Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Exerciţiu desfãşurat de SUA şi Israel în scopul pregătirii pentru atacarea Iranului?

Potrivit The Jordan Times, 60 de avioane de luptã americane F16 au executat în iunie, decolând de la baze din Germania şi România şi aterizând în Israel, un exerciţiu în care presa arabã vede un posibil antrenament pentru un atac asupra Iranului.

În acest sens o grupare navalã de 12 vase de rãzboi – zece dintre ele americane, unul israelian şi unul german – se aflã în prezent în Golful Persic, dupã ce au desfãşurat exerciţii comune în largul coastelor de sud-vest ale Israelului.

Potrivit unor surse israeliene neidentificate de publicaţia iordanianã, exerciţiile secrete – denumite Juniper Stallion – au fost întreprinse de gruparea navalã condusã de portavionul USS Harry S. Truman şi au inclus “interceptarea unor rachete iraniene, siriene şi ale Hezbollah trase împotriva unor ţinte americane şi israeliene din Orientul Mijlociu”. Potrivit aceloraşi surse, bombardiere de tip F/A-18E/F Super Hornet de pe portavionul Truman au simulat misiuni de bombardare împotriva unor ţinte stabilite în raza de acţiune a apãrãrii israeliene în deşertul de la sud-est de Beersheba.

La exerciţiu, mai scrie The Jordan Times, au participat şi 60 de avioane de luptã americane F-16, care au decolat de la baze din Germania şi România şi au aterizat la facilitãţi ale armatei israeliene a aerului. Avioanele au executat misiuni de realimentare şi au decolat împreunã cu bombardierele israeliene pentru a exersa o gamã largã de misiuni de bombardare deasupra Mãrii Roşii şi a Mãrii Mediterane sau au desfãşurat exerciţii de luptã aerianã între avioane.

Între timp, Iranul ar fi declarat starea de urgenţã la graniţa sa de nord-vest şi ar fi desfãşurat acolo unitãţi ale Gardienilor Revoluţiei, trupele de elitã ale regimului, pe motiv cã SUA şi forţele israeliene se adunã la bazele militare şi aeriene din Azerbaidjan, pregãtindu-se sã atace facilitãţile nucleare iraniene, potrivit The Jordan Times.

În paralel cu pregãtirile militare, existã o ofensivã diplomaticã.

Indiciile, sugereazã publicaţia iordanianã, aratã cã a început o numãrãtoare inversã pentru un atac militar americano-israelian împotriva Iranului, în ciuda faptului cã se ştie cã preşedintele american Barack Obama are unele retincenţe faţã de o asemenea acţiune. Teheranul nu-i lasã însã loc de manevrã pentru eforturi diplomatice.

Într-un articol publicat de cotidianul Jerusalem Post, se aratã cã Israelul ar putea planifica un atac “preventiv” asupra Fâşiei Gaza cu puţin timp înainte de o acţiune militarã împotriva Iranului ce ar avea drept scop sã punã piedici programului nuclear iranian.

The Jerusalem Post a scris la 11 iunie cã, în sãptãmâna respectivã, Israelul şi Statele Unite au simulat un rãzboi împotriva unui inamic neidentificat, în cadrul unui amplu exerciţiu aerian în care au fost implicate zeci de avioane F-16 din ambele ţãri. Exerciţiul, denumit Juniper Stallion, a avut loc în condiţiile în care Turcia a desfãşurat propriile manevre aeriene cu SUA, la care Israelul nu a mai participat.

Tot Jerusalem Post scrisese anterior cã Israelul cautã alte terenuri de antrenament aerian, inclusiv în România, dupã ce a fost exclus de la exerciţii militare comune în Turcia.

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România a precizat la 10 iunie, la solicitarea NewsIn, cã activitãţile de cooperare militarã bilateralã cu statul Israel se desfãşoarã în baza unui acord semnat la Bucureşti la 29 mai 2000. “Acordul a fost aprobat prin Hotãrârea Guvernului României nr. 841 din 21.09.2000 şi este în vigoare de la data de 10.10.2000″, preciza MApN.

sursa: The Jordan Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.