Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Escaladare a încordării în Peninsula Coreeană

Un nou motiv de inflamare a relaţiilor inter-coreene este determinat de declanşarea celor mai vaste manevre de apărare antisubmarin din istoria Coreei de Sud.

Acestea sunt executate în apropiere de zona de frontieră cu Nordul, în pofida ameninţărilor cu represalii din partea Phenianului.

Guvernul de la Seul a avertizat miercuri că nu va “tolera nicio provocare” în cele cinci zile de manevre navale din Marea Galbenă. Coreea de Nord a asimilat, cu o zi înainte, aceste exerciţii cu o “invazie directă” şi a ameninţat cu o “ripostă fizică viguroasă”.

Exerciţiul este conceput ca un avertisment la adresa Phenianului, după torpilarea, atribuită unui submarin nord-coreean, a corvetei “Cheonan”, în care au fost ucişi 46 de marinari sud-coreeni.

Potrivit unor oficiali militari sud-coreeni, la aceste manevre participă 29 de nave, între care un submarin şi un distrugător, 50 de avioane şi 4.500 de militari din cadrul forţelor terestre, navale, aeriene şi pazei de coastă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că exerciţiile de tir submarin se vor desfăşura în apropiere de Baengnyeong, cea mai apropiată insulă de frontiera maritimă, contestată, cu Nordul.

Corveta “Cheonan”, pentru torpilarea căreia Seulul şi Washingtonul acuză Phenianul, în baza concluziilor unei anchete internaţionale, a fost scufundată în sud-vestul acestei insule.

Statele Unite şi Coreea de Sud au desfăşurat, la sfârşitul lui iulie, cele mai importante manevre comune, vizând să avertizeze Coreea de Nord.

Regimul comunist nord-coreean, susţinut de Beijing, a negat întotdeauna că a torpilat nava. Acest episod a intensificat tensiunile din peninsulă, în contextul în care Coreea de Nord a părăsit, de peste un an, negocierile purtate între şase ţări cu scopul de a o convinge să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

Deja, Coreea de Nord a dislocat rachete de tip sol-aer cu rază lungă de acţiune în apropiere de frontiera sud-coreeană, a anunţat miercuri cotidianul Chosun Ilbo, citând o sursă militară de la Seul.

Mai multe rachete de tip SA-5 au fost aduse din provincia Hwanghae, din sud-vestul ţării, către frontieră, entru a reprezenta o ameninţare potenţială pentru avioanele sud-coreene.

Rachetele amplasate la frontiera sunt destinate impiedicarii unor atacuri din partea aviatiei sud-coreene impotriva unor tinte strategice din Nord.

Potrivit unor informaţii, armata nord-coreeana ar fi achizitionat aproximativ 350 de rachete de tip SA-5, cu o raza de actiune de 250 de kilometri, dar si aproximativ 20 de platforme de lansare, din fosta Uniune Sovietica, la sfarsitul anilor ’80.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.