Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Exporturile de armament ale României

PSL-ul romanesc dorit de americaniPotrivit unui raport al Autoritatea Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) obţinut de NewsIn, România a vândut, în primele şase luni ale anului, armament şi produse militare în valoare de peste 43 de milioane de euro, cei mai importanţi clienţi fiind ţările din Orientul Mijlociu (11,5 milioane), SUA (10,5 milioane) şi Georgia (1,8 milioane).

Potrivit obligaţiilor anuale, ANCEX a înaintat Uniunii Europene un raport privind exporturile României de armament şi muniţie în primul semestru al anului 2009.

Astfel, din datele furnizate UE, reiese că firmele româneşti de armament au vândut, în primul trimestru, arme şi muniţie totalizând 18.889.973 de euro, în timp ce în al doilea trimestru valoarea exporturilor a crescut la 24.263.431 de euro.

România a acordat, în aceeaşi perioadă, 268 de licenţe de export pentru armament şi muniţie în valoare de 95,86 de milioane de euro – 49,14 milioane de euro în trimestrul I şi 46,71milioane de euro în trimestrul II. Licenţele se acordă pentru o sumă maximă la care pot ajunge exporturile şi în care exportatorii trebuie să se încadreze.

Raportul ANCEX nu conţine date privind firmele care au făcut aceste exporturi şi nici despre producători.

În acelaşi timp, în perioada menţionată nu este înregistrat niciun refuz de acordare a vreunei licenţe de export.

La fel ca în 2008, în topul ţărilor care au primit armament şi muniţie din România se situează state din Orientul Mijlociu – Israel, Egipt, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Oman, dar şi Statele Unite ale Americii, Afganistan, Pakistan sau India.

Din Europa, cele mai importante contracte încheiate de România sunt cu Georgia, în timp ce de pe continentul african principalele destinaţii ale armelor româneşti sunt Burkina Faso, Gabon şi Etiopia.

SUA au cumpărat din România zeci de mii de puşti, mitraliere, carabine şi pistoale automate

În prima parte a anului, SUA şi-a intensificat relaţiile comerciale cu România în ceea ce priveşte negoţul cu armament, astfel încât a comandat produse în valoare de 10,5 milioane de euro, în condiţiile în care pe parcursul întreg anului 2008 au cumpărat arme şi muniţie de doar 11,5 milioane de euro.

De asemenea, raportul ANCEX arată că România a acordat în semestrul I 46 de licenţe de export pentru Statele Unite în valoare de peste 20 de milioane de euro.

Astfel, armata americană a cumpărat din România 35.211 de puşti semiautomate cu lunetă, 26.000 de puşti semiautomate, 3.801 de pistoale mitralieră, 7 carabine, 10 mitraliere, dar şi accesorii pentru puşca semiautomată, muniţie pentru arme de calibru mic, focoase pentru lovituri de iluminare, zale pentru cartuşe, maşină de încărcat zale, lovituri de iluminare pentru aruncător 120 mm, muniţie de manevră sau componente pentru echipamente navale.

Israel, Irak şi Emiratele Arabe Unite sunt cei mai importanţi clienţi ai României din Orientul Mijlociu.

Israelul a încheiat, în primul semestru din 2009, contracte în valoare de 4,6 milioane de euro cu firmele româneşti de armament, care au obţinut 47 de licenţe de export în valoare de aproximativ 13 milioane de euro.

Cele mai căutate produse militare de către israelieni au fost: accesorii pentru arme de calibru mic, componente pentru rachete aer-aer, componente pentru vehicule militare de teren, subansamblu electronic pentru prelucrare automată date, componente pentru aeronave, subansamblu pentru computer militar de bord, echipament pentru formare de imagini şi componente pentru acesta, cabluri electrice cu conectori. De asemenea, România a vândut containere pentru lansatoare de rachete, echipamente de vizualizare pe timp de noapte sau dispozitive şi verificatoare pentru producţie software simulator şi aparatură de verificare.

