Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Doctor în ştiinţe militare, ceva desuet?

Tot mai des, a deţine titlul de “doctor” în vreo ştiinţă se dovedeşte a fi ceva desuet. Aceasta, deoarece, tot mai multe doctorate sunt făcute pe principiul “copy-paste”. Inclusiv, cele în Ştiinţe militare. Invocăm aici cel mai recent caz, cel al fostului preşedinte al CJ Mehedinţi Adrian Duicu.

Acesta, aflat în prezent, în arest preventiv pentru acuzaţia de “trafic de influenţă”, a obţinut în anul 2006 titlul de “doctor în ştiinţe militare”, la UNAp, potrivit lui “Gândul”.
În urma consultării câtorva fragmente din teza de doctorat a fostului lider PSD s-a constatat că acestea erau copiate.

Astfel, liderul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, deţine titlul de “doctor în ştiinţe militare”, acordat de Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (UNAp), în 2006.

Absolvent al Politehnicii Bucureşti, conform CV-ului public, Adrian Duicu a ajuns doctor după ce a urmat un curs postuniversitar de conducere strategică în domeniul securităţii naţionale, în perioada ianuarie-iulie 2003, la Colegiul Naţional de Apărare, iar mai apoi studiile doctorale la UNAp, sub îndrumarea profesorului Mihail Vasile-Ozunu, general în rezervă.

Cei de la Gîndul, au aflat de la UNAp că teza de doctorat a lui Adrian Duicu se numeşte “Modalităţi de realizare a securităţii europene la începutul mileniului III”, iar Ministerul Educaţiei i-a acordat în 2006, lui Duicu, titlul de “doctor în ştiinţe militare”, cu numărul 5764/2006.

Lucrarea are 166 de pagini şi 57 de surse bibliografice citate.
“Gândul” nu a obţinut permisiunea celor de la UNAp să xerocopieze lucrarea integral, fiind invocat faptul că UNAp este o unitate militară. Cu toate acestea, lucrarea de doctorat are caracter nesecret.

Fără nicio excepţie, fragmentele extrase aleator de reporterul “Gândul” din teza de doctorat a lui Adrian Duicu provin din alte surse – fie paginile de internet ale unor instituţii publice precum NATO, Parlamentul European, Comisia Europeană, fie din lucrări academice şi articole de specialitate, fie din documente publice precum Manualul NATO sau Strategia de Securitate Naţională a României.
Unele surse sunt citate, alte nu, însă toate “sunt copiate cuvânt cu cuvânt”, susţin cei de la Gîndul.

Lucrarea lui Adrian Duicu nu prezintă niciun aspect de originalitate, redând pur şi simplu, pe zeci de pagini, structurile şi descrierile oficiale ale unor instituţii europene cu atribuţii de securitate – NATO, ONU, OSCE, Uniunea Europeană. Uneori autorul îşi asumă, la persoana I şi fără citare, părerile sursei de unde a copiat fragmentul.
Concluziile lucrării lui Adrian Duicu, partea esenţială a unei lucrări academice care ar trebui să fie originală în cea mai mare parte, constând în analiza proprie autorului, sunt de asemenea copiate din alte surse, fără citare.

Contactat de “Gândul”, profesorul Mihail Vasile-Ozunu a explicat că nu îl cunoaşte pe Adrian Duicu din alte circumstanţe decât cele academice, chiar dacă Ozunu era în 2006 membru PDL, iar Duicu făcea parte din PSD.

Profesorul nu consideră că “teza de doctorat pe care şi-a pus semnătura are vreo problemă academică”, acest lucru fiind întărit, în opinia lui Ozunu, şi de comisia de evaluare din UNAp, dar şi de Ministerul Educaţiei, care i-a acordat lui Duicu titlul de “doctor în ştiinţe militare”.

Sursa: Gandul, Mediafax


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Doctor în ştiinţe militare, ceva desuet?”

