Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Eşec într-un nou test al avionului hipersonic X-51A

X-51 Waverider foto Fox News

USAF a anunţat că zborul de încercare al avionului X-51A Waverider, un aparat hipersonic experimental, s-a soldat cu un eşec din cauza unei defecţiuni care a împiedicat aprinderea reactorului.

Testul s-a desfăşurat în apropiere de promontoriul Point Mugu, de pe coasta vestică a SUA. Aeronava a fost transportată până la înălţimea de circa 15.240 de metri de un avion militar B52 apoi a fost lansată cu propulsia proprie formată din 4 rachete.

X-51A a zburat numai 16 secunde din cauza defectării unui ampenaj.

Primul reactor trebuia să propulseze prototipul X-51 la viteza Mach 4,5 (peste 5000 kilometri pe oră) timp de 30 de secunde, după care un statoreactor l-ar fi ridicat la altitudinea de 21.000 de metri şi la o viteză Mach 6 (un Mach = raportul dintre viteza unui obiect într-un fluid şi viteza sunetului în mediul respectiv).

Zborul de încercare a luat însă sfârşit înainte ca statoreactorul să poată fi pus în funcţiune, a precizat USAF.

Testul prevedea un zbor de 5 minute la Mach 6, de şase ori mai mare decât viteza sunetului, cu alte cuvinte peste 7.300 de kilometri la oră.

După o serie de teste cu rezultate contradictorii, a mai rămas un singur Waverider din cele patru de care dispunea la început armata americană.

În pofida acestui ultim eşec, strategii Pentagonului îşi păstrează speranţa că vor putea să revoluţioneze spaţiul aerian prin lansarea avioanelor hipersonice, comparând acest pas înainte cu dezvoltarea dronelor începând din anii 1970.

Aparatul X-51, cu o lungime de 8 metri, a atins Mach 5 cu ocazia primului său test în mai 2010. Zborul care a durat numai trei minute s-a încheiat mai repede decât era prevăzut din cauza unei probleme tehnice.

În afară de X-51A Waverider, NASA şi Pentagonul au în curs de execuţie mai multe proiecte de avioane hipersonice.

sursa: FoX News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Eşec într-un nou test al avionului hipersonic X-51A”

  1. sorin says:

    Cu siguranta urmatorul test va reusi.Nu este exclus ca si acest test sa fi reusit insa poate se doreste evitarea iritarii unor tari ca si China sau Rusia.Este mai bine ca acestea sa nu cunoasca intregul potential militar american.