Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Efectele renunţării la scutul antirachetă: ruşii şi americanii au reluat negocierile privind START

Negocierile ruso-americane privind reducerea armamentelor nucleare strategice s-au reluat luni dimineaţă la Geneva.

Acestea se reiau la câteva zile după decizia Washingtonului de a renunţa la amplasarea scutului antirachetă în Europa, problemă care, potrivit specialiştilor, a blocat acest proces.

“De această dată, negocierile vor dura mai mult decât de obicei, cu delegaţii importante de fiecare parte”, a precizat o sursă rusă, subliniind că celelalte şase runde de până acum, destinate prelungirii tratatului privind reducerea arsenalelor rus şi american (START 1), care ar urma să expire la 5 decembrie, au durat maximum trei-patru zile.

Ruşii şi americanii au reluat negocierile privind START, ajunse într-un punct mort în timpul administraţiei Bush, favorizate de instalarea unei noi administraţii în SUA, decisă să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova.

Cele două părţi s-au angajat să ajungă la un nou acord până la sfârşitul anului, însă discuţiile s-au dovedit a fi mai complicate decât se aştepta, în special din cauza proiectului american de amplasare a unui scut antirachetă în Polonia şi Republica Cehă, văzut de Moscova ca o ameninţare la adresa securităţii sale.

Anunţul Washingtonului privind abandonarea acestui proiect, decizie salutată de Rusia, ar putea, potrivit experţilor, să faciliteze negocierile privind START.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.