Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Doi militari români – victime pe frontul din Afganistan

Doi militari români au fost ucişi în Afganistan, duminică 22 septembrie. Militarii au fost răniţi în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare,  în jurul orei 22:00, ora României.
Deşi cei doi militari au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală,în jurul orei 23:00, ora României, “ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi au decedat”, potrivit unui comunicat al MApN.

“Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii”, se mai menţionează în comunicat.

Dumnezeu să-i odihnească!

 

La 23 au ajuns numărul militarilor români ucişi în Afganistan.

 

Stire in curs de actualizare:

 

UPDATE 1: 08.45

Potrivit unei declaraţii a ministrului Apărării, Mircea Duşa, cei doi militari erau un maistru militar şi un plutonier care se aflau în misiune cu militari afgani. Alţi trei militari afgani au fost ucişi. Militarii executau o misiune de patrulare pe jos.

UPDATE 2: 10.25

Cei 2 militari erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale şi au decedat pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. În urma exploziei unui DEI cei doi militari au fost grav răniţi şi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

Sursa: comunicat de presa al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Doi militari români – victime pe frontul din Afganistan”

 1. gheo says:

  “Condoleante familiilor lor, Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace”, dar … oare pentru cine si pentru ce au murit ?, “americanii … pentru care de fapt ne mor soldatii … acolo, nici macar nu ne accepta “fara viza” !!!, oare pentru ce au murit daca nu pentru “binele patriei” ?, se pare ca au fost trimisi acolo sa moara pentru … “binele altor patrii !!!.

 2. elis says:

  Dumnezeu sa-i ierte. Iata ce face foamea de bani, iar orice alte comentarii sunt de prisos. Asteptam comunicatul dogarului prin care sa-i faca membri post-mortem ai sindicatului sau, macar, sa le confere diploma de membru de onoare (deosebit cartonul ala…deosebit).

 3. sictiritu says:

  Dumnezeu sa-i odihneasca. Unii din ei saracii isi risca viata, se intorc mutilati sau deloc iar altii sunt trimisi si li se aproba prelungire de mandate – ma intreb pe ce criterii ca doar nu de competenta – in posturi pe la UE cum mii de euro pe luna.

 4. coopernick says:

  Este interesant de stiut unde au fost raniti. Daca este vorba de aceeasi autostrada pe care se executa de regula patrularile, avem o problema. Din cate stiu autostrada nu este sub controlul fortelor internationale sau al americanilor deci fiecare patrulare echivaleaza cu o misiune de recunoastere in teritoriul inamic, dincolo de linia frontului lui clasic. Ce vreau sa spun este ca vom avea continuu pierderi acolo, intre doua prezente militare pe autostrada fiind destul timp pentru o plantare de DEI, cu actionare la presiune sau de la distanta.

 5. Cip says:

  Dar daca americanii ti-ar da viza atunci te-ai simti multumit de moartea baietilor astora? Bai n-auzi tu: chiar totul e un derizoriu in tara aia?

 6. Cip says:

  Da, da, alt distept. Vezi mai analistule militar ca oamenii sunt de la FOS ale marinei. Asta chiar nu-ti sopteste nimic?

 7. rosul montan says:

  GNFOS-ul parca e blestemat, nu cred ca exista in armata alta unitate care sa fi avut atatia morti in ultimii ani, incepand de la tragedia de la Tuzla si terminand cu asta.
  Sa le fie tarana usoara si sa fim alaturi de familiile lor.

 8. Dani@Cip says:

  E vorba de respect cand e vorba de vize .Cum sa -ti dai viata pentru cineva care nu te respecta.Atunci suntem colonie sau tara ocupata si o facem din obligatie militara

 9. MARINAR DE ELITĂ says:

  FOS = DE OP SPECIALE
  PARASUTISTI SCAFANDRI DE LA TUZLA IN PATRULARE PE JOS ?!
  CHIAR ESTI BĂTUT ÎN CAP ?!
  ORCE MIS SPC SE LEGENDEAZĂ
  DAIA LEA DAT STEAUA PRIMITA SI DE TOCHES !!!

 10. Balcifer says:

  ..si totusi ..ce cautau ,,marinarii ” prin Afganistan???….

 11. Cip says:

  SPORTIVI ROMANI! (datul cu parerea este sport national romanesc)

  Si tu mai gaga: daca poti, citeste te rog aici http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/doliu-in-alba-iulia-dupa-decesul-lui-vasile-claudiu-popa-unul-dintre-militarii-cazuti-in-afganistan.html

  Dupa aia da-ti un cap in gura.

 12. lute says:

  precis flota lui base…

 13. Balcifer says:

  ..categoric..!

 14. Marlon Juvet says:

  Scrierea agramată, tot din legendare face parte, eroule?

 15. gheo says:

  Asa este, cand dai “ceva”, chiar si viata soldatilor tai, trebuie sa primesti macar altceva in schimb, “macar respect”, chiar si vize, chiar si judecarea in “tara ta” a celor “straini si care produc faradelegi in tara ta”!, amintiti-va “cazul teo peter” !!!, dar unii nu stiu sau nu pricep … sau nu vor … , … cand iti mor soldatii pe undeva, aiurea, … si mor pentru interesle altora, “tara lor”, a “soldatilor tai”, merita macar respect”, materializat “in ceva” care sa arate asta, dar unii … pricep mai greu …

 16. MARINAR DE ELITĂ says:

  PARDON L-EA DAT …