Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Există derogări de la acte normative în cazuri execpţionale?!

În oficiosul Armatei României, Observatorul Militar, nr.44/2009 se afirmă, încă din titlul articolului “Derogări doar în situaţii excepţionale”, că se fac “derogări” de la prevederile legale în aşa-zise “situaţii excepţionale”.

Parcurgând articolul reiese că marea supărare a Secretarului de stat şi Şef al Departamantului pentru Politica de Apărare şi Planificare, Viorel Oancea, care obişnuieşte să ţină audienţele ministrului Apărării, este că există un număr important de persoane care doresc să acceadă dintr-un corp de cadre în altul.

Mai exact, gradaţii şi soldaţii, în corpul subofiţerilor, şi subofiţerii şi maiştrii militari în cel al ofiţerilor. Poate mai există şi civili care încearcă să devină cadru militar activ.

Bună morala cu “necunoaşterea legilor nu absolvă pe nimeni de vină şi, evident, nici nu poate fi invocat”.

Dar mă întreb şi eu:

Oare gradaţilor şi soldaţilor care solicită trecerea în corpul subofiţerilor şi maiştrilor militari invocând participarea la mai multe misiuni în teatrele de operaţii nu cumva li s-a spus, când erau prin Irak sau Afganistan, că se fac demersuri pentru legiferarea acestui aspect? Nu cred că veneau ei de nebuni.

Oare nu au existat cazuri, aşa-zis “excepţionale”, care să constituie un model pentru aceştia?

Oare toate activările de civili respectă litera şi spiritul legii?

Care sunt situaţiile excepţionale care permit nerespectarea regulamentelor şi ordinelor? Deja vorbim prostii, pentru că expresia: “Există acte normative în vigoare, ale căror prevederi nu pot fi încălcate”. Că de la regulamente şi ordine se mai pot face derogări, este adevărat, dar asta se întâmplă doar în “situaţii excepţionale” e mai mult decât ciudată.

Care acte normative pot fi încălcate dacă “există acte normative în vigoare, ale căror prevederi nu pot fi încălcate”?

Nu sunt cam dese situaţiile când în locul ministrului Apărării se ocupă de audienţe un Secretar de stat? Nu de alta, dar petenţii se adresează ministrului şi nu Secretarului de stat, iar ministrul cu certitudine are obligaţia de a primi audienţe (e în fişa postului).

Concluzie:

Atâta timp cât legea, ordinele şi regulamentele se aplică pentru toţi la fel nu vor exista presiuni pe sistem. Asta ar trebui să o ştie cei care le încalcă nu cei care vin cu petiţii. Aceştia vin pentru că … ştiu ei ceva, sau poate au auzit ceva …

Dorim succes doamnei Irina Mihaela Nedelcu în demersul extrem de fin (prea fin pentru obrajii groşi) de a conştientiza atât decidentul, cât şi petentul că trebuie respectate legile şi regulamentele.

R.D.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Există derogări de la acte normative în cazuri execpţionale?!”

 1. ionica_minune says:

  Frumoase jocuri de cuvinte dar……..
  Solicita trecerea in randul subofiterilor tot “pilosii” .
  Subofiterilor, desi indeplinesc, conditiile de a fi trecuti in randul ofiterilor li se da cu flit pentru ca nu au loc de …….civilii cu facultati.
  Subofiter si ofiter al armatei romane (spre rusinea si indignarea noastra) este facut oricine are pe cineva sus, indiferent daca indeplineste conditiile legale de a fi trecut in randul subofiterilor sau ofiterilor.
  Se face exceptie de la lege in conditiile in care civilul respectiv este trecut in corpul subofiterilor prin “prisma faptului ca este sotie de general” chiar daca are 43 de ani in momentul “avansarii”.
  Exemplele pot continua cu fii, fiice , nepoti, nepoate , veri & company de generali, colonei ai armatei romane.
  A diosparut demult termenul de “valoare” asa ca ……….traiasca armata romana in frunte cu conducatorul ei iubit……………

