Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Petiţia membrilor Sindicatului cadrelor militare disponibilizate privind recalcularea pensiilor militare va fi susţinută în Parlamentul European

Europarlamentarul Victor Boştinaru s-a întâlnit pe 6 iulie cu un grup de 33 de persoane, membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate şi susţinători ai unei petiţii depuse la Comisia de profil a Parlamentului European (PETI).
Boştinaru este coordonatorul social-democraţilor europeni din PETI, iar discuţiile au vizat pensiile militarilor în contextul măsurilor decise de  guvernul Boc.

Participanţii la întâlnire au declarat că România este un stat membru UE şi NATO, iar în virtutea prevederilor Constituţiei şi documentelor de aderare, reglementările celor două organizaţii sunt prevalente celor naţionale.

“Este adevărat că ne aflăm într-o situaţie de criză economico-financiară, iar statele îşi coordonează eforturile spre a o depăşi prin măsuri de austeritate. Dar, în toate statele membre, aceste măsuri nu au vizat veniturile pensionarilor, ci doar eventuala lor îngheţare”, a declarat Boştinaru.

În cazul României, Guvernul Boc, susţinut de actuala majoritate parlamentară, a decis reducerea cu 15 la sută a tuturor pensiilor în condiţiile în care ele sunt printre cele mai mici din UE.

În plus, s-a decis recalcularea pensiilor militare, sub pretextul înglobării, ca şi criteriu de acordare, în principiul contributivităţii, care nu este folosit în vreun alt stat membru, pentru militari.

Toate aceste măsuri au consecinţe dure asupra vieţii militarilor şi familiilor acestora, cât şi a prestigiului uniformei militare. De aceea, voi susţine demersul petiţionarilor; autorităţile române trebuie să reintre în legalitate”, a afirmat deputatul european.

Sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “Petiţia membrilor Sindicatului cadrelor militare disponibilizate privind recalcularea pensiilor militare va fi susţinută în Parlamentul European”

 1. manasia says:

  onoare sindicalistilor…!

 2. micutzul says:

  Da, este un lucru deosebit ca se ajunge la spalatorie.
  Sa zicem ca daca stiu ca se termina cum vreau eu, am rabdare pana in 2012.
  Domnule Dogaru, Domnule Pricina cred ca este cazul ca in mod oficial sa ii puneti pe cei care conduc opozitia in Parlament , sa/si exprime punctul de vedere in scris in legatura cu sistemul militar in ansamblul lui.
  Trebuie sa stim cum gandeste intreaga clasa politica, pe termen mediu, trebuie sa asiguram structurilor militare independenta actului de comanda fata de politic. Trebuie promovata o lege prin care politicul sa nu poata influenta dotarea, instruirea si comanda structurilor militare.
  Inclusiv generalii in activitate trebuie sa inteleaga si sa recunoasca public, chiar daca unii au fost inaintati in grad de ** politic** , ca daca inzestrarea si antrenarea armatei v/a mai depinde de fonduri alocate politic si nu de un procent fix din PIB, aceasta poate conduce la degradarea continua a inzestrarii si la descalificarea profesionala a personalului.
  Contextul politic actual, situatia globala si tatonarile diplomatice dintre SUA, Rusia, Israel, Iran si mai nou China , nu cred ca mai permit Romaniei sa ramana in aceasta stare de letargie. Personal cred ca trebuie sa ne trezim pentru a nu mai fi prinsi inca odata..
  In ceea ce priveste pensiile militare, trebuie planificate caile de parcurs, pe variante, atat juridic, cat si actiuni concertate in Parlament, in spatiul European si in directia NATO. Toate statele NATO trebuie sa aiba structuri , organizatii care sa apere drepturile militarilor lor. Fara nici o rusine sau jena trebuie sa ne adresam acestor state deoarece suntem aliati..

 3. altfel says:

  Micutzule,
  Statele pe care le invoci AU structuri si organizatii care apara drepturile militarilor. La noi NU au vrut cei din conducerea MApN, sprijiniti chiar de unii generali activi care visau la cariere politice si nu doreau sa-i deranjeze pe politicieni si pe amantele lor.

