Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

EADS – Eurofighter – Germania – Austria = corupţie?

Eurofighter german la BIAF 2011 foto InfoMondo Militar

Surprintzător sau nu, corupţia ce însoţeşte marile contracte de înzestrare se manifestă nu numai la periferia Occidentului ci chiar şi în inima lui.

Iată că Justiţia din Germania şi Austria suspectează constructorul aeronautic european EADS că ar fi dat mită cel puţin 70 milioane de euro în contractul de vânzare de avioane de luptă Eurofighter către Austria.

EADS ar fi transferat această sumă în contul unei firme cu sediul în Anglia, care ar fi redistribuit apoi banii în conturi din Malta, insula Man, Austria, Liechtenstein şi Elveţia, potrivit schemei publicate de cotidian, care nu citează surse, dar pare evident că a avut acces la date din anchetă.

Ca urmare, săptămâna trecută au avut loc percheziţii la mai multe sedii ale EADS din Germania, Austria şi Elveţia.

Ancheta parchetelor din Munchen şi Viena se concentrează pe 13 persoane, printre care un fost înalt responsabil al grupului, ceilalţi fiind directori din eşalonul mediu, intermediari şi lobby-işti.

Se apreciază că EADS se teme că ancheta i-ar aduce prejudicii la licitaţia pentru un contract de elicoptere destinate armatei americane. În SUA, companiile care au dat mită sunt excluse de la licitaţii, cu excepţia cazurilor în care cooperează deplin cu justiţia.

Suspciunile de corupţie din jurul contractului militar cu Austria, încheiat în 2003, au revenit periodic în viaţa politică din această ţară. Comanda de 2 miliarde de euro pentru 18 Eurofighter Typhoon, fabricate de un consorţiu format din EADS, BAE Systems şi Finmeccanica, a fost redusă în 2007 la 15 aparate în urma scandalului, mai multe partide cerând chiar anularea contractului.

Parchetul din Viena a clasat în 2011 o plângere de corupţie ce îl viza pe fostul şef al aviaţiei militare, Erich Wolf, în legătură cu acest contract.

sursa: The New York Times

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.