Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Egiptul şi Arabia Saudită vor rămăne principalii aliaţi ai SUA din Orientul Mijlociu

În încercarea de a risipii temerile legate de relaţia SUA cu Egiptul şi Arabia Saudită, secretarul american al apărării, Robert Gates, efectuează un turneu în Egipt şi Arabia Saudită.

Gates a declarat pentru jurnalişti că va încerca să îi liniştească pe conducători saudiţi şi egipteni în legătură cu faptul că noua abordare a administraţiei Obama cu privire la Iran nu va readuce în discuţie legăturile vechi cu statele arabe din regiune.

“Un mesaj puternic le este destinat în principal saudiţilor, cărora le voi spune că nici un fel de deschidere faţă de Iran nu va fi făcută cu preţul relaţiei pe termen lung cu Arabia Saudită şi cu ţările din Golf, care sunt prietenii şi partenerii noştri de decenii”, a spus şeful Pentagonului.

Secreatrul american a afirmat că în cadrul vizitei sale de luni şi marţi de la Cairo va discuta cu liderii egipteni despre eforturile acestora de a pune capăt contrabandei prin tunelurile de la frontiera sa cu Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

Gates, care se va afla marţi şi miercuri la Riad, a evocat de asemenea îngrijorările statelor sunite din regiune cu privire la influenţa Iranului şiit asupra Irakului, făcând apel la statele arabe să îşi dezvolte legăturile cu Bagdadul.

“Dacă lumea arabă este îngrijorată de influenţa iraniană la Bagdad, soluţia este de a avea mai multă influenţă arabă la Bagdad”, a explicat oficialul american.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Egiptul şi Arabia Saudită vor rămăne principalii aliaţi ai SUA din Orientul Mijlociu”

 1. DE CE BAL says:

  Bla-bla-bla…
  Egiptenii si sauditii doreau sa stie cand vine ora Iranului.
  Doar cu Israel…
  Cu SUA si Israel.
  Cu aviatia celor doua state utilizand eventual si unele facilitati saudite si egiptiene.
  Restul merge pentru contribuabilii abil dezinformati…

 2. Ando says:

  Ca doar aliantele mai legitimeaza actiuni in zone in care in mod normal nu prea ai cum sa-ti justifici prezenta!