sefilor…”. Oricum e un guvern de kkt. E ceva in genul lui Bocc 4!!!! Vai de noi si de tara!!!
  ——————–
  PS. Pentru “curiosi” sunt apolitic!

 2. Ion says:

  “Eu am fost foarte multumit şi de Duşa la Interne, şi de Dobriţoiu la Apărare, dar în momentul în care PSD a avut o nouă funcţie de viceprim-ministru am discutat cu colegii liberali despre cele două ministere de forţă, Internele şi Apărarea, şi am spus ” Voi sunteţi primii care aveţi dreptul să alegeti ce credeţi că din punctul de vedere al PNL este mai important”. Domnul Antonescu şi colegii liberali au spus “Pentru noi este important să avem Ministerul de Interne condus de Radu Stroe” şi atunci am spus ca Duşa să meargă la Ministerul Apărării, pentru că mi s-ar fi părut incorect să-l scot pur şi simplu din Guvern”, a relatat Ponta.

 3. Mirea says:

  Oare pregatesc “privatizarea” armatei? Schema este cunoscuta! Pui in fruntea armatei niste incompetenti, tai puternic la capitolul cheltuieli de inzestrare, faci o campanie in presa de partid ca este o gaura neagra, si gata vine cineva cu propunerea de privatizare! Cand ai atatia generali la ce ne mai trebuie avioane, nave, tehnica blindata etc. Deci, se privatizeaza sau nu armata? Vom avea in afara de regi ai asfaltului si regi ai apararii nationale? Posibil NU?

 4. gigimarga says:

  Cine mai crede că se va face dreptate e un prost! Singurul om devotat Armatei a fost îndepărtat tocmai de Antonescu care o face pe nevinovata şi virgina! El a participat l-a semnarea pactului cu SATANA dar nu ştie nimic, el e mic, mic de tot! Halal oameni de stat are România, să ne spălăm cu ei pe cap! Prostimea că de aia e prostime şi merge la vot ca prostimea, nu contează! Şmecheri au fost şi încă vor mai fi! Antonescu a vrut internele fiindcă de acolo vin banii nu de la militarii care mor aiurea pentru ca bogaţii să-şi sporească averea! Cu tot respectul, până când armata nu v-a ieşi cu tancurile pe străzi (dacă mai avem tancuri) ca la Moscova, armata va râmăne cenuşăreasa societăţii şi militarii români proştii societăţii!

 5. Ion says:

  Bun articolul. Felicitari domnule Raul-Ciprian Dăncuţă!
  Dupa cate stiu eu, situatia a stat cam asa:
  Internele erau la PSD si Administratia la PNL. Cum Voiculescu, care desigur conduce USL din umbra, si-a dorit Internele (doi s-un sfert, filaje, dosare, aici incepe urmarirea penala etc) si ACD nu putea avea ambele ministere de forta s-a facut rocada. Antonescu a fost bucuros, fiindca a scapat de un cartof fierbinte, pensiile micsorate, dar si de naivul si vocalul Dobritoiu, care cu iesirile sale mai degraba de sindicalist decat de om politic, a pus in dificultate PNL-ul.
  Ponta a fost si el bucuros, fiindca avea o felie dulce de tort pentru nasul Oprea, dar cum baronii PSD s-au opus si a mai pus si Voiculescu umarul, a amanat momentul pentru mai tarziu, punandu-l pe modestul Dusa, asa ca rezerva.
  Deci, Apararea va fi condusa chiar din prima zi de catre Oprea, ca la interne nu se va baga, decat formal, fiindca nu-l va lasa Voiculescu.

 6. al adin says:

  Dusa a fost lucrat de chestorii de la Interne pentru ca nu putea fi dus de nas si incepuse sa se bage in oala actualilor fosti acoliti ai unui regim apus. Si cum nu putea fi indepartat din guvern a fost translatat. Bineinteles ca motivul oficial nu a fost cel din prima propozitie ci pregatirea acestuia si pe latura apararii nationale. Un scenariu aproape similar cu cel aplicat anterior lui MRU de catre greii din SIE.

