Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

După Craiova, ministrul Apărării şi Şeful SMG în vizită la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Bistriţa

Dacă în urmă cu o zi, ministrul Apărării naţionale şi Şeful SMG s-au aflat în vizită de lucru la Craiova, pe 1 februarie au ajuns taman în nord-vestul ţării, mai exact, la Cluj-Napoca, la Câmpia Turzii şi la Bistriţa.

Astfel, la Cluj-Napoca, ministrul a avut o întâlnire cu comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, generalul de brigadă Dumitru Scarlat, şi cu comandantul Spitalului Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” (SMU), colonelul Camilio Coste, la sediul spitalului.

Modul în care se realizează actul medical în această unitate a fost apreciat de conducerea Ministerului. Ministrul Duşa a declarat că ministerul va sprijini în continuare SMU şi va asigura dotarea cu aparatură modernă, astfel încât “Spitalul Militar din Cluj să fie unul de excepţie”.

În partea a doua a zilei, ministrul Duşa şi şeful SMG, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, au participat la şedinţa de autoevaluare a stării Flotilei 71 Aeriană. Activitatea personalului unităţii şi rezultatele deosebite obţinute în procesul de instruire şi în exerciţiile naţionale şi internaţionale au fost apreciate.

“Mă bucur că mă aflu astăzi aici, la o unitate de elită a aviaţiei militare. Am misiunea de a crea condiţiile pentru ca dumneavoastră să vă desfăşuraţi activităţile cât mai bine”, a spus ministrul Apărării.

Ministrul Duşa a menţionat că “deşi bugetul apărării va fi mai mare anul acesta, trebuie să se stabilească obiective realiste, care se pot finaliza. De asemenea, au fost amintite eforturile depuse  pentru finalizarea negocierilor cu parteneri externi care deţin avioane F-16. Ministrul a dat asigurări că, “atunci când acordurile de achiziţie vor fi încheiate, se va avea în vedere şi bugetarea acestui program”, potrivit unui comunicat de presă.

Şeful SMG, generalul-locotenent Ştefan Dănilă a apreciat rezultatele excelente obţinute de militarii şi civilii de la Flotila 71 Aeriană, “care dovedesc o înaltă calificare”, şi i-a felicitat pentru modul în care colaborează cu Garda Naţională Aeriană a Statului Alabama, SUA, ai căror piloţi se antrenează împreună cu aviatorii de la Câmpia Turzii.

Ministrul apărării naţionale şi şeful Statului Major General s-au întâlnit, la Câmpia Turzii, şi cu membrii familiilor eroilor aviatori ai Flotilei 71 Aeriană, pentru a discuta despre modalităţile concrete de sprijin pe care le poate asigura armata pentru rezolvarea şi depăşirea problemelor cu care se confruntă.

Vizita de lucru a continuat în garnizoana Bistriţa, unde cei doi oficiali au participat la şedinţa de autoevaluare a Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”.

Performanţele obţinute de militarii bistriţeni, atât în misiunile executate în teatrul de operaţii Afganistan, cât şi în ţară – pe timpul activităţilor curente de instruire – au fost subliniate de ministrul Duşa.

“Chiar dacă bugetul alocat pentru anul 2013 este mai mare, nu vom putea de la o zi la alta să asigurăm modernizarea şi înzestrarea armatei conform tututor cerinţelor, de aceea este necesar să planificăm obiectivele, în funcţie de ceea ce se poate face pentru realizarea lor. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi în aceste condiţii de austeritate, şi sunt convins că rezultatele vor fi cele pe care le aşteptăm de la dumneavoastră”, a arătat ministrul apărării naţionale.

Şi la Bistriţa conducerea ministerului s-a întâlnit cu militarii răniţi în teatrele de operaţii şi cu familiile eroilor căzuţi la datorie, sublocotenenţii post-mortem Cristian-Petru Filip şi Marius Florin Sfecheş.

În încheierea vizitei, ministrul Mircea Duşa a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, Radu Moldovan şi cu cadrele militare în rezervă şi retragere din garnizoană.

