Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Evoluţii politico-militare privind criza siriană – 31 august 2013

SUA sunt decise să atace dar aşteaptă susţinerea Congresului şi a poporului american. Rusia şi China se opun unei rezoluţii ONU care ar permite executarea unui atac în Siria. Parlamentul britanic a refuzat să aprobe o implicare a Marii Britanii. Franţa, Australia şi Liga Arabă sunt  decise să susţină o acţiune militară. Serviciile de informaţii americane au prezentat un raport conform căruia regimul Bashar al-Assad a executat atacul cu arme chimice din 21 august, în urma căruia au fost ucise 1429 de persoane din care 426 de copii. Siria aşteaptă atacul occidental. Inspectorii ONU îşi pregătesc raportul final. Germania solicită Rusiei şi Chinei să analizeze datele şi să adopte o atitudine responsabilă. Germania nu se va implica militar.


SUA

* Casa Albă a dat publicităţii un raport al serviciilor de informaţii americane care conchide că regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august.

* Presedintele Obama a asigurat că SUA iau propriile decizii, în propriul orar temporar, şi potrivit propriilor valori şi interese.

* Presedintele a precizat: Orice acţiune pe care o va decide va fi limitată, fiind un răspuns adecvat pentru a asigura că utilizarea flagrantă şi brutală de către un despot a armelor chimice este pedepsită.

*  o decizie va fi luată doar în urma discuţiilor pe care Casa Albă le va purta cu Congresul american, cu aliaţii SUA şi cu poporul american.

* SUA sunte decise şi cred că principalul obiectiv este acela de a avea un proces diplomatic care să rezolve asta prin negocieri, pentru că, consideră că nu există o soluţie militară finală. Trebuie să fie o abordare politică, la masa
negocierilor.

* Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că atacul chimic din Siria a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane.

Principalele puncte ale raportului de intelligence:

– cu 3 zile înaintea atacului echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri asociaţi Centrului de cercetare şi studii ştiinţifice siriene, pregăteau muniţie chimică;
– o echipă siriană care se ocupă de arme chimice s-a aflat în suburbia Adra între 18 şi 21 august, “în apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin;
– în timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au obţinut informaţii de la surse umane, interceptări electronice şi imagini din satelit care dezvăluie pregătirile;
– în ziua atacului au fost obţinute imagini din satelit care arată că s-a recurs la tiruri de rachetă şi artilerie în dimineaţa zilei de miercuri, 21 august, în mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim;
– după 90 de minute au apărut pe reţelele de socializare primele menţiuni ale unui atac chimic, în jurul orei locale 02.30. În următoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul;
– americanii au identificat 100 de înregistrări video, filmate în 12 locuri diferite, “majoritatea arătând un număr mare de cadavre cu urme fizice coerente cu o expunere la un agent neurotoxic”. Ei susţin că opoziţia siriană nu are capacitatea de a falsifica toate aceste înregistrări video;
– serviciile de informaţii dezvăluie că au interceptat comunicaţii între un oficial de rang înalt “bine informat în legătură cu ofensiva” şi care confirmă folosirea armelor chimice de către regim. Acest oficial s-ar fi declarat îngrijorat că inspectorii ONU prezenţi în capitală ar putea obţine dovezi;
– în după-amiaza atacului personalul ce se ocupă de arme chimice a primit ordin să înceteze operaţiunile;
– după atacul cu substanţe toxice de luptă, timp de patru zile, forţele guvernamentale au bombardat cartierul ca să distrugă dovezile, lovind clădirile una după alta cu o viteză de 4 ori mai mare decat în cele 10 zile anterioare;
– inspectorii ONU au primit cu întârziere acces în zonă iar acel acces a fost restricţionat şi controlat;
– raportul citează cifra organizaţiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitată explicit, de aproximativ 3.600 de răniţi ce prezintă simptome neurotoxice primiţi în trei ore în trei spitale din regiunea Damasc. Estimarea preliminară americană este de 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii.

* După o convorbire telefonică, Barack Obama şi François Hollande  au îndemnat comunitatea internaţională să transmită un “mesaj puternic” regimului lui Bashar al-Assad. Cei doi şefi de stat au convenit că membrii comunităţii internaţionale nu pot tolera folosirea armelor chimice.

Rusia

Rusia se opune oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate care ar permite folosirea forţei împotriva Siriei.