 4. ELENA says:

  @micutzul
  Pozitia actualei opozitii din Parlament o stim. Nu stim, insa, daca va fi aceeasi si cand actuala opozitie va ajunge la putere. As vrea sa cred ca da.
  In privinta “luptei”, aceasta continua pe toate caile legale posibile – atat in interiorul tarii, cat si in afara ei.
  Evident, vom apela la actiunile in justitie pentru recastigarea drepturilor pierdute, ajungand, daca altfel nu se poate, pana la CEDO!
  Diferenta mare dintre noi, militarii si judecatori este urmatoarea: la ei atat cei in activitate, cat si pensionarii au mers pe aceeasi idee, la noi – activii au avut pozitie diferita fata de cei pensionari!
  Regret foarte mult ca si noi, pensionarii militari, suntem divizati in “cei care am iesit inainte de 2001″ si “cei care am iesit dupa 2001″. Si mai regret faptul ca nu se poate intelege ca recalcularea ne va afecta pe absolut toti.
  Dar, lasand deoparte aspectele financiare, cred ca – indiferent ca suntem pensionari sau activi – ar trebui sa fim mai uniti si sa vedem nu numai interesul personal, ci si interesul categoriei socio-profesionale din care facem parte.

 5. micutzul says:

  @ ELENA

  Politicienii trebuie sa/si exprime pozitia in mod oficial, iar in cazul incalcarii cuvantului sa poata fi trasi la raspundere dpdv penal.
  Trebuie sa intelegi ca este foarte greu sa faci un activ sa vorbeasca, sa spuna adevarul. Eu ii inteleg perfect.Dar noi stim cu ce se confrunta, noi stim ce greutati si mizerii intampina. Noi putem sa/i sprijinim pe ei. Deocamdata , acum , hai sa/i ajutam noi, sa tinem legatura cu ei , sa/i convingem sa adere la ceea ce vrem noi. Ulterior in limita posibilitatilor poate ca o sa ne sprijine si ei. Crezi ca lor, celor activi din toate structurile si armele le este usor sa inghita minciunile si nesimtirea politicienilor ? SCMD trebuie sa bata la toate usile pentru sprijin neconditionat. si daca nu , sa intre pe geam ..

 6. rezervistul says:

  SCMD-ar trebui inainte de toate sa-si revizuiasca obiectivele pentru care lupta si sa le aduca la cunostiinta tuturor, rezervisti sau activi.asa cum spunea ELENA nu prea avem obiective comune ,activi-rezervisti ,rezervisti versus rezervisti[nu este vorba numai de cei iesiti inainte de2001.nici cei care ies de maine incolo nu ar avea ob .comune daca s-ar continua promovarea l 164 fara modificari de substanta.

 7. rezervistul says:

  ps. NU incercati sa va mai imbatati cu apa rece.interesul personal determina interesul general sau socio-prfesional[mai pe scurt asta insemneaza dreptate,corectitudine etc.]

 8. miki says:

  Cu respect îl rog pe cel care poate, să mă lamurescă şi pe mine cum rămâne cu recalcularea pensiei în baza Legii 90/2007; se mai face, mai putem spera la plata eventualelor diferenţe începând cu 01.01.2008? Am dosarul înregistrat la dfc în 14.01.2008, cu toate că demersul iniţiat a fost înregistrat la cmj în august 2007. Vă mulţumesc anticipat!

 9. ELENA says:

  @rezervistul
  daca ar fi sa imi apar doar interesul personal, ar trebui sa nu fac parte din nicio structura din asta… oragnizatorica. Or, eu fac parte din mai multe! Fac munca patriotica, ceea ce pentru mine (jurist de profesie) inseamna pierdere de bani!

 10. micutzul says:

  @ Rezervistul
  Daca ne gandim cum sa luptam nu inseamna ca ne imbatam cu apa rece. Si copilul cand se naste , ba nu are par, ba nu se misca bine , ba …. dar cand creste e frumos. Daca ai propuneri constructive pentru SCMD intra la ei si spune/le. Nu vrem sa criticam fara sa ne implicam, vrem sa sprijinim ceva si pe cineva care lupta intr/un fel sau altul pentru noi. Ce sa fac , eu unul nu am incredere in asociatii in care generalii se musca din dos sa fie sefi. Eu merg pe principiul ca daca un subofiter de exemplu, demonstreaza ca e mai bun ca mine intr/un domeniu, atunci il ascult si il sprijin. Noi acum nu avem nevoie de asociatii care sa dea medalii, sa tina simpozioane…. astea putem sa le facem mai incolo. Ca sa nu fiu inteles gresit, precizez ca nu sunt membru in nici una din structurile mentionate ..

