Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

F-35 de două ori mai scump decât era prevăzut

Oficiali ai administraţiei americane au anunţat că preţul la care avionul multirol F-35 va fi livrat va fi de aproximativ 95 milioane de dolari.

Iniţial, în 2001, preţul estimativ se învârtea în jurul valorii de 50 milioane de dolari.

Preţul a crescut apoi la 80 de milioane de dolari, ca să ajungă în prezent la 95 de milioane de dolari, datorită, conform oficialilor americani, creşterii costurilor pe timpul dezvoltării programului.

Subsecretarul american al apărării pentru achiziţii, tehnologie şi logistică, Ashton Carter, a făcut acest anunţ în faţa Comisiei senatoriale pentru apărare din Congresul American.

Carter a anunţat că livrările pentru forţele aeriene americane – USAF – vor începe în 2016.

SUA intenţionează să achiziţioneze 2.443 de avioane F-35.

România are şi ea în intenţie achiziţia unor astfel de avioane, dar iniţial urmărind achiziţionarea de F-16 second hand pentru ca trecerea la F-35 să se facă mai uşor?! Cum după satisfacerea nevoilor americanilor dotarea israelienilor, britanicilor şi japonezilor este primordială, probabil că România va avea de aşteptat peste 20 de ani pentru a putea achiziţiona un astfel de avion dacă şi-l va putea permite vreodată.

sursa: Japan News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “F-35 de două ori mai scump decât era prevăzut”

 1. militar says:

  Foarte interesant si nimic nou in chestia asta…poate ca daca ai nostri decidenti ar fi avut mai multa minte ar fi putut anticipa astfel de evolutii si…dar noi suntem romani…

 2. Pro Patria says:

  Desi, oficial, decizia nu e inca luata, este clar ca va fi una politica si nu economica. Iar cei de la Saab inca mai spera…

 3. Ravenmaster says:

  Pana ia romania F-35 mai sunt vreo 15 ani si e posibil ca pretul sa scada. Deja Lockheed Martin a inceput niste de studii de eficientizare a productiei si scadere a costurilor. In mod ciudat alternativa pentru statele din Europa care s-au abonat la F-35 nu pare a fi Gripen. Danemarca de exemplu a declarat ca e posibil sa se reorienteze spre F-18 SuperHornet daca costurile la F-35 cresc, chiar daca contraoferta Gripen e destul de generoasa. Asta spune foarte multe despre cat de perfomant li se pare unor state din NATO Gripen sau ce spera sa obtina din offset de la americani.

 4. Adi says:

  Pai sa recapitulam deci F-35 este SINGURUL avion multirol aflat in faza de preproductie GENRATIA 5 si are cerinte stricte la nivel de performanta sa depaseasca tot ce exista sau va aparea cu pana la 8X si astea sunt declaratii oficiale asa ca posibilul acces la acest avion chiar si un 2015-2020 e un avantaj . In plus desi SUA nu vor mai cumpara F16 vor avea F16 in folosinta pana in 2025 .