Marea Britanie

Parlamentul Marii Britanii a respins solicitarea premierului David Cameron de a se alătura unei intervenţii armate in Siria. Acesta a cerut dovezile atacului chimic în baza cărui a să aprobe intervenţia.

Franţa

François Hollande, care a “evocat hotărârea Franţei de a reacţiona şi a nu lăsa aceste crime nepedepsite.

Liga Arabă şi Australia susţin o acţiune militară în Siria.

Germania

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a exclus o participare germană la o intervenţie militară în Siria.

Siria

un oficial guvernamental a declarat că “Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem pregătiţi să ripostăm tot în

orice moment”

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Evoluţii politico-militare privind criza siriană – 31 august 2013”

 1. coopernick says:

  Obama va merge in Rusia la mijlocul saptamanii care urmeaza (din intamplare e si perioada Anului Nou Evreesc!, vezi si imaginile cu populatia din Israel care isi ridica mastile de gaze). Obama nu cred ca merge ca sa ii ceara aprobarea lui Putin ci ca sa il informeze despre ceea ce are de gand sa ordone (no boots on ground!). Dovezile prezentate de Kerry nu sunt pentru induiosarea Europei ci pentru obtinerea sustinerii populatiei americane si a Congresului. Sfarsitul regimului lui Bashar e aproape (desi Obama a zis ca nu se urmareste schimbarea regimului) posibil dupa scenariul din Libia. Oricum chestia cu atacul chimic, gandita probabil ca un avertisment materializabil pentru eventualele trupe straine care ar intra pe teritoriul Siriei) a fost bomboana pe coliva.

 2. szilard says:

  Si chiar daca nu ar fi existat atac chimic, tot trebuie intervenit, acolo mor oameni nevinovati, ca in Irak, sau ca animalele din Serbia care au patit bine ce au patit, sa zica mersi ca nu a fost desfiintata Serbia.

 3. Ionel n. says:

  Nu mai merge in rusia din cauza spionului cu viza de la rusi!

 4. Bure Bista says:

  Este vorba de reuniunea G20.

  Intalnirea sa cu Putin si-a anulat-o, e drept

 5. al adin says:

  Discursul lui Obama a fost la inaltimea statutului sau. As vrea sa ii aud si pe cei doi certareti de la noi vorbind serios, pe probleme serioase, si fara atacuri a persoana. Cred ca in cateva zile atacul american are loc, obtinerea sustinerii populatiei rezultind din probabilele manifestari care vor fi prezentate de presa iar a Congresului din declaratiile congressmanilor in zilele urmatoare si fara a se astepta deschiderea lucrarilor pe 9 sept. Declaratia lui Obama va genera miscari in teren ale armatei siriene si ale staffului prezidential ceea ce va confirma unelel tinte si va permite selectarea lor. Germania, Israel si Franta vor contribui cu informatii si probabil evreii si cu verificarea obiectivelor la vedere pana la confirmarea selectarii. Posibil primele tinte vir fi aerodromurile militare, apoi punctele de comanda ale apararii AA si de rachete si tehnica grea. Anuntul lui Obama va duce la dezertari si modificari ale obedientei generalilor fata de Assad, gandindu-se la imaginile cu Saddam si Ghadafi. Ar putea apare si planuri de puci militar.

 6. Bure Bista says:

  Interesante aprecieri.

  probabil se da timp opozitiei siriene sa se coaguleze. Se da un bonus mic si rusilor care se var simti bagati in seama. Se ofera un cadru mai linistit pentru G20 iar apoi vor urma corectiile.

  Ideea e ca nu vad cine poate reprezenta o alternativa la al-Assad si vad ca nu i se ofera nicio alternativa decat sa mearga pe aceeasi cale fatala.

 7. Maria Tereza ! says:

  @ Pure-PISTA…..este ca de fapt nu intelegi nimic…???

 8. Messerschmidt says:

  Cata intelingenta intrun singur om…mai rar…MT lasa-te de comentarii….

 9. Balcifer sau Maria Tereza says:

  Comentariu oprit de la publicare

  Acesta este ultimul avertisment.

  Va rugam sa va rezumati la a folosi doar un pseudonim in cazul dvs Balcifer sau Maria Tereza.

 10. Balcifer says:

  ..care-ti place mai mult??

 11. Balcifer says:

  Se pare ca fara ,,Balcifer sau Maria Tereza ” viata e pustiu pe aici!!

 12. Flavius.An says:

  Criza din Siria este despre putere: “mesaj puternic”, “riposta puternica”.
  Nu stiu cand mai apare si Siria, in ecuatia aceasta.