 

Sursa: comunicat de presă al MApN

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

13 Responses to “După Craiova, ministrul Apărării şi Şeful SMG în vizită la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Bistriţa”

 1. LICA says:

  office@forumul-social.ro
  ’ “DREPTURILE NU SE DAU, ELE SE CASTIGA!”.In ziua de 13 Martie 2013 in cadul Zilelor Europene de Actiune vor avea loc greve si demonstrantii impotriva masurilor de austeritate ,in toate tarile europene . In ziua de 14 Martie 2013, cu ocazia Summit-ului de Primavara al Uniunii Europene , se va organiza la Bruxelles o demonstratie Pan- Europeana de protest unde participantii din toate tarile europene vor solicita conducerii Uniunii Europene si Consiliului Europei luarea de masuri urgente anticriza si de respectare a democratiei si drepturilor sociale.

 2. LICA says:

  Către,
  MINISTERUL APARARII NATIONALE
  -DOMNULUI MINISTRU-

  Subsemnatul ¬¬¬_________, identificat cu C.I. seria ___ nr. ____, CNP ____, domiciliat în ___, bld. N. ___, bl. ___, ap. ___, sc. ___, ___, cod ___, jud. ___, telefon ___, e-mail ___, pensionar militar în baza deciziei de pensionare nr. ___, dosar nr. ___, mandat nr. ___, formulez prezenta
  PETITIE,
  solicitându-vă punerea în aplicare a art. 150 alin. (4) din Legea nr. 263 din 16/12/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare
  MOTIVAREA PETITIEI
  IN FAPT:
  In urma promovării concursului si a declarării ca admis intr-o Scoală Militara a M.Ap.N., în anul 1988 am depus jurământul militar, act cu valoare contractuală, recunoscut si susținut de legislația statului.
  După evenimentele din 1989, la 6 februarie 1990, in urma apariției Decretului-lege nr. 55/1990 am depus un nou jurământ.
  In baza dispozitiilor Legii nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, modificata si completata ulterior, am incheiet cu M.Ap.N. la data de 25.04.2002 Contractul privind exercitarea profesiei de cadru militar nr. ___ iar la data de 18.04.2006 am incheiat cu M.Ap.N. un nou Contract privind exercitarea profesiei de cadru militar nr. ___.
  Potrivit prevederilor contractuale, ˝Pe timpul executării contractului, parţile au drepturile şi obligaţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare. Dintre drepturile prevăzute “de reglementările legale în vigoare” , face parte clar si dreptul la pensie militară, acordat în condiţiile contractuale şi prevăzut în Legea nr. 80/1995, transpus de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat cu completarile si modificarile ulterioare.
  Am fost disponibilizat si trecut in rezerva la data de 01.10.2008, moment in care mi s-a deschis dreptul la pensie militara de serviciu, in conformitate cu dispozitiillor Legii nr. 80/ 1995 și ale Legii nr. 164/2001, (coroborate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.7/1998, privind unele măsuri de protecţie a personalului civil disponibilizat ca urmare a programului de restructurare a armatei, cu completarile si modificarile ulterioare). Drept urmare, la data de 08.12.2008 a fost emisa decizia de pensionare nr. ___.
  Pensionarea s-a realizat în timpul derulării unor astfel de contracte, dreptul la pensie militară fiind generat în condiţiile acestui contract.
  La data de 31.12.2010, fără niciun temei legal si fără ca eu sa fi formulat vreo cerere in acest sens, Directia Financiara din M.Ap.N. a procedat la emiterea Deciziei nr. ___ privind recalcularea pensiei in baza Legii nr. 119/2010, act prin care pensia mea in cuantum de ___ lei brut a fost diminuata, ajungând la un cuantum de ___ lei brut.
  Actul emis de M.Ap.N. m-a nemulțumit și face obiectul unui proces aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosar nr. ___ .
