Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Donald Trump anulează programul CIA de a înarma și pregăti rebelii sirieni

Trump si Putin

Trump si Putin

Președintele Donald Trump  a luat decizia de a pune capăt programului de sprijin al CIA acordat sirienilor care luptă împotriva președintelui lor, Bashar al-Assad.

Acest program de ajutor a fost aprobat de către fostul președinte Barack Obama în decursul anului 2013 când , în cadrul unei revolte generale împotriva regimului,  diferite grupuri de sirieni căutau un sprijin extern.

Încetarea programului secret a fost raportat miercuri, de către Washington Post. Oficialii declară că eliminarea acestui program reflectă interesul președintelui american pentru a găsi noi modalități de a colabora cu Rusia dar și o recunoaștere a limitelor influenței Washingtonului.

Președintele a luat această decizie în urmă cu o lună,după  întâlnirea cu șeful CIA, Mike Pompeo, și consilierul securității naționale, H.R.McMaster.

Secretarul de presă al camerei deputaților, Sarah Huckabee Sanders a refuzat să comenteze sfârșitul programului afirmând că ea nu știe dacă acest subiect a fost discutat în cadrul întâlnirii Trump-Putin din cadrul summitului G-20.

CIA a refuzat orice comentariu pe această temă.

În urmă cu trei luni, Donald Trump a lansat zeci de atacuri aeriene împotriva unei baze aeriene siriene, Statele Unite acuzând Siria că ar fi folosit arme chimice asupra propriului popor.

Deși Rusia a fost principalul susținător militar al controversatului regim al Siriei, după întâlnirea din cadrul summitului G-20, SUA și Rusia au căzut de accord că eradicarea grupării Statului Islamic reprezintă o necesitate .ONU a desemnat această grupare drept organizație teroristă.

Dragoș Andra, InfoMondo Militar

Surse: LA Times 

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.