Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

După “ţiganii Europei” italienii ne văd “spionii Europei”

În  “tradiţionalul stil italian” (adică, ignorant şi superficial), într-un articol apărut în cotidianul italian “La Repubblica” se afirmă că numărul agenţilor sub acoperire din România îl depăşeşte pe cel al Securităţii de pe vremea lui Ceauşescu. Mai mult, în opinia italienilor, “cifrele sunt şi mai impresionante în comparaţie cu serviciile renumite din lume. SRI şi SIE au la un loc de 6 ori mai mulţi agenţi decât are FBI şi de 5 ori mai mulţi decât MI5″.

Lucru normal, dacă vorbim de cunoştinţele ziariştilor italieni. Doar au acces la datele FBI şi MI5…

Mai aflăm , cum era şi firesc de altfel că, italienilor le-a fost aprinsă curiozitatea privind serviciile secrete româneşti,   după ce au aflat că premierul Emil Boc a suplimentat în 2010 fondurile pentru acestea. Asta după ce bugetul pentru administraţiile publice şi locale au fost reduse drastic. “La Repubblica” a aflat că unele departamente ale SRI şi SIE au primit un buget cu 40% mai mare.

Bineînţeles că nu au citit Legea bugetului de stat pe 2010 de unde ar fi aflat că doar STS a primit bani în plus şi aceia pentru implementarea sistemului unic 112.

Potrivit italienilor, cele două servicii secrete, SRI şi SIE, au devenit mai mari decât era Securitatea pe vremea lui Ceauşescu. Fosta structură secretă avea 6 departamente şi 11.000 de agenţi. În comparaţie, Serviciul Român de Informaţii are acum 12.000, cu o mie mai mult decât fosta Securitate.

Jurnaliştii italieni amintesc şi de “nucleul de spionaj si contraspionaj” pentru agenţii români de la Oradea, în fapt Centrul de excelenţă NATO pentru HUMINT de la Oradea. Mai mult, scriu italienii, presa locală din Oradea se laudă că “românii sunt cei mai buni spioni ai NATO” (sic).

În final, italienii avertizează că Serviciile Secrete au o putere tot mai mare în România.

Deci, ce părere aveţi?

Sursa: La Repubblica, Antena3

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “După “ţiganii Europei” italienii ne văd “spionii Europei””

 1. trecator says:

  Am vrut sa le scriu un comentariu pe pagina de web a ziarului italian dar nu ofera aceasta facilitate, sau poate nu am fost eu in masura sa o gasesc…in fine…vroiam sa le spun ca rar mi-a fost dat sa vad idioti mai mari…dar nu ma mir…ca daca ma gandesc bi ne avem, cel putin partial, ceva radacini comune. Este totusi tipic ziaristilor italieni, dar ce este mai trist este ca multi dintre oamenii de rand gandesc la fel…ca am fi tigani…toti…si sincer asta e o cutuma pe care cu greu le-o poti elimina. Eu am destui colegi italieni aici si stiu ca doar daca ar cadea un meteorit s-ar mai poutea schimba ceva. Ideea e ca poate ar trebui sa ii frece mai mult grija de problemele lor, ale natiunii lor si nu ale altora, mai ales ca sunt inventate.
  Asa ca le doresc macaronarilor…viata lunga si sa le creasca si lor negii aia pe care noi ii avem…adica tiganii…si sa vezi atunci cum o sa aiba preocupari si o sa ne lase in pace pe noi.

 2. schwartzkopff says:

  Unde este minciuna in ceea ce spun italienii??

 3. Altfel says:

  In articol sunt mai multe chestiuni trase de par, dar n-are rost sa le luam la puricat aici. Pe cine intereseaza? Una tot o arat, insa. FBI este un serviciu departamental. Adica, este in subordinea unui minister, respectiv al celui de finante, indiferent cum s-o numi el, acolo, in US. Daca ar fi vrut sa fie corecti, ar fi comparat SRI+SIE nu cu FBI, ci cu CIA si cu altele de nivel national. Dar n-aveau nici un interes, pentru ca nu le-ar fi fost de folos astfel de comparatii cinstite. Nu le-ar fi ajutat cu nimic, ba dimpotriva. In ceea ce-i priveste pe britanici, sa fim seriosi. Serviciile declarate de ei sunt numai pentru…declaratii. Nu intamplator sunt cunoscuti sub numele de “Perfidul Albion” si nu intamplator ei nici nu au “servicii” peste tot pe unde celelalte natiuni au. Pentru ca, la ei, toti lucreaza pentru “servicii”. Bine-nteles, ii am in vedere pe cei cu activitate serioasa. Ca sa nu cumva sa ma interpeleze vreun binevoitor si sa-mi spuna ca el nu auzise pana acuma ca ciobanii din UK lucreaza pentru “servicii”! Revenind la articol, articolul nu si-a propus sa prezinte vreo realitate, ci doar sa “fezandeze” populatia. Probabil mai urmeaza cate ceva.

