Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Elicopterul american doborat in Afganistan a cazut in capcana intinsa de talibani

Potrivit unor date publicate de France Press care citeaza un oficial guvernamental afgan, elicopterul american care s-a prăbuşit sâmbătă în Afganistan, provocând moartea a 30 de militari americani, a fost doborât de talibani care au întins o capcană forţelor speciale ale SUA, transmiţându-le informaţii false.

“S-a confirmat că elicopterul a fost doborât şi că a căzut într-o capcană întinsă de un lider local al talibanilor, Qari Tahir”, a declarat sursa guvernamentală, sub acoperirea anonimatului.

“El le-a transmis informaţii false americanilor, spunându-le că se desfăşoară o reuniune a insurgenţilor talibani într-un complex de case. El ştia ce itinerariu au elicopterele şi a luat poziţie alături de oamenii săi de fiecare parte a văii”, a explicat sursa citată. Când a ajuns, elicopterul a fost ţinta tirurilor de rachete şi “arme moderne” antiaeriene, fiind doborât, a precizat aceasta.

Potrivit sursei, aparatul care transporta forţele speciale a fost chemat în ajutor de trupele americane care au atacat complexul suspect şi care s-au regăsit în faţa a treizeci de talibani, în loc de opt cum li s-a spus în informaţiile false.

Această informaţie nu a fost confirmată de NATO sau de armata americană.

Prăbuşirea elicopterului american reprezintă incidentul cu cel mai mare numar de morti pentru coaliţia internaţională de la începutul conflictului afgan, în 2001. Treizeci de militari americani, majoritatea membri ai forţelor speciale, şapte soldaţi afgani şi un translator civil au murit în urma prăbuşirii elicopterului.

Potrivit unor informatii publicate de Sky News membrii comandoului fortelor speciale americane erau aceeasi care participasera la operatiunea de lichidare a liderului Al Qaeda, Osama bin Laden.

Cu toate ca in constiinta publica internationala persista ideea preoconceputa ca luptatorii talibani sunt inapoiati din punct de vedre cultural, civilizational si chiar intelectual, se poate afirma ca acestia dispun de capabilitatile necesare de a duce un razboi de gherila de langa durata in timpul caruia sa produca pierderi grele inamicului. In general talibanii, in special liderii lor, sunt recrutati din categoriile instruite ale societatii afgane, au experienta militara, resurse financiare si suport popular. Ca urmare insurgenta afgana reprezentata de miscarea talibana va fi greu daca nu imposibil de distrus militar.

sursa: AFP, Sky News, MEDIAFAx

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Elicopterul american doborat in Afganistan a cazut in capcana intinsa de talibani”

  1. Trifon Gruju says:

    Cine a fost Massoud? Cine sunt ceilalti lideri ai factiunilor rivale? Toti sunt intelectuali, in special de formatie tehnica. Chiar si vestitul Ben Laden, era un om cu scoli multe, din cele mai titrate, nu? Si atunci de ce sa credem ca acestia sunt inapoiati? Si ei sunt inapoiati asa cum suntem si noi considerati de catre vestul Europei. Asta este imaginea transmisa de media aservita intereselor “ziditorilor”.

  2. Lucian* says:

    “elicopterul a fost ţinta tirurilor de rachete şi “arme moderne” antiaeriene”.
    Ce naiba de alte arme moderne antiaeriene au folosit talibanii?
    Au tras cu laserul sau arme gauss sau au tras cu un vechi RPG-7?