Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Evoluţii militare privind conflictul din Libia – luni 21 martie 2011 – UPDATE

No fly zone - posibila delimitare a sectoarelor - harta Global Security

În urma atacurilor aeriene executate de aviaţia Coaliţiei Internaţionale  – CI – (Franţa, SUA, Marea Britanie) în cursul zilei de duminică 20 martie, capacitatea de ripostă antiaeriană a armatei libiene a fost grav afectată. În prima parte a zilei de duminică armata libiană şi-a concentrat acţiunea pe atacul localităţilor controlate de opoziţie, Misrata şi Benghazi. Comandamentul libian a luat decizia încetării unilaterale a focului. CI se pregăteşte pentru instituirea zonei de interdicţie aeriană.

SUA

Directorul statului major întrunit american, viceamiralul american  Bill Gortney, a anunţat într-o conferinţă de presă la Washington că, capacităţile de apărare antiaeriană libiene au fost “puternic avariate’ de bombardamentele coaliţiei, permiţând astfel instaurarea “efectivă” a zone de interdicţie aeriană. Capacitatea trupelor lui Gaddafi de a folosi rachetele sol-aer SA-5 cu rază lungă de acţiune (cele mai periculoase n.r.) a fost grav afectată.

– o clădire din cadrul complexului prezidenţial libian, ce servea drept punct de comandă, a fost distrusă într-un atac aerian;

No fly zone – posibila delimitare a sectoarelor – harta Global Security

12.00 Purtătorul de cuvânt al Statului Major General francez, colonelul Thierry Burkhard, a anunţat că misiunile aeriene franceze pentru impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia au fost reluate luni dimineaţă.  Avioanele pleacă de la bazele de pe teritoriul francez, în special de la Solenzara în Corsica (insulă din Marea Mediterană) şi Saint-Dizier (est), au aproximativ trei ore de zbor pentru a ajunge în zona operaţiunilor.

12.00 Forţele guvernamentale libiene, care atacaseră oraşul Benghazi, au revenit în Ajdabiya, la 160 de kilometri spre sud. Zeci de tancuri au fost distruse de raidurile aeriene internaţionale pe drumul dintre cele două oraşe. Sute de membri ai opoziţiei s-au adunat în cursul dimineţii la câţiva kilometri de Ajdabiya. Insurgenţii dispun de baterii antiaeriene şi de câteva instalaţii de lansare proiectile reactive. Există posibilitatea ca aceştia să încerce un atac spre Ajdabiya;

12.15 ministrul britanic de Externe sugerează că Muammar Kadhafi ar putea fi vizat direct de raidurile aeriene. Ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, evocase de duminică posibilitatea ca Muammar Kadhafi să fie vizat de raidurile aeriene. Aecretarul american al Apărării, Robert Gates, s-a pronunţat împotriva unui raid care să îl vizeze direct pe liderul libian.

12.30 forţele aeriene daneze au anunţat că 3 avioane de vânătoare F-16 daneze au participat din nou, în noaptea de duminică spre luni la operaţiunile coaliţiei în Libia. Cele trei avioane daneze operează sub comandament american. Danemarca participă la forţele CI cu şase avioane de vânătoare F-16, dintre care două de rezervă, şi un avion de transport care au ajuns sâmbătă la baza italiană Sigonella, în Sicilia, cea mai apropiată de Libia de care dispune coaliţia condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. Parlamentul danez a aprobat, vineri, în unanimitate propunerea Guvernului de a trimite avioane pentru a participa la operaţiuni în Libia, şi patru F-16 au participat la operaţiunile de duminică.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Evoluţii militare privind conflictul din Libia – luni 21 martie 2011 – UPDATE”

  1. cosmopolitu says:

    De unde se vede cine va lua petrolul libian. Romania va fi chemata sa pazeasca oleoductul. Ce rost mai are NATO?

  2. CopperNick says:

    Redactia: care CI?