În Irak, în prima jumătate a anului, România nu a trimis niciun fel de produse militare, însă a acordat o licenţă de export în valoare de 12.587.811 de euro pentru maşini militare cu platformă şi macara.

Din Orientul Mijlociu, alte ţări care s-au arătat interesate să încheie contracte cu România au fost Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania şi Egipt. Potrivit statisticii ANCEX, în Emiratele Arabe s-au vândut piese de schimb pentru elicoptere militare de transport în valoare de peste 5,1 milioane de euro, în Oman au fost trimise instalaţii şi echipamente pentru avioane militare de transport totalizând peste 1,8 milioane de euro, în timp ce Egiptul a cumpărat agregate pentru motor pentru un avion militar de luptă în valoare de aproape 500.000 de euro. Contracte cu România au mai încheiat şi Iordania – 421.068 euro, pentru lovituri antitanc, şi Omanul, cu 53.234 de euro pentru piese de schimb pentru un elicopter militar de transport.

România a vândut arme în Afganistan şi Pakistan.

Pe fondul războiului din Afganistan, firmele româneşti de armament au vândut, în prima parte a anului, arme şi muniţie în această ţară valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro.

Raportul ANCEX relevă că România a acordat 13 licenţe de export totalizând peste 8 milioane de euro.

Astfel, afganii au cumpărat pistoale mitralieră (15.800 de bucăţi), dar şi muniţie pentru arme de calibru mic, muniţie normală şi trasoare pentru mitralieră sau piese de schimb pentru elicopterele militare de transport.

Totodată, în Pakistan, ţară vecină cu Afganistanul, au fost vândute produse militare de aproape 600.000 de euro, însemnând piese de schimb pentru elicopterele militare de transport şi atac.

Potrivit statisticii ANCEX, alte destinaţii ale armamentului românesc în Asia au mai fost India – o licenţă de export în primul trimestru în valoare de 11. 614. 622 euro pentru perfecţionarea unui motor pentru avion militar de luptă, Vietnam-o licenţă de 3. 035. 126 euro pentru avion militar de antrenament şi componente pentru acesta (10 bucăţi) şi Coreea de Sud care a cumpărat produse de 57.930 de euro – aruncător de grenade antitanc (2 bucăţi) şi lovituri pentru aruncător de grenade antitanc.

Georgia a cumpărat şi în 2009 armament din România

Georgia, care în 2008 s-a aflat în stare de război, a cheltuit în prima parte a anului aproape 1,8 milioane de euro pentru a cumpăra din România muniţie de manevră pentru arme de calibru mic şi muniţie pentru mitralieră.

De ansamblu, firmele româneşti au obţinut patru licenţe de export în Georgia, în valoare de peste 8 milioane de euro pentru: aruncător de grenade cu accesorii (677 bucăţi), muniţie pentru arme de calibru mic lovituri pentru aruncător de grenade, muniţie de manevră pentru arme de calibru mic sau  muniţie pentru mitralieră.

În timpul conflictului dintre Georgia şi Rusia din august 2008, mediile ruse au “înfierat” faptul că România a furnizat arme Georgiei, însă autorităţile române au arătat la vremea respectivă că exporturile au fost perfect legale, Georgia nefiind o ţară supusă vreunui embargo internaţional cu privire la exportul de armament. Şi anul acesta, în preajma împlinirii unui an de la conflictul ruso-georgian, Rusia a acuzat cu precădere Statele Unite şi Ucraina că reînarmează Georgia, pregătind-o de un nou conflict. Rusia nu dispune de informaţii care să arate că România a furnizat armament Georgiei, declara la 6 august 2009 ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în România, Alexander Churilin.

