Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Exploziile de la instalaţiile nucleare iraniene au îndepărat “în acest moment” un atac împotriva Iranului!?

Într-un interviu acordat joi 1 decembrie, postului public israelian de radio, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a exclus “în acest moment” un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

“Nu intenţionăm să acţionăm în prezent. Nu trebuie declanşat un război atunci când nu este necesar. Poziţia nu s-a schimbat în privinţa a trei puncte: un Iran nuclear este inacceptabil, noi suntem hotarâţi să împiedicăm acest lucru şi toate opţiunile sunt pe masă”, a precizat Barak.

Barak a asigurat cetăţenii israelieni că “Un razboi nu este un picnic, dar dacă Israelul este obligat să acţioneze, noi nu vom avea 50.000, 5.000 şi nici chiar 500 de morţi, cu condiţia ca oamenii să rămână în casele lor”, amintind că cele 40 de rachete convenţionale lansate către Israel din Irak în timpul Războiului din Golf din 1991 a provocat moartea unei singure persoane.

Întrebat în legătură cu eventualele divergenţe cu SUA cu privire la tactica ce ar trebui adoptată faţă de Iran, Barak a raspuns: “Trebuie să ştiţi că Israelul este stat suveran. Guvernul, armata şi serviciile de securitate sunt singurele responsabile de securitatea noastră şi de existenţa Israelului“.

Pe de altă parte ministrul Apărării, a salutat incidentele şi exploziile produse la instalaţiile iraniene. “Tot ceea ce întârzie programul nuclear iranian, fie că vine din cer sau se produce prin alte mijloace, este binevenit”, a precizat el, refuzând să specifice dacă serviciile secrete israeliene au fost implicate în aceste “incidente”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat într-un raport recent suspiciunile occidentalilor potrivit carora Teheranul, împotriva dezmintirilor, lucrează la fabricarea unei arme nucleare.

Marti, ministrul Apararii din Iran a declarat ca Israelul va fi atacat cu 150.000 de rachete in cazul in care va lansa o operatiune militara impotriva Republicii Islamice. Generalul Ahmad Vahidi a afirmat ca “Israelul trebuie sa fie pedepsit pentru ceea ce le-a facut musulmanilor din Palestina”.

sursa: Haaretz

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.