 7. LICA says:

  OBIECTIVUL PACTULUI BASESCU-PONTA , ESTE NEDECLARAT, CA ABSOLUT TOATE CELE SEMNATE IN FATA OCULTEI DE BASESCU SA FIE TRANSPUSE IN PRACTICA DE PONTA , CA DEMN URMAS AL MARIONETEI EMIL BOC. ASADAR PESTE FOARTE PUTIN TIMP IL VOM REGRETA CHIAR SI PE BOC, DEOARECE PONTA ESTE MAI MARE JAVRA DECAT BOC. DESPRE FOSTII PENSIONARI MILITARI , PONTA NU VA MISCA UN DEGET IN AFARA DE SIMPLE PROMISIUNI/MINCIUNI MAI ALES CA ARE VICEPREMIER PE CUMATRUL OPREA GABRIEL , AJUTOR DE DUSMAN AL LUI BASESCU.
  Conducerea SCMD a gresit total sustinand USL fara rezerve si dupa 14 iunie 2012, data la care USL a tradat cauza rezervistilor. In acea zi, USL a adoptat L. 112/2012 prin care a stabilit ca cei cu pensiile diminuate, ramanem cu ele tot la fel.

  USL a initiat in opozitie fiind, proiectul Legii Nr. 112/2012 care a fost adoptat de Senat la data de 23.04.2012 in forma initiala denumita PL-x nr. 102/2012.In forma adoptata de Senat, nu am mai fi avut pensiile diminuate si ni s-ar fi returnat si banii retinuti abuziv. Gest corect din partea USL in opozitie.
  Insa dupa preluarea puterii, USL si-a modificat pe 14 iunie 2012 la dezbaterea din Camera Deputatilor, propriul proiect de lege PL-x nr. 102/2012, stabilind faptul ca cei cu pensiile diminuate ramanem doar “amnistitati fiscal”, dar tot cu pensiile diminuate ramanem. Rezultatul: L. 112/2012 adoptata de Parlament cu majoritate USL. Aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12677 este dovada tradarii din partea USL de unde rezulta clar ca USL la putere si-a anulat propriul proiect de lege initiat in opozitie.
  In final, cei 26 500 am ramas cu pensiile diminuate prin lege adoptata de USL. Conducerea SCMD a stiut mereu ce s-a intamplat. Initial a dorit organizarea unei manifestatii de protest contra USL, apoi s-a razgandit si a decis sa ascunda totul sub pres. In loc sa sanctioneze USL prin faptul ca nu si-a tinut promisiunea fata de rezervistii cu pensiile taiate, diversi lideri ai SCMD au inceput sa faca si campanie pro USL. Concluzia este ca cei 26 500 am fost tradati nu numai de USL, dar si de diversi lideri din conducerea SCMD care au sustinut USL desi au stiut mereu ca USL ne-a mintit si ne-a lasat cu pensiile taiate, la fel ca pe vremea PD-L.
  DOAR NAIVII SAU CEI CU BOALA COPIILOR NU VOR SA ISI DEA SEAMA.

