Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ehud Barak: “Iranul şi-a amânat pentru un timp activităţile din cadrul programului nuclear”

Într-un interviu acordat pentru Daily Telegraph, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că “Iranul şi-a amânat pentru un timp activităţile din cadrul programului nuclear”.

“Cel mai probabil, momentul adevărului a fost amânat pentru opt-zece luni”, a spus Barak.
La baza afirmaţiei sale stau informaţii conform cărora Iranul şi-ar fi redirecţionat aproximativ o treime din uraniul îmbogăţit până la 20% în scopuri paşnice.

Barak a mai afirmat că “Teheranul a făcut această mişcare, probabil, din trei motive: de teama că Israelul şi SUA vor desfăşura o operaţiune care nu îi va permite să se apropie de finalizare (construirea armei nucleare n.r.); posibil, ca Iranul să facă un joc diplomatic pentru a nu agrava situaţia înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA şi pentru a câştiga timp; pentru a demonstra Agenţiei internaţionale pentru energia Atomică că îşi îndeplineşte obligaţiile asumate”.

Cu toate acestea, Teheranul a exclus cu o zi în urmă posibilitatea unor negocieri directe cu Washingtonul.
SUA şi alte ţări occidentale, între care Israelul, acuză Iranul de construirea armei nucleare, sub pretextul dezvoltării unui program nuclear în scopuri civile,paşnice.

Teheranul neagă constant aceste acuzaţii, afirmând că programul său este destinat exclusiv nevoilor de energie electrică ale ţării.

Sursa. Daily Telegraph

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.