Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Doi militari români ucişi în Afganistan. Un altul este rănit

Vineri, 1 octombrie, în jurul orei 10.30 (ora României), sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceştia.

Atacul s-a produs în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.

Militarul rănit şi cei doi militari care şi-au pierdut viaţa făceau parte din Batalionul 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor”. Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, şi a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Dumnezeu să-i odihnească în pace şi să-l ajute să treacă peste greaua încercare pe caporalul Vasile Zbâncă.

Anul acest MApN va suplimenta cu aproximativ 200 de militari efectivele din Afganistan.

În prezent se află în dezbatere un proiect legislativ de modificare a statutului cadrelor militare, Legea 80/1995, prin care toţi militari vor fi obligaţi să participe la misiuni în afara teritoriului statului român în funcţie de cerinţele MApN pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin convenţii şi tratate internaţionale. Totodată militarilor români le-a fost distrus statutul de cadru militar prin asimilarea acestora cu funcţionarii publici în cadrul legii unice de salarizare şi desfiinţarea pensiilor militare.

Până în prezent în Afganistan au fost ucişi 17 militari români alţi 55 fiind răniţi.

sursa: Biroul de presă al MApN


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Doi militari români ucişi în Afganistan. Un altul este rănit”

 1. micutzul says:

  BUNUL DUMNEZEU SA/I ODIHNEASCA .
  SANATATE MILITARULUI RANIT.

  Imi doresc dint tot sufletul sa fie avansati tot asa si cei care trimit militari acolo unde noi nu ne cunoastem rostul. Daca vreti razboi si oricum spuneti ca noi nu am luptat in vreunul, inventati fratilor unul dar nu mai trimiteti copii nostri acolo unde altii au interese.
  In legatura cu modificarea legii, propun ca in functia de presedinte al Romaniei, in cea de ministru al apararii si in cele de parlamentari sa nu poata sa acceada decat oameni care au fost cel putin 6 luni in teatrele de operatiuni si care au la activ cel putin 10 misiuni de lupta.
  Si daca tot sunt asimilati functionarilor publici , atunci in teatre pot fi trimisi si cei din DNA, din Finante, de la CCR, etc….

 2. Nimeni says:

  “Doar morţii văd sfârşitul războiului”
  Dumnezeu să-i odihnească în pace şi să-l însănătoşească pe colegul nostru….

 3. Badescu Constantin says:

  Dumnezeu sa-i ierte si sa le intareasca familiile! Sanatate celui ranit!

  Dumnezeu sa-i ierte si pe cei care i-au trimis in Afganistan cu o dotare “corespunzatoare”!

  Cred ca se impune o intrebare:

  de ce cand erau accidente nefericite cu tehnica romaneasca – TAB-uri, se facea scandal in toata presa si se ataca industria din tara, iar de cand se intampla cu tehnica americana toata lumea tace si nu se mai pune in discutie dotarea si calitatea tehnicii?

 4. Alex says:

  Conteaza si tehnica dar cel mai mult cantitatea de expozivil. Cu destul poti aunge pe orbita si in cel mai bun tanc.

 5. manasia says:

  Or fi nenorocitele de vehicule HUMVEE cumpărate șmecherește , pe bani mulți și ,,sărace,, la capitolul protecție personal ?!
  Spre știința mea, are careva idee despre vreo situație în care cei care ne conduc destinele și-au trimis fiii sau fiicele in acel iad, ÎN ZONA ROȘIE ? Măcar la studii, dacă nu în vreo unitate a armatei , călcata în picioare făra menajamente …
  Dumnezeu să-i țină de-a dreapta Sa și să-i protejeze pe cei încă prezenți în teatre !Familiilor acestora- condoleanțe sincere !

 6. indisciplinatu says:

  Inca o lacrima pe obrazul Armatei Romaniei…..