 8. LICA says:

  Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel care în public dă asigurări militarilor că nu li se vor diminua pensiile, utilizează bani publici – banii Ministerului Apărării – pentru a efectua deplasări la acţiuni ale partidului, UNPR, pe care l-a înfiinţat cu transfugi de la alte formaţiuni politice. În weekendul trecut, Oprea s-a deplasat cu o aeronavă militară la Satu Mare, unde a participat la o reuniune a UNPR. Solicităm premierului Emil Boc să-l demită de urgenţă pe ministrul Gabriel Oprea.
  Sâmbătă, 9 octombrie, la Satu Mare a avut loc conferinţa de alegeri a filialei judeţene a UNPR. Din partea conducerii centrale a partidului au participat ministrul Gabriel Oprea, deputatul Marian Sârbu şi senatorul Cristian Diaconescu. Evenimentul a fost intens mediatizat, pentru a se induce opiniei publice faptul că UNPR are în această parte a ţării o organizaţie puternică. În aceeaşi zi, liderii UNPR în frunte cu Gabriel Oprea au participat şi la conferinţa judeţeană de alegeri a filialei din Sălaj. Nu întrunirile judeţene ale UNPR reprezintă însă evenimentul zilei de sâmbătă, ci modalitatea prin care ministrul Gabriel Oprea s-a deplasat de la Bucureşti la Satu Mare. Cum în zilele de la sfârşitul unei săptămâni, compania TAROM nu operează zboruri spre Satu Mare şi Baia Mare, ministrul Gabriel Oprea nu s-a sfiit şi a apelat la un avion aparţinând Armatei.
  Un comunicat dubios al MApN: “Vizită de lucru” pentru acoperirea acţiunilor UNPR
  Într-un comunicat de presă emis sâmbătă 9 octombrie de către MApN se arată că “Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea a efectuat sâmbătă, 9 octombrie, o vizită de lucru planificată la Batalionul 52 Geniu «Tisa» din Satu Mare, unde s-a întâlnit cu comandanţii unităţilor militare din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu personalul batalionului de geniu, precum şi cu reprezentanţi ai militarilor din categoriile de forţe care îşi desfăşoară activitatea în aceste garnizoane”. Trecem peste “coincidenţa” privind faptul că “planificarea” acţiunii MApN a fost făcută exact în perioada în care se desfăşurau conferinţele de alegeri ale UNPR Satu Mare şi Sălaj. Comunicatul este însă dubios. Conform presei locale, vizita la Batalionul 52 a avut loc vineri, 8 octombrie, după-amiaza, în timp ce ziua de sâmbătă, 9 octombrie, a fost exclusiv rezervată acţiunilor UNPR. Cine a emis acest comunicat trebuie să lămurească “eroarea” privind ziua vizitei de lucru.
  Sârbu şi Diaconescu sunt militari?
  Reuşind să refacem filmul evenimentelor din weekendul trecut, rezultă că în ziua de sâmbătă avionul MApN a stat la dispoziţia ministrului doar pentru acţiunile politice ale acestuia pe linie de partid. Reuniunea UNPR Satu Mare s-a desfăşurat cu începere de la ora 10.30 la un restaurant din localitate (presa nu a avut acces!!!), iar cea a UNPR Sălaj a început la ora 15.00. La plecarea din Satu Mare, conform informaţiilor primite de la senatorul PSD, Valer Marian, în avionul militar