Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Economul şi prea-generosul Oprea

Ministrul Oprea, vrea să arate cât de econom şi de bun manager este cu banii Ministerului Apărării. Astfel, dintr-un comunicat de presă al ministerului anterior menţionat, aflăm: “urmare a măsurilor dispuse de ministrul Apărării naţionale, Gabriel Oprea, pentru reducerea cheltuielilor la nivelul cabinetului ministrului, până la 31 iulie a.c. s-au economisit 74.000 lei. Până la sfârşitul anului, suma astfel economisită va ajunge la valoarea de 161.000 lei”.
Încă din luna mai, în condiţiile unui “buget de avarie” alocat armatei, ministrul Apărării naţionale a dispus măsuri de reducere imediată a cheltuielilor pentru anul 2010, începând cu propriul cabinet.

Astfel, chiar de la începutul lunii mai, ministrul Gabriel Oprea nu mai utilizează maşina de serviciu de la MApN, ci “se deplasează cu autoturismul personal, pe cheltuială proprie”. Uauuu!

Domnia sa a renunţat, totodată, la fondul alocat pentru reprezentare şi protocol, iar cheltuielile pentru rechizite şi materiale consumabile necesare cabinetului ministrului şi consilierilor s-au redus cu 50 la sută.

Măsura de reducere cu 100 la sută a consumului de combustibil auto se aplică, tot de atunci, şi pentru consilierii ministrului.

Ministrul a decis “direcţionarea acestor fonduri pentru susţinerea militarilor români aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, prin achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare”. (Dragi militari din teatrele de operaţii, de acum, chiar dacă vă veţi îmbolnăvi, doar gândul că “papa” Oprea v-a trimis medicamente, din fondurile redirecţionate de la minister, vă v-a însănătoşi!Başca, veţi avea un plus de… toilette paper).

Să lecturăm mai departe textul comunicatului de presă:

“De asemenea, fondurile economisite din aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, conform prevederilor Legii nr. 118/2010 şi O.U.G. nr. 55/2010, vor fi redirecţionate, potrivit unui plan de măsuri aprobat de ministrul Apărării naţionale, către instituţiile de învăţământ militar, cele de asistenţă socială ale ministerului, pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare pentru unităţile sanitare din reţeaua proprie, pentru activităţi de instruire a personalului şi pentru cheltuieli de operare şi mentenanţă la tehnica militară din unităţile aflate în curs de operaţionalizare”.

De la preluarea mandatului, în luna decembrie 2009, domnul Gabriel Oprea donează indemnizaţia netă de ministru copiilor eroilor militari, care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii, în conturile deschise pentru aceştia. Fiecare dintre cei 18 copii ai personalului militar căzut la datorie în teatrele de operaţii beneficiază, lunar, de 1.000 lei, suma totală lunară donată de ministru fiind de 18.000 lei, reprezentând indemnizaţia de ministru şi contribuţia personală a domnului Gabriel Oprea. Ministrul apărării naţionale va continua să facă aceste donaţii, în fiecare lună, copiilor militarilor decedaţi în teatrele de operaţii”.

Dacă este chiar aşa, adică, “pe bune” banii aceia ajung chiar la amărâţii de copilaşi ai celor ucişi în teatrele de operaţii, atunci este OK. Chiar dacă Oprea îşi face campanie de imagine…

Apropos, site-ul MApN e cumva site-ul personal al distinsului Oprea? Căci în mare parte promovează doar acţiunile acestuia. Din cele 34 de comunicate ale MApN din luna iulie a.c., 21 îl au ca protagonist pe Oprea!!! Să se reducă activităţile Armatei României doar la acţiunile distinsului personaj? Nu cumva aceasta e campania de imagine de unde Oprea îşi scoate banii donaţi? Niciun ministru al Apărării nu a îndrăznit să folosească site-ul www.mapn.ro pentru campanie de imagine.

Oricum realizările lui Oprea pot fi cuantificate şi altfel:  MApN are în 2010 jumătate din bugetul legal, salariile reduse cu 25%,  parte din sporuri reduse, tehnică învechită, trupele din Afganistan la mâna aliaţilor, unităţile se reînfiinţează după ce au fost desfiinţate, terenurile cazărmile şi poligoanele sunt cedate rând pe rând pentru interese imobiliare, iar cel mai important lucru este că Armata este umilită şi batjocorită de clasa politică prin distrugerea sistemului legislativ care o proteja.

Oare cum va arăta Armata după 4 ani de mandat Oprea?

Sursa: comunicat de presă al MApN,  B1 TV

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Economul şi prea-generosul Oprea”

 1. cititor says:

  Site mapn si presa mapn in campanie electorala ,sub obladuirea slugarnicilor.Daca e sa fim corecti,ar trebui reorganizat ministerul ,SMG-ul,statele majore ale categoriilor de forte armate, care au devenit mamuti care toaca bani si streseaza structurile de executie cu hartii,controale mai multe decat trebuie,samd.Aici e problema ,nu gesturile electorale ale ministrului si subordonatilor sai .