 1. NICU STOPEL says:

  Seamănă cu “lucrarea” de doctorat a directorului GMR – ISTORIA PARAȘUTIȘILOR.RO un ATESTAT copy-paste după “Fortele speciale – comandouri aeropurtate in actiune” o carte-document scrisa de colonelul Vasile Soare … D-AIA ÎMI PERMIT O GLUMĂ DEMNĂ de gazeta BEGHEUȚĂ : NIMIC NOU SUB Soare …Vasile !!

 2. asparagus says:

  Aici te referi la redactorul gmr ? Omul e parasutist de meserie, si se pare ca tot ce a scris in domeniu e considerat de referinta. Nu cred ca toate astea sunt pe spinarea colonelului Soare

 3. mihaius says:

  Bre ai citit mata lucrarea de iti dai asa cu parerea? Daca da, si e plagiata, am tot respectul. Dar vad de pe siteul ministerului ca omul chiar a scris multe carti in domeniu, si pare sa fie cunoscut la nivel national pentru ceea ce scrie, deci nu cred ca e plagiata dupa colonelul Soare. Una e sa scrii despre fortele speciale, alta despre istoria parasutismului sau mai stiu eu ce. Daca tot faci acuzatii, vino si cu dovezi in acest sens. Numai bine!

 4. NICU STOPEL says:

  bre mi HAI US / ASparaginus iar devii HAIOS. N-AM ACUZAT, N-AM ZIS plagiat. RESPECT cc.științifică … DAR …

 5. NICU STOPEL says:

  DAR …
  „ internetul este subconştientul societăţii. Ni-l putem imagina ca pe
  reţeaua de canalizare a unui oraş, unde se deversează toate dejecţiile. ”
  Mircea Cărtărescu
  “Desi simtim ca desenul lui STOPS
  este in primul rand marturisire si numai in al doilea
  rand mestesug, cu alte cuvinte conditie a marturisirii,
  nu-l vom intelege intru totul, daca ne vom limita
  simplist la imagine, ignorand conditia biografica a
  operei si conditia spirituala a creatorului.
  BEGHEUȚĂ, acest NIKIPERCEA al para-baștanilor,
  este evocat cu mentalitatea unui
  ostaș, iar ceea ce pare firesc acestuia ar putea
  parea altuia exces de umor cazon și descriptivism.
  Iti trebuie, in ciuda aparentelor, fiindca arta
  lui exceleaza prin claritate, un fin simt al observatiei
  si o vibratie sufleteasca fina pentru a trai
  intensitatea si puritatea sentimentului sau,
  nuantele diferente in tratarea subiectului,
  mereu acelasi salt, reluat de la desen la desen,
  ca intr-o poveste fara sfarsit.
  STOPS are, in registrul liric, o structura tipica
  de povestitor hâtru.” I.PETRESKU
  BIBLIOGRAFIE … lipsesc linkuri

 6. NICU STOPEL says:

  REVENIND LA SUBIECT … da, titlul de doctor, în armată, chiar e azi ceva desuet.
  Reduci drastic armata, adaugi
  la JURĂMÂNT … HELP de la un singur d-zeu uitând de fiu și sf duh,
  desființezi trupele de pșt, DAR le vinzi
  “istoria” la chioșc! Automat titlul dr. atașat numelui autorului
  cade în DERIZORIU sugerând mai degrabă
  DR-eptul de autor … pe care l-am descoperit uimit în
  PREȚUL “REDUS” la TĂRGUL de CARTE …
  S-au multiplicat generalii și doctorii, masteranzii în tragerile cu armamentul de inf., în îmbrăcarea cplt. de protecție și diete zodiacale, în valori think TANK euro-atlantide …

  Gânditorii cenacliști,
  Azi “doctori” parașutiști
  “Istorii” aduc la târg cu roaba,
  Desuet aglomerând taraba !

  Avem oale, avem vin,
  Avem ce alții n-au,
  Rege-avem și submarin
  Dar n-avem … KNOW-HOW.

  POEMA CEA DE TAINĂ LA ÎNMORMÂNTĂRI MILITARE
  Părinții au descoperit
  Particula lui Dumnezeu:
  Taxând, la bine și la greu,
  Cu ochiul dracului … sfințit.