  La data de 05.12.2011, fără niciun temei legal si fără ca eu sa fi formulat vreo cerere in acest sens, Casa Sectorială de Pensii din M.Ap.N. a procedat la emiterea Deciziei nr. ___ privind revizuirea pensiei in baza OUG nr. 1/2011 (comunicata la data de 30.12.2011), act prin care pensia in cuantum de ___ lei brut a fost diminuata, ajungând la un cuantum de ___ lei brut, fapt care imi produce din nou un prejudiciu cert.
  Actul emis de M.Ap.N. m-a nemulțumit și a făcut obiectul unui proces aflat la Tribunalul Hunedoara, proces în care instanța s-a pronunțat în sensul respingerii cererii formulată de subsemnat împotriva pârâtei Casa Sectoriala de Pensii din Ministerul Apararii Nationale, ca fiind prematur formulată.
  La data de 07.12.2011, fără niciun temei legal si fără ca eu sa fi formulat vreo cerere in acest sens, Casa Sectorială de Pensii din M.Ap.N. a procedat la emiterea Deciziei nr. ___ privind revizuirea pensiei in baza OUG nr. 1/2011 cu un conținut identic cu cea emisă din data de 05.12.2011. Am contestat-o si nu am primit niciun răspuns.
  La data de 03.02.2012, fără niciun temei legal si fără ca eu sa fi formulat vreo cerere in acest sens, Casa Sectorială de Pensii din M.Ap.N. a procedat la emiterea Deciziei nr. ___ privind revizuirea pensiei in baza OUG nr. 1/2011 pe care am contestat-o si nu am primit niciun răspuns. Prin respectiva decizie, pensia in cuantum de ___ lei brut a ajuns la un cuantum de ___ lei brut.
  La data de 12.12.2012, fără niciun temei legal si fără ca eu sa fi formulat vreo cerere in acest sens, Casa Sectorială de Pensii din M.Ap.N. a procedat la emiterea Deciziei nr. ___ privind revizuirea pensiei in baza OUG nr. 1/2011 pe care o contest. Prin aceasta decizie, pensia in cuantum de ___ lei brut a ajuns la un cuantum de ___ lei brut. Am contestat în termen decizia și am primit confirmarea primirii/înregistrării cererii în data de 10.01.2013 (anexa).
  Am recurs la acest mod de adresare din următoarele motive:
  – termenul maxim obligatoriu de soluţionare a contestaţiei, conform art. 150 alin. (4) din Legea 263/2010 (cu completările şi modificările ulterioare), este de 45 zile şi curge de la data înregistrării, concret, a contestaţiei. Acest termen s-a împlinit şi l-am respectat de fiecare dată.
  – termenul de comunicare a hotărârii Comisiei de Contestaţii, conform art. 151, alin. (1) din Legea 263/2010 (cu completările şi modificările ulterioare), este de 5 zile de la adoptare. Acest termen s-a scurs şi l-am respectat.
  – am mai aşteptat încă alte câteva zile după împlinirea acestui termen, în speranţa că voi primi un răspuns la contestaţie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
  – întrucât, în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, nu am primit răspuns în termenele legale, termene stabilite de Legea 263/2010, m-am adresat am sesizat Tribunalul Hunedoara, pentru a anula cele trei decizii şi repararea pagubei cauzate însă s-a invocat lipsa răspunsului la contestații.
  – Comisia de Contestaţii a MApN este obligată prin lege să soluţioneze cererea în 45 de zile, ori aceasta n-a fost soluţionată nici până în prezent (conform art. 150 alin. (4) din Legea 263/2010);
  – Comisia de Contestaţii a MApN era obligată să comunice soluţia în 5 zile de la adoptare, fapt care nu s-a întâmplat (conform art. 151, alin. (1) din Legea 263/2010);
  – dacă nu aş primi la termen răspuns la contestaţie, ar însemna că, în situaţia în care comisia de contestaţii va soluţiona contestaţia mea peste 100 de ani, subsemnatul nu ar avea dreptul de a sesiza instanţa competentă decât peste 100 de ani, ceea ce este ridicol;
  – prin netransmiterea răspunsului la contestație mi se anulează un drept la un proces echitabil, drept înscris în Constituție.