 2. Altfel says:

  Iata cum apar problemele reale din armata, despre care generalul care i-a scris comandantului suprem nu sufla o vorba. Oare, de ce? Nu intamplator am scris acel “Noroc cu Burebista” care poate fi citit la adresa http://www.altfel.info/observator/318-noroc-cu-burebista.html
  Spre surprinderea mea, nu-i aud zicand nimic pe marii critici care m-au facut praf cand am anuntat ca voi lua la puricat acea scrisoare. Probabil, si ei fac parte din categoria celor care “vor dreptate, dar nu pentru catei”.

 3. Bure Bista says:

  Dl Ionica,

  Pilosii nu prea cred ca incarca agenda de audienta. Ei au traseele lor. Dar se afla. De aici si incercarea altora de a forta sistemul si implicit supararea decidentilor care zic ei sunt ocupati.

  Pt. Altfel:
  Generalul Olaru, la fel ca si alti mari strategi, e ocupat cu problemele macro. Ca doar vezi doamne maine intram in razboi. Problemele micro la … urma.

  Dar am sa-i dau un exemplu. Campania din 1916 a fost un dezastru national datorita starii deplorabile a Armatei in special a slabei pregatiri a cadrelor si trupei. Mai mult pilele puse la Ministerul Apararii de bucuresteni sa nu fie trimiti pe front ci in posturi caldute a prabusit moralul trupei. E de citit Constantin Kiritescu in acest sens.

 4. Marlon Juvet says:

  Recomand, pe aceeaşi temă, cartea lui Vartan Arachelian (sper să nu aud aici indignări de romani verzi) “Toamna pătimirii noastre”.

 5. ionica_minune says:

  Bure Bista, foarte de acord cu domnia ta ca “pilosii” au traseul lor, bine stabilit. Nici nu am vrut sa insinuez altceva , decat faptul ca reusesc sa devina subofiteri doar pilosii, nicidecum cei care merg in audienta. Ministrul trateaza audientele, exact asa cum trateaza ministerul. Nu e de mirare nimic.
  Citez din articol: “Atâta timp cât legea, ordinele şi regulamentele se aplică pentru toţi la fel nu vor exista presiuni pe sistem. Asta ar trebui să o ştie cei care le încalcă nu cei care vin cu petiţii. Aceştia vin pentru că … ştiu ei ceva, sau poate au auzit ceva …”
  Atata timp cat vom vedea in fiecare zi “tentative de cadre militare” facute peste noapte, care nu stiu cum se incarca un pistol la o tragere, armata romana va avea doar de suferit ca imagine si ceea ce este mai grav, ca valoare.
  Dpdv personal, armata a ajuns in momentul asta la o situatie critica, intrucat este plina de nonvalori, de ofiterasi avansati dupa o luna de …….stat acasa.
  Sa ajungi sa mergi in poligon si sa stai sa “traduci” cum se incarca un pistol, mie personal mi se pare degradant, atat pentru mine, pentru armata cat si pentru statutul de cadru militar. Cu atat mai mult cu cat cel caruia ii traduci este “ofiter” al armatei romane. Mai grav este ca si dupa “traducere” , “nu poate” sa traga de pistol pentru a-l incarca din simplul motiv ca este prea senibila pielea.
  Deci , pentru cunostinta ministrului si a secretarului de stat, derogari de la actele in vigoare “e” “fara numar”. Tot ce trebuie sa faca, daca vor sa faca este sa sape in ograda proprie, in speta in minister.

 6. sam says:

  Noi mai avem ARMATA?

 7. un comentator says:

  pt.ca isi imbraca militar toate neamurile (n-am zis proaste!) “& company”, nu mai are rost ca scoala mil. sa fie recunoscuta la vechimea pt.pensia militara (n. e simtita) – a se vedea legea pensiei unice, sau cum s-o fi numind…