au urcat şi ceilalţi doi lideri din troika de conducerea a UNPR, deputatul Marian Sârbu şi senatorul Cristian Diaconescu. Ce au căutat cei doi membri UNPR într-un avion care a făcut un zvor pe cheltuiala MAN trebuie să aflăm de la minister. De asemenea, de ce ministrul de resort s-a folosit de un aparat de zbor al armatei în ziua în care a avut doar acţiuni pe linie de partid iarăşi trebuie lămurit. În plus, conform unor informaţii din zonă, delegaţia UNPR a beneficiat pe perioada stagiului din nordul ţării şi de antemergător al poliţiei militare.
  Poliţia Militară şi agenţi ai DIA l-au ferit pe ministru de ochii presei
  Vă prezentăm o relatare din presa locală (Informaţia Zilei Satu Mare) privind sosirea ministrului Apărării la Satu Mare.
  “Iniţial, aeronava Armatei, un AN 26, trebuia să aterizeze în jurul orei 14, după cum ne-a comunicat preşedinta Organizaţiei judeţene a UNPR, Anca Petran, apoi ni s-a spus că va ateriza la ora 13.20, iar la final, aceasta a pus roţile pe pista Aeroportului internaţional Satu Mare în jurul orei 16.25. (…) Înainte cu peste o oră de aterizarea aeronavei militare, membri ai Poliţiei Militare şi ai DIA au împânzit curtea şi Sala de aşteptare a aeroportului şi, în afara angajaţilor acestuia, nimănui nu i s-a permis accesul în zonele în care s-ar fi putut afla ministrul. Apoi, cu câteva minute înainte de aterizarea acesteia, trei maşini, din care două cu geamuri fumurii, au intrat în parcarea aeroportului şi, după aterizare, au tras lângă uşa avionului. La aeroport, general – cu patru stele în rezervă – Gabriel Oprea a fost întâmpinat numai de colonelul Alexandru Păun, comandantul Batalionului 52 Geniu şi al Garnizoanei Satu Mare, şi de Anca Petran. (…) La aproximativ 5 minute după aterizare, cele 4 maşini din convoiul său, printre care şi cea în care era ministrul, având în faţă o maşină a Poliţiei Militare, au ieşit pe poarta aeroportului. (…) Aeronava cu care a venit a rămas în parcarea aeroportului până sâmbătă, la prânz, când va decola avându-l la bord pe ministru, către Bucureşti”.
  După cum se poate observa din această relatare, deşi din “programul” aterizării au fost excluşi toţi civili, preşedinta UNPR Satu Mare, Anca Petran, a avut acces peste tot, inclusiv “în zona zero”.
  Pentru o situaţie relativ similară, Adomniţei a fost demis
  Mare scandal mare, exact acum doi ani, mai precis pe 6 octombrie 2008, când ministrul Educaţiei de atunci, Cristian Adomniţei, PNL, a fost acuzat că a zburat cu un elicopoter al Ministerului de Interne ca să nu întârzie la propria sa nuntă la Suceava. Deşi a fost apărat de ministrul de Interne de atunci, Cristian David, care a afirmat că el era titularul zborului într-o misiune la graniţa cu Republica Moldova şi că Adomniţei a fost luat “pentru că tot eram în zonă”, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a demis a doua zi pe Adomniţei.
  Un gest similar ar trebui să-l facă şi Emil Boca acum cu Gabriel Oprea. Gestul său este mai grav decât al lui Adomniţei.

