Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fabrica de Arme Cugir a transmis pentru testare arma de asalt 5,56 X45 mm

Compania Naţională Romarm SA, a anunţat printr-un comunicat că a transmis către structurile specializate ale MApN arma de asalt calibrul 5,56 X45 mm-model experimental (trei bucăţi), pentru parcurgerea activităţilor prevăzute în Programul de testare şi evaluare.

Ministerul Apărării Naţionale va testa în perioada următoare arma de asalt calibrul 5,56 mm, fabricată la Cugir şi care poate fi folosită în condiţii extreme de temperatură şi umiditate.

Activităţile se desfăşoară în conformitate cu prevederile Acordului de colaborare  pentru realizarea proiectului Arma de asalt cal.5,56 mm cu munitia aferenta’ incheiat între Departamentul pentru Armament şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în 30 august 2010, producătorul-Fabrica de Arme Cugir SA.

Noua armă permite efectuarea eficientă a tragerilor în condiţii extreme de temperatură şi umiditate şi dispune de posibilitatea de montare opţională a unui aruncător de grenade calibrul 40 mm, precum şi a diferite tipuri de aparatură optică şi optoelectronică de ochire, cât şi a unor sisteme complementare de sprijin al executării tragerii şi căutare-descoperire (marcator LASER, sistem de ochire rapidă, lanternă tactică). Arma este echipată cu pat telescopic şi elemente de prindere-protejare din polimeri, încărcător cu o capacitate de 30 de cartuşe şi interfeţe de tip Picatinny. Viaţa ţevii este de 15.000 de lovituri. Arma poate trage foc cu foc, foc automat sau serii scurte de 2-3 cartuşe. Masa armei este de 3,965 kilograme.

Prin transmitrea către MApN a modelelor fabricate pentru testare, FAC îşi îndeplineşte, e drept la limită, angajamentele asumate, conform cărora modelele vor fi gata pentru testare până la sfârşitul anului 2011.

sursa: Money.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Fabrica de Arme Cugir a transmis pentru testare arma de asalt 5,56 X45 mm”

 1. sorin says:

  Presupun ca este vorba de o versiune imbunatatita a actualului pistol mitraliera AK 47, model 1963, aflat in dotarea armatei noastre.

 2. Lucian* says:

  Sorin, modelul din 1963 este deja cu 2 generatii in urma fata de ce se produce acum la Cugir. Vezi ca PM-ul 7.62x39mm a fost inlocuit in anii ’80 de PA care tragea 5.45x39mm si care a fost remodernizata in anii ’90.

  Sunt curios daca au eliminat problemele mai vechi ale AK-ului (flambarea tevii, fixarea incarcatorului).

 3. R. says:

  si, mai era ceva, dupa o “oarecare distanta”, proiectilul isi pierdea … directia … , ajungand la destinatie … prin “rostogolire” !, …

 4. BONAPARTE says:

  Vorbiti povesti! Sa-l vedem in poza +caracteristici si apoi ne dam cu parerea!!

 5. sorin says:

  Noi in armata, la sfarsitul anilor 1980 avea in dotare PM-ul model 1963.Acum ca s-a fabricat jucaria de care zici, si ca o fi fost in dotare, in numar mic, la anumite subunitati, nu te contrazic.Am auzit dupa decembrie 1989 ca s-a realizat o arma avand calibrul NATO insa cred ca si acum, majoritatea unitatilor militare au in dotare batranul AKM model 1963.
  Da, ar fi interesant de vazut cum arata noua arma de asalt a armatei romane.
  PS:Fiind un fan al armelor de infanterie germane, m-am gandit ca este posibil, ca cei de la Cugir, sa fabrice sub licenta germana, arma Heckler & Koch G36, aflata in dotarea standard a armatei germane.M-am inselat.

 6. aladin says:

  Sa inteleg ca e vb de o arma cal 5,56 mm care foloseste cartuse 5,56 x 45….
  Ca titlul parca ar fi scris de civili.

 7. Dan says:

  Arma aia de care spui tu, H&K G36, nu este atat de bua pe cat crezi. Au folosit prea multi polimeri la constructia ei, chiar si locurile care sunt cel mai mult supuse la stresul termic. Au existat cazuri, in unele exercitii de tragere, in care partea din fata a armei a inceput pur si simplu sa se indoaie, cand se tragea prea mult cu ea. Polimerii nu disipeaza caldura, ci o retin. Daca tragi prea mult cu ea, risti sa ti se topeasca in mana… Ei au vrut sa-i reduca greutatea cat se putea de mult, dar se pare ca nu au luat in calcul toate aspectele… Deci G36 nu e buna. Cred ca asta pe care o fabrica acuma e cea mai buna solutie pt armata romana. Sunt curios insa sa vad cand o sa intre in dotarea armatei.

 8. Lucian* says:

  Numai scolile militare si cateva unitati “ceva mai din spate” mai folosesc AKM 63. Vanatorii de munte erau de mult pe 5.45.
  Eu in 1999 foloseam un AIM 63 si era cea mai veche arma din intreaga baterie. Pe de alta parte nu a fost folosita niciodata desi avea anul de fabricatie 1963 si arata superb (complet neagra, iar lemnul ulucii si patului arata destul de bine). Restul armelor din unitate care erau folosite, variau ca si an de fabricatie intre 1981 si 1983.

 9. Lucian* says:

  cred ca o sa mai treaca vreo 2-3 luni pana o sa “se scurga” vreo poza reala.
  Ce apare pe celelalte web-uri este un HK416 sau HK417 si am dubii ca arma o sa fie asa. In nici un caz nu poate sa fie la fel deoarece cutia mecanismelor difera intre AK si M16/M4/M18/G36.

 10. Marlon Juvet says:

  Sunt curios dacă încărcătorul este interschimbabil cu alea NATO (STANAG-ul nuş’ care, îmi scapă acum…)

 11. Lucian* says:

  pai cam a fost cerinta in NATO chestia cu STANAG. Ar face bine sa-l faca din prima compatibil Stanag.

 12. dan says:

  foarte bine baieti

 13. Lucian* says:

  intre o sarma si un mic: http://www.quarry.nildram.co.uk/The%20Next%20Generation.htm
  Daca arma nu o sa aibe teava interschimbabila si cu alt calibru s-ar putea sa invatam pe pielea “noastra” lectiile pe care altii le-au invatat cu greu.

 14. unpr ieten says:

  Cartusul 5,56×45 mm a fost o afacere la propriu a lui McNamara Secretar de Stat la aparare pe vremea lui JFK-munitia de acest calibrul fiind folosita pina atunci in USA exclusiv pt. vinatoare. Atit inainte cit si dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial s-a stabilit ca valoarea calibrului optim pentru un glonte este in jur de 7mm. De aceea, toate tarile beligerante din WW2 au avut armamentul de infanterie apropiat acestui calibru. S-ar putea spune multe, dar ia uitati-va aici, la aceasta demonstratie:
  http://www.youtube.com/watch?v=-4pNAKj6e18&feature=results_video&playnext=1&list=PLC17FD9E4B7BADADC

 15. pompa says:

  daca o sa-l complice cu modul burst clar nu o sa mai fie asa fiabil

 16. Lucian* says:

  chiar nu se stie nimic de arma asta?
  Este mai secreta decat lovilutia lui Iliescu!