În acelaşi timp, raportul ANCEX arată că România a vândut produse militare de 582.035 euro în Azerbaidjan, ţară care a avut în trecut un conflict deschis cu Armenia, relaţiile dintre cele două ţări rămânând tensionată. Azerii s-au arătat interesaţi să cumpere din România ţevi pentru pistol mitralieră, lunete de ochire pentru arme de calibru mic, ţevi pentru aruncător de grenade aparat de ochire pe timp de noapte pentru aruncător de grenade, scule pentru execuţie componente mecanice în valoare de 722.051 euro, dar şi scule pentru execuţie componente mecanice şi optice pentru aparat de ochire pentru mortiere în valoare de 358.018, pentru toate acestea existând deja licenţele de export.

În statele din Uniunea Europeană, firmele din România au vândut în prima jumătate a anului armament şi muniţie în valoare de 3,5 milioane de euro. Cel mai important client a fost Marea Britanie, care a cheltuit 1.475.037 euro pentru pistoale mitralieră (34 bucăţi), puşcă mitralieră (100 bucăţi), mitralieră (100 bucăţi), lunete pentru arme de vânătoare, paraşute pentru recuperare avion ţintă, accesorii pentru paraşută, componente pentru motor avion maritim de recunoaştere, pachete balistice pentru veste antiglonţ, plus 192.471 de euro daţi pentru lunete pentru arme de vânătoare, accesorii pentru pistol mitralieră, paraşută recuperare avion ţintă, paraşută pentru materiale componente pentru motor avion militar, componente pentru veste antiglonţ manuale de utilizare pentru mitralieră.

Alţi clienţi importanţi ai României din Uniunea Europeană au mai fost: Belgia (aproape 700.000 de euro), Olanda (769 498 euro ), Croaţia (aproape 375.000 euro) sau Italia (337.000 euro).

Gabon şi Burkina Faso conduc în topul ţărilor africane care au cumpărat arme din România

În Africa, exporturile româneşti de armament au fost direcţionate doar către cinci ţări, valoare contractelor fiind mai mică de două milioane de euro. Astfel, pentru Gabon există o licenţă de export în valoare de 1.060.231 euro pentru elicopter militar de transport, în Burkina Faso au fost vândute rachete nedirijate pentru aruncătoarele de rachete în valoare de aproximativ 700.000 de euro, în timp ce în Etiopia, Africa de Sud sau Mauritania s-au exportat produse de aproape 50.000 de euro.

sursa: NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Exporturile de armament ale României”

 1. John BARTON says:

  O TEMPORA, O MORES..!!! (.. SAU..CE-AM FOST SI…. CE-AM AJUNS !!! )

  INCREDIBIL !!! FANTASTIC !!!
  ULUITOARE PERFORMANTA A INDUSTRIEI ROMANESTI DE APARARE SI A FIRMELOR EXPORTATOARE !!! PAI, FRATILOR, CELE 43 MIL. EORO PE UN SEMESTRU AR FACE, PRIN EXTRAPOLARE, VREO 86 MIL. EURO PE TOT ANUL 2009 !!! SAU, LA CURSUL DE SCHIMB VALUTAR ACTUAL, VREO 121 MIL. EURO !!! NEMAIPOMENIT !!!
  DESIGUR, AUTORII TREC SUB TACERE CAT ANUME DIN ACEST ULUITOR EXPORT SE INSCRIE IN OBLIGATIILE DE OFFSET ALE TARILOR DE LA CARE AM IMPORTAT TEHNICA MILITARA LA GREU !
  ORICUM, UNA PESTE ALTA, TOT E BINE CA, INTR-UN AN DE CRIZA, AM REUSIT ULUITOAREA PERFORMANTA DE A EXPORTA CAM A SAPTEA PARTE DIN VALOAREA EXPORTURILOR DIN 1988 – ANUL DE VARF AL EXPORTURILOR ROMANESTI DE ARMAMENT – CAND EXPORTAM ARME DE O UMILA VALOARE DE VREO 800 MILIOANE DOLARI !

  DECI, FRATILOR,….. CE-AM FOST ???…. SI CE-AM AJUNS ??? !!!

  SA AUZIM DE (MAI) BINE !

  JOHN BARTON

 2. nemo says:

  RAISON,COANE FANICA!