Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

F-16 second hand opţiunea premierului?

F-16 AM olandez

Premierul Victor Ponta, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu jurnalişti străini, că România îşi poate permite să cumpere, deocamdată, doar avioane americane de tip F-16 de ocazie, din raţiuni care ţin de constrângerile bugetare.

“Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre achiziţionarea de avioane în uz. Două state sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda”, a declarat Ponta.

Premierul a precizat că este de acord cu preşedintele Traian Băsescu privind o soluţie de cumpărare a unor avioane împreună cu Bulgaria şi Croaţia pentru obţinerea de noi modele de tip F-16 la costuri reduse, de la armata americană, precizând însă că această opţiune pare “nerealistă”.

sursa: AGERPRES, MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “F-16 second hand opţiunea premierului?”

 1. Fenchea Marius says:

  Minte de sluga si Ponta asta, imi pare bine ca nu sunt in Armata si ca pot sa ma exprim liber……Nu o sa votez niciodata partidul care ia decizia de a cumpara F 16 second hand mai vechi de 2001-2003 sau guvernul care aproba minieritul cu cianuri in Rosia Montana!
  Oare de ce naiba nu se gandesc la Gripen C/D si oferta suedeza, ar fi sustenabila pentru Romania si ar veni cu offset, astfel am putea sa ne gandim si la F 35 peste 12-15 ani….altfel in 8 ani o luam de la capat ca si acum cu MIG 21 LanceR si lui F 16 MLU o sa ii expire resursa de zbor…..si ora de zbor pe F 16 MLU costa in jur de 10000-12000 de dolari nu ca si ora de zbor pe Block50/52 care este 7000 de dolari.
  Toata clasa politica romana sa aiba ochelari de cal?! SPER in continuare ca nu!

 2. lica says:

  asta e si motivul pentru care presedintele l-a atacat pe premier cu “plagiatul” , deoarece refuza sa ia F-16 de la americani, carora el le este dator , deoarece a luat spaga.

 3. sorin says:

  Costul orei de zbor la F16 MLU este un motiv in plus ca pilotii nostrii sa efectueze si mai putine ore de zbor decat realizeaza in prezent cu obositul MIG21 LANCER.

 4. sorin says:

  Nici vorba.Basescu a raspuns astfel la nesfarsitele atacuri ale lui Ponta sin USL-ului in general.

 5. Second hendu says:

  Circula un zvon prin targ potrivit caruia, incepand cu anul universitar 2012-2013, in toate institutiile militare de invatamant din Romanica, se va studia, cel putin 2 semestre, despre “Lupta in izmene la romani”. Noua disciplina-un fel de tactica de infanterie, amestecata cu ceva amintiri istorice de la Marasesti, va deveni obligatorie, atat la admitere (inclusiv la Institutul Medico-Militar), cat si la absolvire. Unapul deja analizeaza si organizarea unui posibil doctorat in materie.
  Daca avioane-vax, vapoare-vax, tancuri-nema, tunurile au fost donate, fara plata, pe la primarii ca sa fie expuse vizavi de crasma, unde se pisa toti betivanii, iar cele doua TAB-uri din dotare au ars prin Afganistan, atunci ce dracu sa se mai studieze prin scoalele aste militare ?
  Baremi la lupta in izmene, avem experienta ! Cu ce mai stim de pe la Marasesti, cu ce ne mai ajuta scutul de la Deveselu, o scoatem noi la capat !

 6. solul says:

  Ponta ori e prost informat, ori e prea santajabil si face tot ce i se dicteaza.

  Cred ca ni se demonstreaza acum ca nu conteaza cine e presedinte, premier – Romania e condusa de grupuri de interese subterane care isi realizeaza scopurile indiferent cine e la guvernare. Bataia dintre politicieni e pe cine ia caimacul, nu pe principii, politici publice, viziuni, etc.

  Rezolva cu vechiturile F-16 – o afacere cu multe repercusiuni in viitor – distrugerea aviatiei romanesti, distrugerea industriei nationale de aeronautica, reducerea resurselor pentru armata, etc.

  Urmeaza afacerea Rosia Montana, dupa alegeri, apoi treaba cu gazele de sist, apoi “reforma” in sanatate – adica privatizarea zonelor din sistem care merg bine si sunt banoase – gen interventii usoare – urmand sa ramana la stat numai ce e naspa. Cand toata lumea, inclusiv sistemele complet private, gen Elvetia si Olanda, dar si cele comuniste gen Cuba pun accentul pe preventie, la noi se vorbeste de asigurarea in sistemul public numai a bolilor grave. O eroare criminala – in primul rand ca la noi tocmai asta e problema, lipsa preventiei – cancerul e detectat cel mai tarziu in Romania comparativ cu celelalte tari europene. In al doilea rand, costul e mai mare sa tratezi pe cineva dupa ce o boala s-a agravat.