Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Eroii de azi, “nesimţiţii de mâine”…

Azi este 8 Martie. De aceea, InfoMondo. militar doreşte tuturor doamnelor şi domnişoarelor din Armata română ( fie că au grade pe umeri, fie că sunt doar personal civil angajat)  LA MULŢI ANI! Nu le putem lăsa de-o parte nici pe partenerele de viaţă ale militarilor români. Căci fără ele, fără înţelegerea lor, credem că viaţa  celor care servesc ţara ar fi mult mai grea. În continuare, vă propunem spre lectură un scurt articol scris de o doamnă, care, deşi este cadru-militar în rezervă, este o persoană foarte activă şi foarte implicată.

“Am deschis azi dimineaţă televizorul la ştiri si, pe ecran,  mi-a apărut în faţă imaginea unui vechi şi bun prieten – comandorul Dascălu de la Iaşi, care, în week-end – şi în timpul lui liber- a mai salvat o viaţă (a câta, oare!?), pilotând elicopterul care a transportat de urgenţă un pacient ce avea nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Pe locotenentul Dascălu (D.D.) l-am cunoscut în anul 1985, în calitate de … soţ al Dorinei, încheietoarea de pluton din Şcoala Militară, o camaradă absolut remarcabilă, ajunsă acum colonel într-un comandament de armă din Bucureşti. Anul acesta în aprilie, respectiv iunie, vom sărbători, ambele familii, “Nunta de argint”!

Eu am trecut în rândul “nesimţiţilor” (n.r. a celor cu “pensii nesimţite”) după 22 de ani de carieră militară, de mamă şi soţie la “fără frecvenţă”. Dorina şi D.D. încă se mai pregătesc pentru a face această “trecere”. Ea, în calitate de ofiţer superior 24ore/24ore, mamă (între orele 22 seara şi 6 dimineaţa, dar numai daca nu îi sună telefonul să se prezinte de urgenţă la unitate), soţie (de vineri seara/sâmbata dimineaţa şi până duminica seara) şi, în limita timpului liber … Dar oare care timp liber? D.D. a fost mutat cu serviciul la Iaşi acum un an şi ceva. Ei, ce dacă are casa şi familia în Bucureşti?

Doar a jurat “credinţă patriei” când a semnat contractul cu ţara, acum aproape 30 de ani în urmă! El îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de ţară, dar oare ţara va fi în măsură să îşi respecte promisiunile de acum … câţi ani or fi în urmă?!

Acestea sunt doar crâmpeie din viaţa … posesorilor de “pensii nesimţite” de mâine. Dar sunt absolut identice cu crâmpeiele din viaţa trecută, mai mult sau mai puţin îndepărtată, a noastră, a posesorilor de “pensii nesimţite” de azi: o viaţă în care nu am precupeţit nimic pentru a ne îndeplini îndatoririle faţă de patrie (“la datorie” 24 ore/24, aplicaţii, servicii, misiuni în ţară şi în afara ei etc.), în care am pus familia pe planul doi, iar sănătatea pe planul trei…

Iar azi ce facem? Încercăm să ne luptăm cu sistemul, cu acei oameni care, se pare, nu au capacitatea de a înţelege că suntem, totuşi, într-un stat de drept unde supremaţia legii reprezintă sau ar trebui să reprezinte unul din pilonii de bază ai societăţii…”

Nela BATIRU

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Eroii de azi, “nesimţiţii de mâine”…”

  1. Gl.bg.(r) Nicolae GROPAN says:

    Cam mohorata acesata zi de primavara, insa Doamnelor o infrumusetati Dumneavoastra prin tot ceea ce sunteti si faceti. Intotdeauna am considerat ca cea mai frumoasa si gingasa floare este FEMEIA. Pentru Dumneavoastra Doamnele noastre – mame, sotii, fiice, prietene si colaboratoare – imi scot casheta si va transmit o respectoasa urare : SA NE TRAITI CA NE TREBUITI ! Cu deosebit stima si respect

  2. sam says:

    Felicitari doamna NELA ! Sa aveti o primavara frumoasa.
    Tot un pensionar de lux cu pensie nesimtita…