  Din parașuta be ghe șapte
  Stigmatiza hazoase fapte
  Și-olteni trântiți dintr-o căruță …
  Azi REDIVIVUS … Begheuță !

 7. asparagus says:

  Chiar mata ai zis ca e un atestat copy paste si apoi o dai la intors ca n-ai acuzat. Unde sunt dovezile? Ca aici vad doar ca te lauzi singur intr-o epigrama de 2 bani, si aia vechi… .

 8. NICU STOPEL says:

  Ambele le poți cumpăra la TÂRG dacă ești din Bucharest altfel vezifbook !

 9. asparagus says:

  Ambele ce? Carti/epigra
  me/dovezi?

 10. NICU STOPEL says:

  ASpara-gina-US … DACĂ N-AI 33 ANI … AI PUS-O ENGAGE !
  Armata European` va fi pilonul de baz` al for]elor armate ale NATO. Ea va fi creat`
  prin alocarea de c`tre statele individuale a componentelor militare într-o subordonare
  opera]ional` unei comenzi suprana]ionale. Pe de alt` parte, for]a va avea [i unit`]i
  care vor fi constituite prin recrutare direct` de c`tre institu]iile europene.
  La orizontul anilor 2030-2040, Armata European` va avea capabilit`]ile opera]ionale
  necesare pentru a planifica, desf`[ura [i evalua tot spectrul de opera]ii militare,
  atât de nivel strategic, operativ, cât [i la nivel tactic

 11. asparagus says:

  Ok, am prins ideea cu cartea despre fortele speciale. Dar acum ca m-ai facut curios, as vrea sa stiu si unde gasesc cartile “plagiate”. Imi poti da un link ?

 12. NICU STOPEL says:

  mihaius
  Post Time 6 februarie 2014 la 3:59 – Răspunde
  Exista o carte la editura militara, Istoria Parasutismului Militar in Romania, scrisa de col.dr. Mircea Tanase. Vei gasi acolo absolut toate informatiile de care ai nevoie atat despre parasutisti cat si despre fortele speciale din Romania de la infiintare si pana in prezent.

 13. asparagus says:

  Asta da cercetare. Mersi

 14. NICU STOPEL says:

  În curând se va clarifica și tema acestui articol, dacă se va publica LISTA DOCTORILOR MLITARI DIN ROMANIA … Probabil se va constitui și un BLOC DE PARADĂ că e o generoasă bază elitistă de selecție …
  Peste 100 de militari si civili vor fi chemati in scurt timp la DNA pentru a da explicatii cu privire la modul cum au devenit profesori universitari, conferentiari, lectori sau conducatori de doctorat. Printre cei care se afla in atentia procurorilor se numara generalul (r.) profesor universitar dr. Mircea Muresan (foto), col. lect. univ. dr. Vasile Soare, col. dr. Gheorghe Iordache, cpt cdor. prof. mil. Florinel Zait, general (r.) Eugen Badalan, general (r.) Sergiu Medar, col. Vasile Fulga, col. conf. univ. dr. Ion Mihai Costache, general de brigada lect. univ. dr. Maricel Popa, general de brigada prof. univ.dr. Liviu Scrieciu, col.(r.) prof.univ.dr. Emil Ioan, cpt.conf. univ. dr. Dorel Buse, lt.col. conf.univ.dr. Doru Enache, col.prof.univ.dr. Vasile Radu, general maior conf.univ.dr. Ion Palsoiu, generalul maior (r.) Sandu Ion Eftimie, col.(r.) Vasile Paun etc. “O adevarata frauda” Procurorii DNA incearca sa elucideze daca acesti generali si ofiteri superiori si-au luat doctoratele si titlurile universitare respectand legea. Din informatiile noastre, militarii respectivi au comis o “adevarata frauda” in privinta obtineri titlurilor universitare. In cadrul Universitatii Nationale de Aparare “Carol I” se formase o filiera pentru cei care doreau sa obtina un titlu de doctor, lector sau conferentiar universitar. Dosarele se depuneau la Sectia Management si Resurse Umane pentru a participa la concurs, dupa care candidatul era validat si acceptat.

 15. Schwartzkopff says:

  delir, delir, delir…