  Având în vedere argumentele mai sus menționate, rog dispuneți măsurile necesare care se impun în vederea punerii în aplicare a art. 150 alin. (4) din Legea nr. 263 din 16/12/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare (emiterea unui răspuns în termen).
  Invederez angajaților M.Ap.N. și totodată domniei voastre că am depus cu toții un jurământ și respectarea lui este obligatorie. Refuzul nejustificat de a mi se răspunde la contestații reprezintă o încălcare flagrantă a legii și nerespectarea jurământului depus.
  Închei atipic, amintindu-va și cele spuse de Mântuitorul nostru: Ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel!.
  Vă întreb, retoric, ce ați face dacă dvs. ați fi în locul meu?
  IN DREPT, imi intemeiez cererea pe prevederile Ordonanţei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.
  Anexez prezentei:
  • Fotocopie dupa dovada confirmarii de primire
  Cu stimă,
  Data 30.01.2013 Gradul, numele, prenumele

 3. puscasiu constantin says:

  Domnule Lica, situatia dv-stra este valabila multor pensionari militarii si este o rezultanta a sistemului de batjocorire a militarilor rezervisti (disponibilizati) pus la cale de regimul Basescu, Boc, Seitan, Udrea.
  Dupa ce au introdus actiuni la tribunalele judetene in 2011, multi au fost trimisi la triubunalul Bucuresti, cu termene 2013. Acum este interesant ce pozitie va avea M.Ap.N. si MI, fata de acestre procese. Clasa politica la putere, guvernul, au recunoscut aceasta nedreptate care s-a numit recalcularea pensiilor nesimtite si care in fond a fost pusa la cale pentru securistii care au terorizat acest popor in anii comuniismului. Daca pozitia fata de militarii deposedati de drepturile lor legitime , drepturi castigate in anii in ncare au servit in armata acestei tari, si care au reclamat acest furt, va fi stabilita de d-na general

 4. gigimarga says:

  Ofiţerii din MI, STS, SRI, MJ şi MAE nu au protestat şi nici nu vor protesta fiindcă nu au fost afectaţi de legea 119/2010, ei au avut sporuri foarte mari pe timpul carierei şi în plus au fost încadraţi tot timpul la condiţii speciale! Javra ordinară, cu noua lege de pensionare, a vrut să lovească în cei de la MI şi de fapt a lovit în amărâţii de la MApN!

 5. LICA says:

  “1. În ceea ce priveşte emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru aducerea pensiilor celor cărora le-a scăzut la cuantumul din 2010, acest obiectiv nu face obiectul activităţii domniei sale, deoarece „până nu clarifici legislativ problema pensiilor, restul sunt cârpeli” ;”

  Iata un raspuns demn de un politician educat pe meleagurile noastre, indiferent de culoarea politica.
  Ne-am procopsit cu un ministru pe cinste, care din trei vorbe ne-a casat – restul sunt carpeli.
  Dar cand Ponta a semnat protocolul cu SCMD si cand a afirmat raspicat ca imediat ce va ajunge prim ministru, prin OUG va rezolva problema noastra, atunci nu era carpeala?
  Este clar: FMI nu este de acord si acum premierul a aruncat pisica in bratele ministrului apararii care presupune ca ne fenteaza elegant afirmand ca adoptarea unei oug in materie nu face obiectul activitatii sale, dar de fapt da un raspuns ticalos (ca sa ma exprim elegant).
  Puneti cap la cap raspunsul premierului dat la Iasi cu raspunsul ministrului apararii dat la Craiova si aveti imaginea completa si corecta a marsaviei.
  Nu indraznesc sa ne spuna verde in fata ca nu pot adopta oug pentru ca ii urecheaza FMI si ne flutura pe la nas o viitoare lege a pensiilor care nu va vedea anul acesta Monitorul oficial.
  Vom pati exact ca vetrenaii de razboi. Au avut o pensie de mizerie si cand a mai ramas o mana de oameni au venit cu majorari.
  Ne putem razbuna pe acesti mincinosi straduindu-ne sa traim mai mult decat ei si amintindu-le in fiecare zi ca sunt nedemni.

 6. Ion says:

  Asa este. Cei de SRI et Co au aplicat prevederi numai in favoarea pensionarilor. Cunosc o vaduva de ofiter din defuncta securitate, care in decizia de pensie de urmas primita, raposatul are inscrise permanet conditii speciale, incepand din primul an de cariera, sfarsitul anilor `40. Cuantumul pensiei de urmas a vaduvei este cam la acelasi nivel cu pensia revizuita a unui rezervist de la armata iesit la pensie lt. col. la varsta de 53 de ani.
  Ce-mi spunea de curand un pensionar, care de regula este bine informat: Oprea a incercat sa aplice tuturor pensionarilor militari, si cei aflati in plata, HG S-1019/2010, realizand incepand cu februarie 2012, pana la caderea guvernului Ungureanu, majorari la aprox 15 mii de dosare. Dobritoiu a stopat aplicarea HG S-1019 in continuare. Mai mult a chemat Curtea de conturi pentru audit, care a interpretat altfel aplicarea HG S-1019. Acum bietii pensionari, care au beneficiat de acest fel de majorare a cuantumului, primesc decizii de reducere a cuantumului si, probabil, vor primi desfasurator de recuperare a datoriilor pe care le au catre Casa de pensii.