 9. LICA says:

  Cãtre:

  PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, DOMNUL TRAIAN BÃSESCU
  Palatul Cotroceni, Bulevardul Genului nr. 1-3,
  Sector 6, Bucureşti, România,
  Cod poştal 060116

  Domnule Preşedinte,

  Subsemnatul …………………… domiciliat în Municipiul …………., ofiţer în rezervă din M.A.I., cu tot respectul rog a se avea în vedere şi rândurile de mai jos în ceea ce priveşte declaratia facuta de dumneavoastra in anul 2009 , fata de care stau si ma crucesc daca sa o cred (ceea ce nu prea mai e cazul) sau sa o iau drept o promisiune desarta :

  (Noiembrie 2009, aniversarea 150 ani SMG, inainte de alegeri…)
  Traian Băsescu vorbeşte:
  “Gata? Sîntem numai între noi? între noi bărbaţii? Domnilor generali, ofiţeri, subofiţeri, angajaţi civili ai Statului Major General vreau să vă spun doar două cuvinte, nu va dura mai mult de un minut.
  Ştiu de asemenea că sînt probleme cu asigurarea banilor pentru haine şi vreau să vă spun foarte deschis: la fel cum şi cu acele amînări de sporuri aş fi putut face o intervenţie care să reglementeze lucrurile pentru armată, sigur luînd bani din altă parte, defavorizînd altă categorie. N-am făcut acest lucru şi nici nu vreau să-l fac. Nu vreau să-l fac pentru că în mod cert ar fi campanie : armata în preajma alegerilor îşi primeste drepturile, preşedintele nu ştiu ce face… şi aş implica armata într-o dezbatere politică inutilă. Ce vă asigur însă e că imediat după alegeri, pînă în decembrie, în ianuarie veţi primi aceste drepturi restante.
  Şi mai este un lucru care mărturisc că ma deranjează: dezbaterile pe tema pensiilor militare. Sînt opinii diferite, unii spun că sînt militari în rezervă care pierd la pensie. Militari nu fac parte dintr-un sistem privilegiat de pensii, este un sistem de pensii militare, deci n-au de ce să se considere în zona privilegiaţilor. Ca atare, vă asigur că dacă acestă lege (va ajunge) într-o forma care pune sub semnul întrebări menţinerea pensiilor ofiţerilor în rezervă o voi trimite înapoi la Parlament pentru a fi discutată şi pusă în regulă. Nu exclud posibilitatea să cer revenirea la un sistem de pensii militare aşa cum sînt aproape în toate statele NATO. Deci în ceea ce priveşte sistemul de pensionare lucrurile încă sînt departe; e mai mult dezbatere decît realitate. (…) Pensiile militare nu pot fi afectate.
  Iar în zona cealaltă, cu cele şase zile vă rog să mă credeţi că am considerat că a forţa nota acum şi a pune armata în preajma alegerilor în situaţia de a fi reclamată că uite şi-a primit bani că are nevoie preşedintele de voturi, am vrut să evit o asemenea dezbatere, dar vă asigur că lucrurile vor fi rezolvate în ianuarie. Eu vă mulţumesc mult pentru înţelegere, vă spun încă o dată la mulţi ani de ziua SMG şi vă asigur de toată preţuirea mea pentru militari
  (…)
  Eu am fost foarte reticent, destul de reticent cu avansările la gradul de general. În general am solicitat să fie comandanţi de unităţi şi oameni cu funcţii în Statul Major care să justifice gradul de general. Acum de 1 decembrie vor fi avansările normale la gradul de general. (…) Dacă sint ofiţeri care au fost în teatre, conduc acum unităţi sau au ajuns la a putea fi avansaţi la gradul de general vă rog să nu ezitaţi să faceţi propuneri dumneavostră (…) precum şi ofiţeri care sînt implicaţi în conducerea operativă a armatei.”
  Cum răspund cei care încalcă jurământul prevăzut la art. 82 din Constituţia României unde se spune printre altele „Jur … să respect Constituţia şi legile ţării …” ?
  Consider ca nici nu mai e nevoie de raspuns pentru explicitarea acestei situatii şi vă mulţumesc anticipat pentru bunăvoinţa şi răbdarea de a-mi citi aceste rânduri.

