Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Elveţia – exerciţiul militar “Stabilo Due”,

militar elvetian. foto cnbc

Mişcările de protest împotriva măsurilor de austeritate iau amploare în întreaga Europă. În acest context, Elveţia, ţara ne-membră UE, renumită pentru neutralitatea sa, adoptă măsuri neobişnuite de precauţie.

Astfel, în luna septembrie 2012, Elveţia a lansat exerciţiul militar “Stabilo Due”, ca răspuns la actuala instabilitate din Europa şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei, potrivit CNBC.

Cotidianul elveţian Der Sonntag a relatat recent că “exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia”.

“Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, ne cere sprijinul”, a spus un purtător de cuvânt.

Exerciţiul a implicat 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării.

Ministrul Apărării din Elveţia, Ueli Maurer, a avertizat, în revista Schweizer Soldat, asupra escaladării violenţelor în Europa.

“Nu exclud ca în anii următori să avem nevoie de armată”, a spus el.

Der Sonntag scrie că şeful armatei, André Blattmann, urmează să propună în decembrie folosirea a patru batalioane de poliţie militară. Astfel, circa 1.600 de soldaţi vor păzi puncte strategice din ţară, inclusiv aeroporturi, fabrici şi instituţiile internaţionale din Geneva.

 

Sursa: CNBC

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Elveţia – exerciţiul militar “Stabilo Due”,”

  1. sorin says:

    Elvetienii sunt pragmatici.

  2. cic says:

    ,, daca vrei pace .. pregateste-te de razboi ! ,,

  3. Marius Fenchea says:

    Corect! Intotdeauna in istorie a fost asa, orice agresor puternic se teme de o tara care ii poate provoca lui pierderi insemnate, chiar daca castiga razboiul agresorul va fi slabit si cu moralul trupelor la pamant!