Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Exerciţiul “Malabar”, 2016

Nave de război aparţinând flotelor americane, indiene şi japoneze vor participa la un exerciţiu naval, programat să înceapă pe 10 iunie şi care este organizat în apropierea unui arhipeleag japonez, revendicat de China, potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.
Exerciţiul, care poartă numele “Malabar”, este un eveniment organizat anual de SUA şi India, la care, anul acesta, va participa şi Japonia, pentru prima dată din 2007, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo.
În 2015, exerciţiul a avut loc în Golful Bengal, în apropiere de India, însă în acest an, va fi organizat în apropierea unui grup de insule nelocuite, aflat la aproximativ 220 de kilometri sud-est de Taiwan. Arhipeleagul, cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, este controlat de Tokyo şi revendicat de Beijing.

Autorităţile de la Tokyo şi Washington se tem că Beijingul ar putea încerca să-şi extindă influenţa în zona de vest a Pacificului, fapt ce a impulsionat forţele militare japoneze să întărească apărarea grupului de insule prin instalarea de staţii radar şi baterii de rachete antinavă.

În replică, la declaraţia secretarului de Stat american, John Kerry, care a recomandat iniţierea de negocieri şi o soluţie paşnică, reprezentanţii chinezi au declarat ieri că “Statele Unite ar trebui să joace un rol constructiv în garantarea păcii între statele angrenate în dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Beijingul revendică suprafeţe mari din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.

Reuters, MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.