  Cu deosebit respect,

 10. LICA says:

  Ce se mai respectã în ţara lu’ Nimeni împãrat?
  Romania si-a pierdut suveranitatea »
  Mulţumiri din inimă transmise de pensionarii militarii ilustrului ministru al apărării, general (rz) dr. prof.univ. Gabriel Oprea
  Printr-un vibrant omagiu, foştii pensionari militari de pe întreg cuprinsul patriei îşi îndreaptă recunoştinţa către întâiul conducător al Armatei României, ilustrul şi devotatul ministru al Apărării, deputat în Parlamentul României, general în rezervă, profesor universitar şi conducător de doctorate, om de afaceri de succes, lider de partid guvernamental, domnul Gabriel Oprea.

  Aceştia îi mulţumesc pentru participarea cu succes la reuşita desfiinţării pensiilor militare şi transformarea acestora în pensii obişnuite, creându-se astfel o egalitate firească între toţi cetăţenii României, participanţi în mod egal la propăşirea Românie!
  Mulţumirile se datorează şi muncii susţinute depuse de domnul Oprea pentru “limitarea pensiilor militarilor la doar 19 până la 69%”, situaţie esenţială pentru “asigurarea creării premiselor obţinerii de fonduri necesare pentru demararea marilor investiţii naţionale”.
  Foştii pensionari militari îi mai mulţumesc ministrului Oprea pentru asigurarea cadrului necesar primirii solicitărilor pline de entuziasm de recalculare a pensiilor.
  De asemenea, mulţumirile se datorează şi excepţionalei organizări a primirii pensionarilor entuziaşti în centrele militare, evitându-se astfel umilirea totală a acestora prin deplasarea la Casele de Pensii pentru a beneficia de recalcularea pensiei. Ministrul este astfel felicitat pentru că a insistat ca prin lege să se specifice obligativitatea deplasării tuturor foştilor pensionari militari la CMJ pentru a-şi depune personal şi, desigur, entuziast cererea de recalculare şi diminuare a pensiei. Se creează astfel o binemeritată socializare a pensionarilor cu personalul militar activ şi… plin de bunăvoinţă.
  Mulţumirile se mai îndreaptă şi spre amiralul prof.univ.dr. Ghorghe Marin, şeful SMG, care a creat rapid baza legislativă pentru folosirea sistemului informatic al MApN în folosul recalculării urgente şi fireşti a fostelor pensii militare.
  Nu în ultimul rând, mulţumirile se îndreaptă şi spre doamna general de brigadă Maria Lupu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, care a subscris imediat dezideratului naţional de diminuare a pensiilor, contribuind activ şi cu succes la crearea unor acte normative care să conducă la obţinerea de fonduri necesare relansării economiei româneşti, creşterii productivităţii muncii şi înaintării României pe calea dezvoltării armonioase.
  O felicităm totodată pentru realizarea deosebită în recalculare a pensiilor a 70% dintre cei care au cerut recalcularea pensiilor în baza Legii nr.90/2007 (grupe de muncă) şi ne gândim că dacă a reuşit să raspundă la 70% din cererile de recalculare a pensiilor în 3 ani, sigur va reuşi să le calculeze corect şi în 4 luni pensiile la toţi pensionari MApN.
  O mai felicităm pentru modul operativ cu care postează pe site-ul instituţiei ce cu onor o conduce toate prevederile legale, la zi, care se referă la pensiile fost “militare”.
  Prin economiile pe care le va aduce bugetului de stat prin diminuarea pensiilor, cu siguranţă va reuşi să obţină fonduri ca să-şi construiască un nou site care să fie actualizat de specialişti de primă mărime ai informaticii româneşti!
  RD
  24 august 2010
  PS Vibrantul omagiu e o pură închipuire, dar care pleacă dintr-o crudă realitate: doamna general de brigadă Maria Lupu într-un interviu acordat Observatorului Militar chiar aduce mulţumiri ministrului şi şefului SMG pentru implicarea lor în recalcularea pensiilor. Oare e plătită ca să laude ipocrizia, sau chiar crede în ceea ce zice? Sau poate i s-a cerut…
  În Suplimentul Observatorului Militar (OM) este publicat, pe lângă interviul cu doamna Lupu şi Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.101 din 23 august 2010 pentru aplicarea în Ministerul Apărării Naţionale a Hotărârii Guvernului nr.735/2010.
  Felicităm astfel OM pentru iniţiativa sa, care a permis informarea corectă şi oportună a celor direct interesaţi, acoperind astfel lipsa de profesionalism şi dezinteresul celor din structurile de specialitate ale MApN!

  supliment Observatorul Militar

 11. dodo says:

  sunt de acord cu cele afirmate de tine si mai susutin ca Dusa va fi mai bun ministru decat sindicalistul bretonat.Apararea are nevoie ca ministru de un om realmente politic,nu de strategi,fiindca ministrul nu are nici o raspundere pe teme de aparare ci doar administrative.

 12. ACIDUTZU says:

  Putin le pasa politrucilor si acolitilor de armata. Strategii si politici puse pe hartie si online sunt atat de multe si nefolositoare, incat au obosit si cei mai vajnici comentatori (“analisti militati”) sa le analizeze. Practic nu se vede nimic concret, respectv, inzestrarea armatei, nici macar la modul de a schimba 5% din tehnica pe an. De resursa umana nici vorba. statele NATO fac o propaganda vizibila in mass media pentru cariera militara. La noi, militarul e “Mos Teaca”. Bun numai cand ninge zdravan sau la inundatii si cutremure, ca de, nu misca nimeni in front si cu lopata mica de infanterie se salveaza sinistratii. Pensionarii militari sunt “niste nesimtiti” care mai au curajul sa traiasca. Le da armata niste amarate de cartoane cu care sa se laude cat de gradati sunt! SI ATUNCI LA CE LE TREBUIE UN PROFESIONIST LA “APARARE”? Le incurca socotelile.

 13. Bure Bista says:

  Aici domnule Dodo ai cam dat-o de gard.

  Ce intelegi tu prin politic? Cumva o sluga de partid dispusa la orice compromis politic?

  Armata are nevoie de cineva cu expertiza, experienta si determinare in a sustine nevoile Armatei caci le sunt reale si ne aflam in pragul colapsului organismului militar. Nu poti minti la nesfarsit ca ai o anumita inyestrare cand orice prost stie ca ea e fie veche fie defecta fie ambele.

