Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fabrica de Arme Cugir proiectează o armă nouă pentru armată

pusca automata 5.56 mm ar putea fi precursoarea noului model

În baza unui program naţional privind realizarea produsului “Armă de asalt calibrul 5,56 mm X 45 cu muniţia aferentă” Fabrica de Arme Cugir (FAC) a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, urmând ca pâna la sfârsitul anului 2011 sa producă primele prototipuri ale noului model de armă.

Potrivit, directorul general al fabricii, Horea Suciu, noua armă ar fi un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toata arma – cu luneta, cu lanterna, etc.

“Deocamdată suntem în faza de proiectare, una avansată, şi avem speranţe că o să primim şi comenzi, poate chiar şi de pe piata externă. Pâna în octombrie trebuie scoase primele zece arme – prototip”, a declarat Suciu.

Noua arma de asalt va fi realizată în totalitate la Fabrica de Arme Cugir, ea fiind în prezent în faza de testare, iar testele se realizează atât în laboratoarele fabricii, cât şi la Academia Tehnică Militară.

“Dacă acest proiect se va finaliza, la Cugir, s-ar produce câteva zeci de mii de astfel de arme, a completat declaraţia directorului general, administratorul special al Fabricii de Arme şi Uzinei Mecanice Cugir, Radu Roşianu.

În prezent, Fabrica de Arme Cigir are contracte suficiente pentru piaţa externă – consideră conducerea – având acoperit şi 2011 si 2012 cu comenzi.

Fabrica  exportă mai mult pe piaţa americană (produse civile), dar şi pe piaţa europeană, atât pentru armată, cât şi pentru zona civilă.

Fabrica este specializată în producţia civilă (arme de vânătoare) şi militară. Modelele de armament de infanterie produse de FAC sunt: pistoale, puşti de asalt-pistoale mitralieră, puşti mitralieră, mitraliere, aruncătoare de grenade.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. Fabrica de Arme Cugir, înfiinţată în 2004 prin separarea de Uzina Mecanica Cugir, produce o gama diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării forţelor armate, a structurilor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare destinate în mare parte pieţei externe.

În prezent se intenţionează menţinerea în fabricaţie a produselor menţionate şi completarea acestora cu armament realizat pe aceeaşi structură care să fie compatibil cu calibrele standard NATO. Dacă, la înfiinţare, în urma cu şapte ani, fabrica avea 172 de angajaţi, acum numără 655 de salariaţi.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Fabrica de Arme Cugir proiectează o armă nouă pentru armată”

 1. CopperNick says:

  Oare asa zisul standard NATO calibru 5,56 mm o fi unul bun? Ca din ce spune media fortele speciale americane din teatre au adoptat cal 7,62 pentru simplul motiv al distantei loviturii directe, efectului cinetic al impactului in comparatie cu cel al armelor de asalt cal 5,56 mm. Sau e doar raspuns la cerere de piata?

 2. mmi says:

  Pai 7.62 avem destule. Si asta nu este pentru fortele speciale, acelea isi adapteaza armamentul la misiune.
  Problema este ca adaptam o arma din 1947…… De peste 4 kg. Prototipul vazut la Cugir de un coleg nu era deloc ambidextru, iar lemnul era inlocuit cu plastic, mai slab termic. O arma similara germana are putin peste 2 kg. Evident, a noastra va fi mai ieftina. Cerintele MApN sunt clare: arma trebuie sa fie ambidextra. Terestrii ar fi dorit ceva mai modern…..Poate era de preferat o colaborare externa.

 3. extra-terestru says:

  Cum poate un produs sa se afle, in acelasi timp, si in faza de proiectare si in cea de testare??? Se vede ca nici trupele terestre nu prea stiu ce vor; tendintele privind armele pentru infanterie, performante, vizeaza, in acelasi timp si amendarea efectului la tinta si precizia la distante mari ceea ce se materializeaza si in cresterea masei glontului simultan cu viteza de deplasare, deci, calibru`; acesta, pentru a tine pasul cu performantele crescute ale sistemelor de protectie individuala. Dar daca iti propui sa lupti cu niste talibani in izmene, deh…..

 4. Dodo says:

  Azi, 9 mai 2011 …. SUCCES rezervistilor militari ce au proces la Constanta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Va doresc sa invingeti sistemul ticalosit !!!!!!!!!!!!!

 5. Lupul Alb says:

  @Dodo – neică ai greşit biroul (articolul). Pensiile militare la celălalt capăt al culoarului. Ce s-o fi întâmplat cu: “…invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere…”?

