Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Dosarul accidentului aviatic de la Tuzla va fi redeschis

avionul AN-2 prabusit la Tuzla foto media.realitatea.ro

Tribunalul Militar Bucureşti a decis că dosarul accidentului aviatic de la Tuzla, produs în data de 5 iulie 2010 să fie redeschis.

Tribunalul a admis plângerile formulate de părinţii a doi dintre cei 12 militari morţi asfixiaţi şi carbonizaţi după ce avionul militar de tip AN-2 s-a prăbuşit.

Plângerile au fost formulate de Petre şi Doina Furtună dar şi de Neculai şi Ioana Chioveanu, părinţii militarilor Cosmin Furtună şi Marius Cătălin Chioveanu. Familiile au cerut în instanţă
ca expertiza prin care tragedia a fost atribuită de experţi unei defecţiuni tehnice ce nu putea fi descoperite sau prevăzute, să fie refăcută.

Prima expertiză a fost efectuată de experţii Statului Major al Forţelor Aeriene. “Am cerut ca cea de-a doua să fie făcută de o comisie independentă de experţi, nu de cei care sunt, de fapt,
proprietarii avionului”, a declarat Mihai Furtună, avocatul familiei Furtună.

“De această dată va fi o cercetare mai complexă pentru că prima a fost cam lapidară. Dosarul a fost restituit la Parchet pentru reluarea cercetărilor. De asemenea instanţa a apreciat că se
impune şi începerea urmăririi penale, faţă de neînceperea urmăririi, respectiv prima soluţie dată în dosar”, a afirmat apărătorul.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti este definitivă. Decizia va ajuta şi familiile militarilor care nu au reuşit încă să obţină câştig de cauză în instanţă, însă vor să afle adevărul despre moartea
fiilor şi soţilor lor, solicitând reluarea cercetărilor.

Ca urmare a deciziei instanţei procurorii vor audia din nou martorii din dosar iar rămăşiţele avionului AN2, depozitate într-un hangar al Forţelor Aeriene, vor fi examinate de experţi independenţi. Soluţia iniţială a procurorilor prin care nimeni nu era desemnat vinovat pentru accidentul de la Tuzla a fost infirmată.

În accidentul de la Tuzla au murit un număr de 12 militari de elită, aviatori şi militari de la forţele speciale ale marinei: comandorul Nicolae Jianu – comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru
Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu” din Boboc -, locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche, locotenentul Lavinia Guiţă (copilotul aeronavei), maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ,
locotenentul Liviu Antim, maiştrii militari clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu şi Cătălin Rădoi, maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc, fruntaşii Constantin Vlăduţ Sărman, Marius Cătălin
Chioveanu, Cosmin Furtună şi soldatul Cosmin Florescu.

În urma tragediei au supravieţuit pilotul avionului, căpitanul Daniel Bâlsanu, şi maistrul militar clasa a IV-a Marius Nazare.

După producerea accidentului de la Tuzla, în iulie 2010, avioanele AN 2 au fost oprite de la zbor, iar în prezent s-a decis ca acestea să nu mai fie folosite de Armata Română.

sursa: Adevărul de Constanţa, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua Veche

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Dosarul accidentului aviatic de la Tuzla va fi redeschis”

 1. ducu says:

  Este pentru prima data cand se intampla asa ceva. Sigur se va ajunge la alte cauze, mult mai apropiate de adevar.

  Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevarul! (Aristotel)

 2. esoel says:

  Cazul e f. interesant.Daca pilotul murea ( ma bucur ca traieste) probabil se putea trage o concluzie mai obiectiva,asa e mai greu sa atribui raspunderea pe cel iertat de dumnezeu( eroarea umana).
  Desigur,banuiesc sa fi fost multe nereguli de organizare,dar cred ca ele cad in domeniul disciplinar,si mai putin in penal,cum se astepta cei ce au reclamat.
  Totusi ,cand mor oameni ,numai adevarul aduce liniste.
  Daca se recunostea vina cu privire la mortii revolutiei,acum era liniste in Romania .
  @ducu
  poate mai scrii ceva,dupa ce te sfatuiesti cu Aristotel.

 3. digital says:

  acesta este Statul Modern,promis de satrapii României,Statul care te ucide iar apoi TU,mort trebuie sâl dai în judecată ca să-ți obții ”drepturile de mort”!

  aceasta este Dreptatea aplicată de Statul reformat care nu mai are grijă de siguranța și viața cetățenilor care-l slujesc din convingere,dar care și-a luat definitiv mâna de pe ei,”mulgându-i” doar de impozite,taxe și cote,iar atunci când mor te trimit în fața justiției,să curețe ei petele de sânge de pe manțetele scrobite ale conducătorilor ”iubiți”!

  Dumnezeu să-i odihnescă pe cei care și-au dat viața,cu adevărat pentru ȚARA ASTA!

 4. digital says:

  ”să-l”/îmi cer scuze

 5. balasoiu says:

  Pacat ca a oprit de la zbor AN-2 fara nicio vina in acest accident. Vezi arteicolul exploziv news.