  Ori sa-l pui pe unu ca Dusa, poate e de buns simt, sef peste un minister unde se cere cel putin o imagine publica sanatoase mi se pare pura batjocura.

  Dar asta e, preferam Atanasii, Babiuci, Stanisoare, Oprei sau mai nou Duse. Asta spune cat de jos a ajuns in perceptia politicului Armata.

 14. Ion says:

  Apropos de ” Pensionarii militari care sunt “niste nesimtiti” pentru ca mai au curajul sa traiasca”, iata ce spune programul de guvernare al USL:
  “Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului”.
  In aceasta situatie mai este vreo speranta pentru pensionarii militari, alta decat principiului contributivităţii?

 15. Ion says:

  Asa este, armata are nevoie de un ministru cu experienta si cu determinare in a sustine nevoile armatei. Cel putin. Daca analizam oferta constatam ca Oprea nu-i chiar de aruncat. In plus, relatia sa cu premierul este foarte buna. Numai ca premierul nu a dovedit ca ar avea forta si nici deplina putere de decizie. Cate batalii n-a pierdut premierul in ultimele zile? Ultimele sunt cu numarul de ministere si de ministri. Dupa ce a anuntat oficial fix 20 de ministere si 6 ministri delegati, iata ca doar la o zi sunt 17 ministere si 9 ministri delegati. Desigur ca ultima varianta este mai buna, dar cine gandeste in locul premierului si cine hotaraste pentru premier?

 16. Lucas says:

  Stop discriminării militarilor români! Stop persecuţiei politice şi încălcării drepturilor fundamentale ale omului în România!
  Daca doriti ca si alte persoane sa afle despre aceasta petitie si sa o semneze, le puteti trimite
  urmatorul link: http://www.petitieonline.ro/petitie/49500146

 17. al adin says:

  Corect. Dar se face referire si la sistemul de pensii ocupationale. Daca va fi ce inteleg eu, in acest sistem vor intra magistratii, militarii (nu si functionarii publici cu statut special), diplomatii. Cum va arata si ce va presupune asta e o alta mare problema. Probabil vor urma alte recalculari. Si este posibil sa se introduca in pensia ocupationala partea de serviciu, adica ceea ce da statul in plus pt compensarea unor privatiuni. Partea de serviciu ar putea fi pierduta in cazul in care calci stramb, evident fiind vorba de infractiuni deosebite.

 18. indisciplinatu says:

  Domnule Lica,
  sunteti prea patimas, insa va inteleg frustrarea fiindca si eu sunt in situatia dumneavoastra. E clar ca Ponta a fost “sfatuit” in ceea ce ne priveste s-o lase mai moale cu revenirea pensiilor militare taiate in mod ticalos, la cuantumul din decembrie 2010.
  Nu-i mai timiteti lui basescu rahatul pe care l-a mancat acum vreo doi ani si ceva in aula de la M-100,..chiar nu mai conteaza, daca a contat vreodata….pentru el.
  In urmatoarea luna , daca nu chiar in 2-3 luni, se va vedea daca vom fi bagati in seama sau nu. Acum baietii au parlament si guvern pentru 4 ani…sa vedem ce mare branza or sa faca.
  In ceea ce priveste SCMD, eu unul, apreciez ca este bine ca exista ca organizatie care chiar incearca sa faca ceva in ceea ce ne priveste. Sigur, caile, metodele folosite de cei din conducere nu sunt intotdeauna cele mai potrivite dar atat timp cat vom transmite doleantele noastre intr-o forma organizata sansele sunt un pic mai mare sa se si concretizeze. Incercati sa vedeti si plinul paharului…in rest, sanatate va doresc.