 2. altfel says:

  Ma intreb, firesc zic eu, si fara a acuza, neavand dovezi: Ce provenienta legala pot avea fondurile unui om care isi poate permite sa doneze lunar 18.000 lei, adica aproximativ 4200 euro?!?

 3. pensionar militar says:

  De unde are bani de traiul de cu zi acest fost si actual bugetar din armata, daca indemnizatia o doneaza, circula cu auto proprietate pers…?? Din proprietatile pe care le-a “cumparat’ cu aceeasi bani de bugetar din armata sau pensie militara!!!!
  In alta ordine de idei al doilea “marinar al tarii” si sef al Armatei mai ramane pe pozitie inca un an chiar daca indeplineste varsta de pensionare (de amiral cu 4 stele) si i se termina in sept.2010 mandatul de sef SMG! Care o fi motivul? Nu mai exista in armata generali care sa ocupe aceasta functie, sau or fi “alte motive”?

 4. indisciplinatu says:

  Pai daca marin face 59 tre sa modifice statutul cadrelor militare in regim de urgenta ca sa stea pana la anul…dar oricum cu lege sau fara caravana trece ,…cainii latra!!!
  Daca i-a taiat fratele cel mare si tare solda cu 25% cum o sa mai iasa la pensie???
  Oricum mai bine iese acum decat pe puncte la anul..numai sa iasa si sa lase pe altul , probabil la fel de obedient ca el, la conducere…ma rog,la stapinirea turmei necuvantatoare!!!!

 5. un alt pensionar militar says:

  Solicitam domnului ministru sa asigure o mai mare transparenta din partea structurilor financiar-contabile si juridice ale M.Ap.N. in ceea ce priveste “secretul” operatiunii de recalculare a pensiilor militare. S-au aprobat de curand Normele metodologice pentru aplicarea art.1 lit.a)-b) din Legea 119/30.06.2010, dar organele respective au amutit ca dupa o batalie pierduta iremediabil cu acolitii lui Boc cel Mic…Sincer, noi pensionarii, recenti sau mai vechi, care suntem parte din “marea muta a armatei” nu am avut nici un cuvant de spus in razboiul nedrept purtat de “Boc si ai lui ciraci” cu noi si asa-zisele pensii nesimtite. Dar nici conducerea actuala a armatei aproape nu s-a implicat ! Singurul aparator adevarat al nostru, care a ramas demn pe baricade, este generalul Mihail Popescu, fost sef al SMG, actualmente pensionar ca si noi. Restul…no comment ! Dar, daca n-ati avut demnitatea sa ne aparati drepturile, barem acum aveti curajul sa faceti transparente normele de aplicare. Oare si acestea intra in categoria secretelor clasificate ? Se vor da publicitatii dupa 25, 50, 60 de ani ?! Va amintesc ca, prin 2004, cand s-a facut o recalculare a pensiilor militare, presa militara se intrecea in a da fel de fel de exemple concrete cum se aplica algoritmul noii metodologii, iar acum Observatorul Militar tine “isonul” primului ministru ca pensiile sub 3000 ron nu vor scadea si copiaza ad-literam aberatiile guvernantilor. Cine poate sa creada asa ceva ?! Pai, ar veni cam asa: fiindca cea mai mare parte din cele aproximativ 168.000 de pensii, sunt in jur de 2000-28000 de lei, le spunem ca nu scad cu nimic, deci raman cu acelasi cuantum, deci sigur nu vor intenta procese, iar celorlalti, cateva mii care au peste aceasta suma, le recalculam dupa Legea 19/2000 si vor ajunge in jur de 1500-1700 ron ! Deci, un fost sef al SMG sau un general care a avut o functie de conducere va avea o pensie cu pana la 69% mai mica fata de cea a unui subofiter tehnic sau maistru militar care, poate avea cu putin sub 3000 lei si ramane in acelasi cuantum si dupa aplicarea Legii- Boc. Datorita “secretomaniei” existente si a zvonurilor rau-voitoare, noi nu putem stii concret cum se va face acest simulacru de recalculare, singura solutie fiind transparenta totala fata de cei care am servit cu devotament si sprit de sacrificiu, zeci de ani sub drapelul patriei. Pacat ca, astazi guvernantii ne trateaza ca pe niste fiinte care trebuie sa disparem cat mai repede din calea lor spre putere si innavutire…nesimtita !!! Acesta este of-ul nostru, domnule ministru, si…probabil ati uitat ca sunteti si dumneavoastra pensionar militar, ca si noi, altfel ne-ati asculta si, mai ales, ati apara onoarea armatei, de acesti pseudo-guvernanti !