  @All – Sincer mă mir că se gândeşte! Mai greuţ ce-i drept, dar… se gândeşte! Cred că suntem singura ţară din NATO care, pentru standardizare şi interoperabilizare cu Aliaţii, am trecut de la calibrul 7,62 mm la calibrul 5,45 mm, în contextul în care numiţii Aliaţi folosesc calibrul 5,56 mm.

 6. TOPGUN says:

  5,45…………..??????????,MIC CALIBRUL ASTA, DAR EFICIENT,EU ZIC CA ASTIA DE LA CUGIR ,LA CEREREA SPECIALA A LUI BASE SI AI LUI ,CE MAI TURA- VURA SI NATO DACA NE-O CERE,FACEM NOI O ARMA INVIZIBILA, BAIETI UNDERCOVER SA FIM SI ARMA SI NOI,CE NUMAI OMUL INVIZIBIL A LUI WELLS SA NE DEA GATA,CE ADICA NOI, SA NU FIM PE FAZA,TALIBANII AIA ,SA NE IA CASCAVALUL,ARMA INVIZIBILA SI ARMATA TOT INVIZIBILA CA N-O FI VIZIBILA!!!! INVENTAM NOI SI INVIZIBILUL, ATACAM IMPOSIBILUL, CA D-AIA SUNTEM ROMANI!!!!
  CE MAMA DRACULUI,SE PUN ASTIA CU NOI!!!!!
  PANA ATUNCI ,BAIETI CURATATI-VA FILDESUL SI SA AUZIM DE BINE!!!!

 7. Lucian* says:

  Ne-au umplut de detalii! Adica aproape nimic!
  OK, am inteles ca probabil vor pastra mecanismul Kalashnikov. Asta nu este atat de rau tinand cont ca si Galil si Vektor (de fapt tot un Galil, dar deghizat in bullpup) foloseste acelasi mecanism dar cu niste modificari.
  Daca ii scoate excentricitatea tevii ar mai reduce vibratiile tevii si ar imbunatati precizia.
  Cartusul 5.56 NATO este considerat mai bun dpdv balistic decat M43 (7.62×39) dar si decat 5.45×39.
  Pe de alta parte nu pot sa nu ma gandesc ca americanii au trecut pe 6.8x45mm pt trupele speciale iar mai nou si SWAT a trecut pe munitia asta fiind considerata net superioara lui 5.56 atat ca precizie cat si ca efect la tinta.
  Faza cu mecanismele care pot fi actionate in mod ambidextru a fost facuta deja de chinezi prin anii ’70 pe clonele lor de AK.
  Sper din toata inima sa bage naibii un sistem optic de ochire standard. Steyr AUG a di\ovedit deja ca un asemenea sistem este suficient de fiabil si rezistent.
  Macar o vor face bullpup? Sincer nu prea cred! In mod sigur vor sa pastreze la maxim din vechile repere pentru a reduce la minim numarul utilajelor si sculelor care vor trebui schimbate.
  Faza cu plasticul care va inlocui lemnul este oarecum veche deoarece Cugirul deja produce pt SUA cu repere de plastic asigurate de compania Century Arms.
  Pentru mine ramane ca etalon conceptul Korobov TKB-022 care era prea revolutionar chiar si pentru URSS.
  Si tot n-am inteles de ce naiba nu am trecut la Tavor-21? O fi arma scumpa, dar atunci de ce naiba ne-am complicat cu ea pe la expozitii?

 8. Jawzzy says:

  De ce nu le da cineva o palm zdravana la astia de la cugir sa-i trezeasca.

  Lasa AKM-ul la istorie. A avut o istorie glorioasa, dar e timp sa se uite si idiotii astia in jur.

  Uite ce fac cehii:
  http://www.czub.cz/en/catalog/86-law-enforcement-military/OS-AUT/CZ_805_BREN_A1.aspx

  Nemtii:

  http://www.heckler-koch.de/HKWebText/detailProd/1928/337/4/19

  Belgienii:

  http://www.fnherstal.com/index.php?id=184&backPID=182&productID=7&pid_product=232&pidList=182&categorySelector=1&detail=&cHash=3a3be0ef69

  Italienii:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Beretta_ARX_160

  Cine mai face assault rifles din tabla stantata?

 9. Lucian* says:

  Nu stiu de ce, dar parca vad ca peste 1 an nu o sa apara nimic sau o sa apara vreo chestie SF dar nu o sa fie bani ca sa fie cumparata.

 10. sighet says:

  Buna treaba – Fabrica de Arme Cugir proiectează o armă nouă pentru armată | InfoMondo Militar,