Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Exporturile de armament romanesc in 2010

In 2010 România a exportat arme, muniţie, piese, expertiză şi documentaţie tehnică militară în valoare de 123,5 milioane eur0. Faţă de 2009, statul român a obţinut cu 21% mai mulţi bani din exporturile de armament.
Cei mai mari clienţi de armament ai României în 2010:
1. Maroc: 42,5 milioane euro: repararea şi modernizarea a patru elicoptere militare de transport.
2. SUA: 15 milioane euro: au importat din România o gamă largă de tehnică militară: 34.018 puşti semiautomate, 18.147 pistoale-mitralieră, 400 de puşti de asalt, 354 de kit-uri de mitralieră uşoară, 110 mitraliere grele, 35 de aruncătoare de grenade antitanc, 26 de mitraliere antiaeriene, 12 aruncătoare de mortiere, 10 lansatoare nedirijate de rachete şi trei mitraliere uşoare. Pe lângă acestea, guvernul american a cumpărat din România muniţie şi componente pentru arme sau piese pentru aviaţie.
3. Israel: 11 milioane euro. Guvernul israelian a cumpărat din România lovituri antitanc, componente de rachete aer-aer, lunete pentru arme, sisteme de conducere a focului, echipamente de avertizare, componente pentru vehicule blindate de teren şi pentru aeronave, paraşute, cabluri electrice, software pentru echipamente de testare, documentaţie tehnică pentru management de programe sau echipamente pentru formare de imagini.
4. Suedia: 10,6 milioane euro: pentru o navă multifuncţională şi pentru piese de rachetă anti-navă.
5. Irak: 10,5 milioane euro: cartuşe, trasoare, cartuşe perforante incendiare şi muniţie pentru arme mici.
6. Afganistan: 8,4 milioane euro: cartuţe pirotehnice şi de calibru mic, 600 de pistoale-mitralieră, 162 de mitraliere şi muniţie aferentă.
7. Chile: 4,6 milioane euro. Trei elicoptere militare de transport vor fi reparate în România, chilienii achiziţionând în plus şi piese de schimb pentru elicoptere.

Clienţi de armament românesc din Uniunea Europeană, în 2010
1. Liderul clasamentului este Suedia, unde exporturile româneşti de tehnică militară au atins 10,6 milioane de euro.
2. Germania: 2,7 milioane euro: 260 de puşti semiautomate, lunete, paraşute, componente pentru sistem de supraveghere a frontierei şi echipamente de codare.
3. Elveţia: 2,1 milioane euro: componente pentru lovituri de aruncător grenade, muniţie pentru aruncător grenade şi componente pentru elicoptere.
4. Polonia: 1,37 milioane euro: lunete pentru arme şi de un motor de avion.
5. Cehia: 886.000 euro: lunete pentru arme, cartuşe pirotehnice, un motor pentru rachetă, componente pentru arme mici şi lovituri cu proiectil reactiv.
6. Marea Britanie: 861.000 euro: lunete pentru arme, lovituri antitanc, componente pentru motor de avion, paraşute şi veste antiglonţ.
7. Franţa: 735.000 euro. Exporturile româneşti către Paris s-au redus la jumătate faţă de 2009, francezii fiind interesaţi doar de 44 de pistoale-mitralieră, lunete pentru arme, veste antiglonţ, componente pentru vehicule blindate, piese de schimb şi componente pentru telecomunicaţii, scaune pentru vehicule blindate, unitate de control electronic şi componente electronice.

Exporturi in Asia şi Africa.
-Azerbaidjan, 2,85 milioane euro: antene, componente de mitralieră de tanc, ţevi de pistol-mitralieră
-Burkina Faso, 1,8 milioane euro: 142 pistoale-mitralieră, 12 mitraliere, muniţie, trasoare, rachete pentru aruncător, exploziv cu detonator, lovituri mortiere
-Emiratele Arabe Unite, 679.000 euro: piese şi modernizări pentru elicoptere
-India, 2,2 milioane euro: motor de avion nou şi reparaţii, piese pentru avioane
-Indonezia, 1 milion de euro: piese pentru elicoptere
-Liban, 448.000 euro: lovituri antitanc, grenade de mână
-Malawi, 163.000 euro: muniţie de calibru mic
-Mauritania, 308.000 euro: paraşute
-Oman, 2,7 milioane euro: reparaţii pentru elicoptere militare de transport, motoare de avion
-Thailanda, 1,4 milioane euro: 11 tunuri de aviaţie, piese şi muniţie pentru acestea
-Vietnam, 1,27 milioane euro: 4 avioane de antrenament.

Conform ANCEX, la sfârşitul lunii iulie 2011, 84 de companii erau autorizate să deruleze operaţiuni cu produse militare. Dintre acestea, 70 de companii au fost autorizate să desfăşoare operaţiuni de export şi import, 13 companii au fost autorizate să desfăşoare numai operaţiuni de import, iar o companie a fost autorizată să desfăşoare activităţi de intermediere de armament. Numele acestor companii sunt secrete, conform instituţiei.

sursa: ANCEX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Exporturile de armament romanesc in 2010”

  1. indisciplinatu says:

    Ei na,e transparenta totala….ca sa vezi.
    Dar exporturile cu “parandarat” unde sunt???….alea de le mai dau baietii pe wikileaks!!