Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Elveţienii doresc menţinerea stagiului militar obligatoriu

În urma desfăşurării unui referendum, cetăţenii elveţieni s-au pronunţat în favoarea menţinerii stagiului militar obligatoriu, circa 73% dintre ei respingând anularea acestuia.

Referendumul a avut loc la propunerea organizaţiei pacifiste “Pentru o Elveţie fără armată” (GSsA) ca serviciul militar obligatoriu să fie eliminat şi să se creeze o armată alcătuită din voluntari sau din militari profesionişti.

Armata constituită din “cetăţeni-soldaţi” este considerată de elveţieni un însemn al identităţii naţionale şi un factor de coeziune socială.

Propunerea organizaţiei GSsA a fost respinsă şi de toate marile partide politice, cu excepţia partidului socialist, iar ambele camere ale parlamentului au votat împotriva ei, la fel pronunţându-se şi guvernul federal.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Elveţienii doresc menţinerea stagiului militar obligatoriu”

 1. gheo says:

  Iar si … iar ca si cu “marea noastra inarmare cu … fiare vechi aruncate de altii”, primim lectii chiar si cu … “stagiul militar”, pentru “ei”, stagiul militar obligatoriu nu este “demodat si … comunist” !!!, ce natie de prosti am ajuns … chiar … pe multe planuri !!!.

 2. Cip says:

  Poate parea ciudat ce zic, dar cred ca e singura tara din lume care chiar isi permite d.p.dv. financiar si cultural o armata de masa fara a prejudicia calitatea in nici un fel.

 3. Balcifer says:

  ..la armata lor !..

 4. szilard says:

  E un lucru bun, dar conditii bune-cazare la hotel pentru cei care locuiesc departe, armament modern, liber dupa 8 ore, salariu corespunzator…
  Bine ca o tara care rumega coji de banane nu isi poate permite nici sa cumpere 2 avioane multirol(daca se strica una sa zboare cealalta).