 7. Boby says:

  Absolut corect ! Iar cei de la Armata, de aceasta data fara sa vrea, au patit ca in ianuarie 1990 cind, plini de dusmanie, au urlat cerind ca salariile celor de la MI sa scada la nivelul celor de la MApN, in loc sa se procedeze INVERS !
  Acum, ce sa facem daca unii sint diferiti de altii, ca pregatire, riscuri asumate in cariera, conditii de munca , imposibilitatea de a gresi fara a pune capat carierei si, in multe situatii, implicind grav Tara etc ?!

 8. Boby says:

  Afirmatiile de mai sus sint in exclusivitate obiective, fara ura sau resentimente; romanii trebuie sa fie uniti, mai ales cei care au jurat pe Drapel. Eu stiu multi sindicalisti proveniti din institutiile enumerate de dvs. care, desi au pensiile marite(la fel ca si aviatorii militari dar si alte categorii de arme din MApN), nu s-au dezis de lupta sindicala, nu au ”dezertat” si ramin alaturi. Va rog sa nu va suparati dar cei care sadesc neincredere si gindsc in sistemul ”sa-i moara capra vecinului” sint altii ! Ar fi si alte lucruri de spus dar ma opresc in speranta ca am fost corect inteles !

 9. Alin says:

  se pare ca indiferent ce subiect dezbate articolul la comenturi apare doar problema pensiilor , ar fi frumos daca va-ti aptine si a-ti comenta doar la subiect despre articol multumesc !

 10. Ionel N. says:

  Alin,
  “Va-ti” se scrie normal “v-ati”, ” aptine” se spune corect abtine, iar “a-ti” ati.. De ce nu stai linistit daca nu poti sa te exprimi!?

 11. anonim says:

  “În încheierea vizitei, ministrul Mircea Duşa a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, Radu Moldovan şi cu cadrele militare în rezervă şi retragere din garnizoană.”
  Si…cineva din zona, ne poate zice si noua, ceva concluzii?

 12. Mihai says:

  Domnilor, sunt pensionar SRI si sunt stupefiat de ceea ce unii dintre dvs. posteaza. Afectati de aceste re-re suntem din toate sistemele. Eu am primit mai putin cu 730 lei pe net la pensie; despre ce vorbiti? Am proces cu institutia reprez. de av. Galca prin SCMDRR. Cautati aici la pasul 1 si nu mai sustineti presupuneri care ne dezbina
  http://www.costelgilca.ro/militari/
  Cu stima,

 13. sejc says:

  Domnule Mihai traim niste paradoxuri.Nu ma mai mira nimic in tara asta.Multi comenteaza ce simt si nu ce cunosc.Imi cer scuze in numele lor.Pana in 1990 cand am preluat in administrare SRI nu am stiut ca fosta securitate beneficia de “protectie” CI.Acum CI beneficiaza de cs fiindca ne-au “protejat”.Cu toate ca nu am nimic personal cu ei stiu ca ceistii trebuiau sa fie mai securisti decat securistii.Putin stiu ca am avut norocul ca acesti ceisti proveneau din mediul Kaki, adica ofiteri din mapn transferati la ci.Oamenii acesti cu mici exceptii cu toate ca li se impunea s-au exchivat sa faca politie politica.Daca ar fi vrut jumatate din noi eram la puscarie,inclusiv din securitate, in baza in ceeace au facut turnatorii.In 1989 se preconiza sa fie inlocuiti treptat cu absolventi Baneasa.Norocul nostru ca nu am mai apucat sa intre in paine. Multi nu cunosc ca de fapt securitatea ca si militia avea un unic indrumator si acesta se chema inspector al ministerului de interne ce colabora intens cu inspectorul cu probleme speciale de la Comitetul judetean de partid.Nu pot sa uit ca in 1988 un ofiter de securitate era nas.Cand s-a facut cununia civila stateau in parcul de langa biserica un ofiter de securitate si un ofiter din mapn.Sa multumiti mapn ca in 1990 v-a luat sub aripa lui protectoare si v-a dat un nou statut.Cert este ca aveati fete destepte si frumoase.Unele s-au folosit de moment si au plecat de la sri gasind ca este mai profitabil sa fii inginer proectant decat ofiter.Sincer mi-a parut rau.Domnule,noi unii am facut rau fiindca ni s-a impus.Raul l-au facut in primul rand, cei ce au emis niste legi aberante.