 11. rezervistul says:

  INTUITIA- si nu m-a inselat niciodata-imi spune un lucru URAT_daca se confirma.Pana acum S. a luptat pentru si numai-sustinerea L164 in integralitatea ei. mi_am expus punctul de vedere sub diverse NK. incercand sa arat ca este o premisa falsa si asa a fost cu rezult. evident. ACUM cred ca se intelege sa se duca lupta pe aici si aiurea pornind tot de la o premisa falsa–RECASTIGAREA drepturilor pierdute.adica nu legi noi care sa consf. un statut al militarilor comparativ cu aliatii-ci doar RECUPERAREA ce uni cred ca li se cuvenea pe vecie.CU certitudine, daca este asa, eu va pot prognoza rezultatul–un mare FIASCO

 12. indisciplinatu says:

  Pensia, indiferent de categoria celui care este INDREPTATIT sa o primeasca, nu se mai acorda intr-o singura situatie….cea a decesului TITULARULUI acestui DREPT!!!
  Am subliniat unele cuvinte pentru “unii” care cred ca pe “vecie” sunt sclipitori in ale cugetarii!!!!
  rezervistule du-te tata si culca-te!!!!!

 13. Plano10 says:

  Nu poate sa faca nimic Parlamentul European. Decat …acolo, ceva , o ingrijorare.
  Odata recalculare pensiile militare dupa Legea 19/2000, asa vor ramane, indiferent cine va mai veni la Putere.
  Conducerile tuturor structurilor militare s-au facut pres in fata lui Basescu. Conducerea MApN este chiar complice la aceasta initiativa de lichidare a unor drepturi.
  Singura speranta este de a contesta individual in instanta Deciziile de recalculare a pensiilor de catre Casele de Pensii Sectoriale(asa se vor numi actualele Case de Pensii militare) in cazul in care cuantumul pensiei recalculate va fi mai mic.

 14. ELENA says:

  @Plano10
  Am o presimtire …. ca in acest caz se va respecta legislatia in vigoare (asa nashpa cum e!) si jurisprudenta CCR si pensiile acestea recalculate nu vor fi mai mici decat cele in plata. Asadar, sa fie inchise toate “portitele” catre o actiune in justitie! Dar un jurist cu ceva vechime si experienta TREBUIE sa vada nu numai cuantumul pensiei…

 15. Plano10 says:

  @ELENA
  Pana la urma esential este cuantumul pensiei indiferent cum se numeste; de asigurari sociale de stat, de servici sau militara.
  Daca pensiile recalculate nu ar fi mai mici ce rost ar mai fi avut recalcularea?
  Cu siguranta ca pensiile coloneilor, generalilor, sefilor si ale celor care au avut inclus in baza de calcul salariul de merit din ultimul an vor fi mai mici.
  Baza de calcul dupa noua reglementare este, in fapt, o medie a veniturilor obtinute de la incadrarea in armata, politie, servicii si pana la trecerea in rezerva.

 16. marylou says:

  Raspuns pentru MIKI:
  – pentru castigarea drepturilor ce ti se cuvin in baza L.90/2007, te rog sa iei legatura cu secretariatul SCMD.

 17. ELENA says:

  @Plano
  Raspuns la alin. 2
  Posibil sa fie mai mici. Dar CCR s-a pronuntat pe cuantum de mai multe ori (vezi jurisprudenta). Eu, personal, nu cuantumul l-as contesta in instanta!
  Rostul – un sistem unitar de pensii.

 18. Plano10 says:

  @ELENA
  Chiar Legea 19/2000 spune ca daca dupa recalculare cuantumul pensiei este mai mic decat cel in plata se mentine pensia in plata. Se subintelege ca ramane blocata la acest nivel pana cand este depasita de cresterea valorii punctului de pensie x punctajul mediu anual.
  Nu CCR a stabilit acest principiu. In acea decizie CCR constata existenta acestei prevederi legale care nu permite micsorarea cuantumului pensiei calculate anterior.

 19. micutzul says:

  @ Plano 10

  Ti/am studiat blogul si deocamdata nu pot sa zic nimic , decat ca este interesant, placut. Ce vreau sa intelegi este ca si solda , ca asa ii spune, deci solda de merit face parte din venitul mediu brut lunar.
  Nici o pensie nu cred ca v/a scadea, fiindca este total ilegal. Problema cea mare si nu inteleg de ce te bucuri, este ca cu asta vom trece dincolo… Daca solda medie in armata v/a ajunge peste cativa ani la 1000 euro, conform noii legi a salarizarii, tu o sa stai si o sa spui ** Ce buna era L. 164 , chiar daca generalii…**Ca sa/ti faci idee despre ce vorbesc, am discutat cu cineva de la un Parchet a carei, ca e femeie, pensie scade de la 5500 lei la 1200 lei. Asa este in regula, iti convine ? ..

 20. ELENA says:

  @CCR nu stabileste principii. Creaza doar jurisprudenta. Si in Romania jurisprudenta NU ESTE IZVOR DE DREPT, inca!