 4. Marlon Juvet says:

  FBI e la justiţie, nu la finanţe. Dacă cu alte puncte de vedere ale d-lui schwartzkopff poate nu sunt în totalitate de acord, aici cădem amândoi “pe soluţia catedrei”: unde e minciuna în ce spun italienii? Să ne uităm un pic în jur, fără prejudecăţi…

 5. Altfel says:

  Corect, la Justitie este FBI. “Lipsusul” din capul meu nu mi-a permis sa-l localizez rapid. Asta nu schimba lucrurile. Pai, cand vrei sa induci ceva, nu trebuie neaparat sa formulezi minciuni de sine statatoare! Pui la rand niste adevaruri, care n-au legatura intre ele, si induci in mintile naive ceea ce doresti. Comparatiile in sine, pe care le-au facut italienii, sunt tendentioase. Iar cu britanicii este chiar minciuna, dar nu o poti depista decat daca ii stii bine pe britanici. Nu stiu de ce, nimeni nu a sesizat ca italienii acuza, chiar in acest articol, NATO de spionaj! Tocmai ei, care…Iar chestia cu romanii care se lauda ca sunt cei mai buni spioni nu face doi bani, decat in mintile celor ce atata asteptau, sa-i besteleasca pe romani. Ca romanii se lauda ca sunt cei mai buni la aproape orice. Ei sunt cei mai ospitalieri, dar iti fura ce le e la indemana, sunt cei mai buni la fotbal, dar iau bataie acasa de la unii care deabia au invatat fotbal, sunt cei mai buni la medicina, dar le mor oamenii in brate, sunt cei mai buni politisti, dar le fug hotii din arest, sunt cei mai buni politicieni dar singura preocupare politica a lor este sa fure si sa minta.

 6. ionica_minune says:

  Cand un jurnalist nu are ce scrie, incropeste ceva pe genunchi si da acest ceva publicitatii. Cred ca asta s-a intamplat si cu acest articol. As fi curios sa stiu si eu de unde au datele si cum au avut acces acesti jurnalisti la datele de personal ale FBI, MI5 si alte “alea”, cand nimeni nu stie ( cu exceptia directorilor respectivi si a persoanelor cu atributii) situatia exacta a personalului acestor institutii. Din punct de vedere personal, este tot o aberatie abjecta a presei italiene pe care onor ministerul nostru de externe nu este capabil sa o combata.

 7. trecator says:

  Minciuna e in datele prezentate…dupa umila mea parere…spun umila pentru ca nu am cces la astfel de date…cum sunt sigur ca nici ei nu au…dar m-a inzestrat natura cu creier si pot sa fac s singur corelatii si sa emit judecati.
  Si daca ar fi numai asta…dar sincer m-am cam saturat sa ma tot uit la unii si altii din afara care ne critica si scriu tot felul de prostii…si eu mereu, da mereu, pentru ca sunt roman, trebuie sa iau de buna ca adevar absolut, trebuie sa fiu sincer, sa ma autoanalizez ca tara, ca societate si sa le dau dreptate…sa fim seriosi, credeti ca pe noi ne ia careva in serios (nu caar avea ei vreo vina pentru asta, sau poate au) pentru ceea ce se scrie in ziarele noastre despre ei???
  Nu iau apararea nimanui, avem destui idioti, prosti crescuti si parveniti care ne conduc sub diferite forme, suntem o tara in care coruptia este cea care guverneaza dar mi s-a facut lehamite de toti acesti “detinatori de adevaruri”.

 8. Sfiosul says:

  Eu, personal, daca as fi in locul italienilor m-as face mic si as umbla cu capul in pamant. Dintre toti Aliatii ei sunt singurii care vin la serviciu (ata in comandamente din Europa cat si in Teatrele de Operatii) parfumati si aranjati ca pentru discoteca. Mai mult, chiar nu am auzit de vreo mare realizare italiana in domeniul asta al serviciilor secrete…. Dar, deh! Vulpea care nu ajunge la struguri…..

 9. vios says:

  Daca-i adevarat ceea ce spun italieni, atunci ar trebui sa ne simtim mandrii. Toate statele spioneaza; inclusiv aliatii se spioneaza intre ei-deci, noi romanii de ce n-am avea voie?! Serviciile secrete se restructureaza, dar asta nu inseamna ca dispar…Doar nu-i platim(spionii), sa ne spuna cursul leu-dolar-euro. Daca sunt profesionisti-bravo lor.

 10. Alexandru Enescu says:

  au dreptate italienii. este vorba de numarul de agenti secreti raportati la 100.000 de oameni (la populatia tarii). Sunteti securisti cumva?