 19. LICA says:

  DACA AR FI SA NE REFERIM LA SISTEMUL OCUPATIONAL ASA CUM ESTE FUNCTIONAL IN STATELE UE SI NATO, DEZIDERAT AL CRITERIILOR SPATIULUI SHENGEN, ADICA AL J.A.A.I. , PENSIILE OCUPTAIONALE TREBUIE SA CUPRINDA MAGISTRATII .MILITARII SI POLITISTII . CEEA CE IN ROMANIA NU S-A MAI REALIZAT PRIN ANULAREA PENSIILOR MILITARE SI AL POLITISTILOR SI PASTRAREA DOAR A MAGISTRATILOR , INCLUSIV EFECTELE PENSIILOR MILITARE DE STAT PENTRU MAGISTRATII MILITARI CU EXCEPTIA MILITARILOR DE CARIERA. A SE VEDEA CA LEGEA 164/2001 A FOST ANULATA DOAR PENTRU MILITARII DE CARIERA NU SI PENTRU MAGISTRATII MILITARI , CUM REIESE DIN LEGEA 304 , ACTUALIZATA IN 26 IANUARIE 2012.

 20. ciumpalak says:

  putin le pasa militarilor de propria lor viata si activitate… ce daca traiesc de azi pe maine, cui pasa de dotarea lor, ce daca soldele, pensiile lor sunt de cacao? nimanui, nici macar lor, activi sau in rezerva! :( se doreste inclusiv destructurarea sistemului de sanatate militar, asta care mai este…

 21. LICA says:

  VA ROG SA PRIMIT DE ASEMENEA CELE MAI BUNE URARI PENTRU FAMILIA DUMNEAVOASTRA , STIMATE CAMARAD “INDISCIPLINATU”.
  IMI CER SCUZE PENTRU STILUL TAIOS , INSA NU POT TOLERA MINCIUNA SI LIPSA DE DEMNITATE LA CARE NE DIRECTIONEAZA ACESTE HAHALERE CIVILE. DACA NU ERAM IESIT AFARA IN UNGARIA, AUSTRIA, ITALIA, SPANIA, FRANTA POATE AS FI ACCEPTAT CU CAPUL IN PAMINT , INSA ASA NU POT CONCEPE SA FIM MAI MACELARITI DE PROPRII GUVERNANTI LA VREME DE PACE DECAT AR FACE-O DUSMANUL PE CAMPUL DE LUPTA.

 22. Igel says:

  Gasca de la Cluj nu se dezminte. Intotdeauna pe post de Gica-Contra…
  Ca de obicei, dezamagitor, d-le Dancuta. Talica stii Armata din fotografii. Eu unul, daca as fi ajuns pe alte cai in Armata, ca si matale, nu mi-as permite sa vorbesc de cei care chiar au facut parte din Armata. Ca, stii talica, “In lumea asta prost facuta…”

 23. patrocle54 says:

  Ca peste tot , si in armata exista profesionisti. Acestia de regula isi fac treaba de profesionisti. Cand vin si argumenteaza probatoriu ,nu ai cum sa nu tii cont de parerea lor. Indiferent de numele sau functia pe care o ai . Si daca ei au facut dovada ca Dobritoiu e din alta piesa , atunci asa trebuie sa fie. Restul sunt vorbe generate de interese personale sau de grup .

 24. […] Referindu-ne la noul ministru vrem să-i urăm succes în tot ceea ce-şi doreşte bun pentru instituţia pe care o va conduce, cu toate că ne-am exprimat clar că nu agreăm numirea domnului Duşa în funcţia de ministru al Apărării. Argumentele exprimate le regăsiţi în articolul “Dobriţoiu sacrificat de acordul Băsescu – Ponta”. […]

 25. Semanticus says:

  @Raul-Ciprian Dancuta
  ai scris: ”Degeaba Dobriţoiu a conceput partea privind securitatea şi apărarea naţională din programul de guvernare al USL. Degeaba s-a implicat în reprezentarea corectă şi profesionistă a României la reuniunile NATO şi UE.”

  Schita aceea jalnica de 1 pagina, daca a fost scrisa de Dobritoiu, atunci insulta si inteligenta unui cimpanzeu de Madagascar. Este cel mai slab capitol de aparare scris intr-un program de guvernare dupa 1989.
  ”Reprezentare corecta si profesionista la NATO” adica a fost corecta si profesionist pentru ca a mers el si nu cum mergea Oancea in locul lui Oprea ? ca alte initiative sau contributii memorabile nu am vazut la NATO venite dinspre Dobritoiu.