Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Duma de Stat rusă urmează să ratifice tratatul START II

Marţi 06 iulie, membrii  Dumei de Stat, au luat în dezbatere ratificarea noului tratat  ruso-american privind reducerea armelor strategice ofensive, START II care urmează să înlocuiască tratatul START I.

Documentul a fost prezentat Senatului Statelor Unite pentru ratificare pe 13 mai şi Dumei de Stat pe 28 mai.

Preşedinţii americani, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, au convenit că procesele de ratificare ar trebui să fie simultane.

Rusia şi-a rezervat dreptul de a se retrage din pact, dacă va constata o creştere cantitativă şi calitativă în apărarea antirachetă de nivel strategic a SUA.

“Indiferent dacă tratatul este ratificat sau nu, administraţia americană este predispusă să acţioneze în vederea realizării unui abordări flexibile de creare a unui sistem global de apărare aeriană, care prevede patru etape”, a declarat adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Ryabkov.

“Una dintre aceste etape prevede crearea unor baze de rachete de interceptare în Polonia şi România şi de desfăşurare a radarelor mobile în Europa de Est” a spus el.

Deşi Obama a renunţat la implementarea unui sistem de apărare antirachetă în Republica Cehă şi Polonia, Washingtonul nu a renunţat la iniţiativa europeană de scut anti-rachetă.

În luna mai, Statele Unite ale Americii a deschis o bază militară temporară  în nordul Poloniei, la doar 80 km (50 mile) de  frontiera enclavei ruse de Kaliningrad, în conformitate cu un acord negociat de fostul preşedinte George W. Bush în 2008 – o mişcare care a atras multe critici în Rusia.

Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea in discuţii cu Bulgaria şi România privind implementarea de elemente ale scutului antirachetă american pe teritoriul lor începând din 2015.

Alexei Arbatov, care conduce Centrul Internaţional de Securitate al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, a declarat, marţi, Rusia a avut cel puţin 10.000 de focoase nucleare.

Stocurilor americane conţine un total de 5113 de focoase nucleare, potrivit datelor prezentate de Departamentul de Apărare al SUA la începutul lunii mai.

Noul tratat ruso-american stipulează că numărul de focoase nucleare să fie redusă la 1550 de fiecare parte, în timp ce numărul vectori purtători să nu depăşească 800 pe fiecare parte.

sursa: RIA Novosti

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.