 7. Mese says:

  Salutare,
  Nu se critica tehnica pt. ca aceasta tehnica ce o folosim noi in afg. este aproape identica cu ce folosesc si aliatii. Adica aproape tot folosesc HUMVEE si MWRAP-uri. Diferentele sunt la blindaj. Ce avem noi sunt o categorie mai jos decat ceilalti. Si inca ceva: cine a fost pe acolo stie ca tot ce se intampla rau tine de norocul/ghinionul pe care il avem noi.
  SI mai tine si de cat de mari ai ochii atunci cand umbli de colo-colo. O echipa buna nu are nici un bai. Stiati ca si aliatii au inceput sa ia exemple de la romani? Adica daca pana mai ieri aliatii mergeau exclusiv cu masinile si aveau foarte multe evenimente, dupa exemplul romanilor au inceput sa mearga pe jos sa controleze zona mai bune. Dar se pare ca mai este de lucrat la sop-ul acesta.

  Oricum imi pare f. rau pentru baietii astia.

  Dar va mai prezint ceva chiar cu riscul de a ma injura. Stiati ca statul 6 luni acolo in ZONA ROSIE (cum ziceti voi) ii mai putin riscanta ca si 6 luni state in tara la naveta la serviciu? Adica riscul de a o lua in “freza” este mai mare in tara decat acolo?
  Astept injuraturile….

 8. roarmy says:

  Avem doi decedati, avem un ranit. Decedatilor sa le fie tarana usoara si Dumnezeu sa aiba grije de ei, ranitului insanatosire grabnica.
  Din nefericire, observ ca faptul ca ei si-au dat viata conteaza prea putin, drept dovada fiind mesajele de condoleante. Domnilor, singurul dumneavoastra scop in viata sunt doar pensiile. Daca se publica un articol despre pensii,recalculare, taieri sau majorari de pensii, veti vedea cel putin 30-40 de comentarii. Aici, unde si-au dat viata militari ai armatei romane……nu va intereseaza. Exact ce ati facut toata viata asta faceti si acum: fugiti ca disperatii dupa functii si bani si uitati elemetul esential care caracterizeaza omul: OMENIA. Sunt colegi ai vostri, puteati fi oricand in locul lor.
  Deci dragilor, daca noi nu ne respectam mortii, cum vreti sa ne respecte altii? Cum vreti sa va vada societatea civila daca voi nu aveti in cap decat functii si bani? Probabil ne meritam soarta. Au murit INCA doi militari in misiune.
  Nu stiu, sa-mi fie iertat dar cateodata ma bucur pentru recalcularile astea: au reusit sa va trezeasca la viata din somnul profund in care erati adanciti inca din vremea cand stateati in birouri picior peste picior si asteptati sa vina ziua de solda.
  Treziti-va militari…..inca doi colegi de-ai vostri au murit.

  Sa le fie tarana usoara si Dumnezeu sa aiba grija de ei.

 9. Bure Bista says:

  @roarmy

  Cei care comenteaza in ‘draci” despre pensii nu puteau fii niciodata ‘in locul lor”, in locul celor decedati in Afganistan.

  Aici e cheia.

  Nu toata lumea pricepe ce se intampla acolo. Chiar si dintre militari si din pacate mai ales dintre liderii lor.

  Dumnezeau sa-i odihneasca pe cei morti si sa le dea putere colegilor lor sa mearga mai departe si sa vina sanatosi TOTI acasa.

 10. roarmy says:

  Bure Bista, puteau fi (in Irak a inceput razboioul in 2001) dar probabil nu au vrut sa riste nimic. La salariul pe care il aveau in tara nu merita sa se expuna unui risc pentru aceeasi bani ca si in tara. Acum cand le ajunge cutitul la os sau risca sa ramana fara bani (castigati conform legii e adevarat) scot capul de la cutie. Poate ar trebui sa le fie rusine pentru faptul ca nu s-au zbatut sa faca ceva pentru VETERANII acestor razboaie. Desi multi dintre acesti militari au statut de veteran, ei nu beneficiaza in acest moment de NIMIC.
  Domnilor, credeti-ma pe cuvant, nu sunteti cu nimic mai presus decat cei care vor sa va mazileasca pensiile. Pe asta se si bazeaza: pe egoismul si pe dezbinarea voastra.
  Imi pare tare rau ca trebuie sa o spun, imi sunteti colegi dar asta este cruntul adevar.

 11. RUMANU says:

  @roarmy

  Jos palaria!

 12. Dumitru says:

  Moah….Roarmy adica actualei generatii de militari romani operativi nu i-a pasat niciodata de veterani?Ar trebui sa fie ca o familie caci si ei ajung veterani.Nepasarea domina Romania.