 21. Plano10 says:

  @micutzul
  Eu am comentat problema recalcularii tuturor pensiilor speciale pentru ca am observat ca prezinta interes.
  Nu am un interes special pe Legea 164/2001.
  Salariul de merit, potrivit legii 119/2010, va intra in calculul punctului de pensie doar in anii in care militarul a beneficiat de el. Conform Legii 164, nu intra in baza de calcul daca militarul a beneficiat de el in anii anteriori…dar nu l-a avut si in ultimul an.
  La fel este si cu salariul(solda) de functie.
  Intr-adevar, acea este o problema: actualizarea pensiilor rezervistilor va fi decuplata de soldele brute ale activilor.

 22. micutzul says:

  @ Plano 10

  O singura intrebare mai am.. Daca dupa recalculare, mai urmeaza o scadere a salariului mediu brut pe tara, deci implicit a punctului de pensie, corelata cu o manarie de/a lui BENISARESCU, care ar duce euro undeva la 5 lei, cu ce te mai alegi din pensia ta ?

  @ Elena
  Sarutmana, nu este izvor de drept dar poate fi ** Izvorul noptii **

  **Sculaţi, nu-i nici o mîntuire
  În regi, ciocoi sau dumnezei!
  Unire, muncitori, unire,
  Şi lumea va scăpa de ei!
  Prea mult ne-au despuiat tîlharii
  Ce-n lume, lux, desfrîu se scald:
  Versuri Cantece Revolutionare – Internationala
  de pe http://www.versuri.ro
  Să ne unim toţi proletarii,
  Să batem fierul cît e cald!**

  Fain nu ? ..

 23. rezervistul says:

  @PLANO 10-foarte corect si pertinent punctul tau de vedere.poate reusesti sa-i faci sa inteleaga. eu ma chinuiesc de 1an de zile, dar nimic.Vezi ca urmeaza mingaierele; pdlist agent al serv. secret,sever voinescu,fratele lui boc etc.

 24. micutzul says:

  @ Plano 10
  Tu esti agent pdlist, pus de … in slujba fratelui lui. Actionezi la ordinul lui Sever…. si ai servit la masa tatalui lui boc….
  Am glumit , asteptam in continuare cu interes punctul tau de vedere, numai te rog sa spui daca esti militar in rezerva, activ sau civil. In rest tot respectul meu..

 25. ELENA says:

  @miki
  Daca esti membru SCMD contacteaza-ti DE URGENTA presedintele de filiala! Noi am trecut, deja, la fapte pentru ca au inceput … tipetele. Va fi recalculare peste recalculare. Partea buna e ca ai un nr. de inregistrare si o data! Altii nu au nici atat!
  @micutzul
  Plano 10 nu e agent PDL-ist! Nu-l cunosc, nu ma cunoaste, dar sigur avem cel putin un punct comun. Si sigur am participat ANUL ACESTA la cel putin o activitate comuna.
  @Plano 10
  Dragut blog! Felicitari! Si lui Marcus la fel! M-am amuzat copios!

 26. Plano10 says:

  @Micutzul
  -Daca citesti blogul meu o sa vezi cat de basenboc sunt! :)
  -Cu valoarea punctului de pensie… mai bine zis valoarea sa procentuala din salariul mediu brut pe economie… inca nu e clar. Trebuie sa mai asteptam adoptarea Legii unice a pensiilor, aflata in dezbateri la Camera Deputatilor, lege care inlocuieste Legea 19/2000.
  Deocamdata Legea 119/2010 inca mai vorbeste de Legea 19/2000.
  -Mi-am asumat riscul sa fiu monitorizat de servicii daca am intrat sa comentez pe acest site! :)
  @ELENA
  -Salut! Cred ca ni s-au mai incrucisat drumurile in virtual.
  Constat ca esti consilierul juridic al vizitatorilor acestui site. Succes!

 27. micutzul says:

  @Elena
  Citeste tot si vezi ca era o gluma. Ce poezie iti placea in clasa a XII-a ?..Era cu Mesterul Manole ?..

 28. ELENA says:

  @micutzul
  Nu stiu ce-mi placea in clasa a XII-a, da’ stiu ca-mi place blogul Alinei Gorghiu. Cititi primul comentariu la postarea “La cererea cititorilor…”. Povestea cu calul! E mortala!

 29. miki says:

  @marylou
  @ELENA
  Va multumesc foarte mult, asa voi face!

 30. ileana says:

  ce prevede legea in legatura cu disponibilizarea celor care mai au putin pana la pensie