Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Este posibil un scandal diplomatic israeliano-turc?

Trupe israeliene de comando au fost lansate din elicoptere la bordul unor nave (mare parte din ele, sub pavilion turcesc) care transportau ajutoare umanitare către Fâşia Gaza. La bordul navelor se aflau şi activişti pro-palestinieni.

Un oficial al armatei israeliene a confirmat faptul că trupele de comando au deschis focul asupra celor ce se aflau la bordul uneia dintre nave. Cel puţin 10 activişti au fost ucişi şi 50, răniţi. Totodată, 4 militari israelieni au fost răniţi.

Oficialul a mai spus că nu au intenţionat să provoace victime, dar, deoarece navele au ieşit din apele internaţionale ale Ciprului în cursul zilei de duminică, şi s-au îndreptat înspre Fâşia Gaza, încălcând restricţiile impuse de blocada israeliană, au decis să le oprească. Prizonierii vor fi excortaţi până într-un port israelian unde a fost organizată o tabără.

Guvernul turc a protestat vehement faţă de acest incident militar şi a numit această “invadare”, inacceptabilă.
“Israelul va avea de suportat consecinteţele gestului său”, a spus ministrul turc de Externe.

Mark Regev, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat că “Israelul nu a dorit confruntări violente”.
“Le-am făcut de mai multe ori oferta de a aduce vasele cu ajutoare în portul Ashdod, de unde le-am garantat că toate ajutoarele umanitare vor fi transferate în Fâşia Gaza. Din nefericire, acest convoi nu a ascultat oferta noastră şi a ales confruntarea”. Iar în momentul debarcării pe vasele repective, asupra militarilor israelieni s-a deschis foc. Prin urmare, am ripostat”.

Reacţii turce vis-a-vis de  incident

Interceptarea convoiului cu ajutoare umanitare pentru Făşia Gaza, şi uciderea a cel puţin 10 persoane dintre cele aflate la bordul uneia dintre nave, a stârnit de-a dreptul furia Turciei.
Prin urmare, Turcia a anulat imediat trei exerciţii militare cu Israelul, în semn de protest, relatează Reuters.

Premierul Tayyip Erdogan şi-a întrerupt vizita oficială în America Latină pentru a reveni în Turcia, unde au loc proteste de stradă pentru susţinerea palestinienilor, în timp ce ministrul de Externe Ahmet Davutoglu a afirmat: “Nimeni nu are dreptul să facă aşa ceva, nimeni nu este deasupra legilor”.

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în cea mai mare piaţă din Istanbul, în semn de protest faţă de raidul israelian împotriva convoiului cu ajutoare umanitare.

Sursa: Reuters

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.