Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Evoluţii militare privind situaţia din Libia

În urma adoptării rezoluţiei 1973 de către Consiliul de Securitate al ONU, prin care i s-a cerut dictatorului libian Gaddafi oprirea actelor de violenţă împotriva propriei populaţii, comunitatea internaţională se pregăteşte pentru acţiuni militare în Libia.Acţiunile militare, cel mai probabil atacuri cu aviaţie, au drept cauză nerespectarea de către Gaddafi a rezoluţiei 1973, acesta continuând acţiunile militare împotriva opoziţiei libiene în estul ţării chiar şi după adoptarea rezoluţiei ONU.

În prezent strategia comunităţii internaţionale prevede:

1. Intervenţia militară a Franţei, Marii Britanii şi Canadei.

2. Implicarea SUA

3. Implicarea statelor arabe din Liga Arabă (Emiratele Arabe Unite şi Qatarul şi-au anunţat deja intenţia de  a participa la acţiunile militare).

Pozitiile comunitatii internationale

19.03,

ora 16.30 Avioane franceze, modelul Rafale, survolează spaţiul aerian libian.

ora 16.45 Olanda îşi anunţă intenţia de a participa la atacul aerian ce urmează a fi executat azi, 19 martie

ora 16.50 La finalul summitului de la Paris preşedintele Franţei, Nicolas Szarkozy, a susţinut o conferinţă de presă în care a exprimat  poziţia participanţilor la summit: Franţa, Marea Britanie, ONU, Liga Arabă, SUA, Canada:
- am cerut încetarea imediată a focului de către trupele loiale colonelului Gaddafi;
– aviaţia Franţei se va opune acţiunilor aviaţiei libiene împotriva populaţiei libiene;
– Gaddafi nu şi-a încetat acţiunile militare împotriva populaţiei;
– se intervine în Libia pentru a se pune în aplicare rezoluţia ONu;
– se intervine în favoarea poporului libian pentru a-şi putea alege singur destinul;
– operaţiunea militară va lua sfârşit odată ce violenţele împotriva populaţiei vor lua sfârşit.

19.50 Aviaţia franceza a anunţat că a distrus 4 tancuri libiene;

20.20 Aliaţii se pregătesc pentru instituirea unei blocade navale;

20.30.Alian Juppe a declarat că portavionul Charles de Gaulle şi 2 fregate se află în marş spre Libia;

21. Britanicii execută misiuni aeriene deasupra teritoriului libian;

22. SUA execută atacuri cu rachete la est de Tripoli;

ştire în curs de actualizare

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Evoluţii militare privind situaţia din Libia”

  1. Trifon Gruju says:

    Imi aduc aminte de prima invazie americana din Irak. Doi prieteni credeau ca e un film la CNN. Aceea era istorie. Acum se lupta pentru “impartirea si re-impartirea lumii”. Curios cum, prin metode aparent nestiute vom deveni “tot ceea ce am fost, si mai rau decat atat.”. “Imperialistii” se lupta din greu sa detina controlul total al surselor de energie. Franta, acum are strigatul principal, deoarece detin cateva batalioane in cateva state din nordul Africii (2 in Ciad, in apropiere de revolutionarii rebeli), si acum ar fi momentul sa-si revina din nostalgia prelungita consecinta a razboiului din Algeria. Se pare ca oculta mondiala a iesit la ofensiva pe toate directiile. Inseamna ca pot. Vedem si la noi acasa cum incet, dar sigur, vom ajunge sa lucram si sambata, poate ca vom re-incepe sa circulam in week end “par” si “impar” sau cu limite de viteze (vezi Spania), daca faci parte din nomenclatura te propasesti, daca nu, muncesti pe nimic, etc.

  2. GIGEL says:

    D-le TRIFON GRUJU,cu actualele preturi ale motorinei si benzinei,vom circula cu masinutele noastre doar de 2-3 ori pe luna,si atat.

  3. CALIMERA says:

    Vin vremuri grele,camarazi…maine-poimaine,benzina ajunge la 8 lei…pensiile,sigur se vor reduce prin diminuarea salariului mediu pe economie…boculet nu vrea sa plece…altii daca vor venii,trebuie intai sa recupereze…sindicatele sau cam dezumflat…solutia? SUPRAVIETUIREA!!!