Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

FBI prinde spionul înainte de a deveni … spion

Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei american, un om de ştiinţă american, care lucrase pentru NASA, la Pentagon şi Casa Albă, a fost arestat luni în Statele Unite pentru spionaj, în timp ce intenţiona să lucreze pentru Israel.

În comunicat, Departamentul Justiţiei a explicat că bărbatul, Stewart Nozette, în vârstă de 52 de ani, a fost contactat la începutul lui septembrie de un agent FBI sub acoperire, care s-a recomandat drept agent de informaţii israelian, şi a acceptat să îi furnizeze informaţii secrete în schimbul banilor şi a unui paşaport israelian.

Cine este Stewart Nozette:

Titular al unui doctorat în astronomie în cadrul MIT, prestigioasa universitate tehnologică din Massachusetts, bărbatul a lucrat la Casa Albă în 1989 şi 1990, apoi la Departamentul de Energie între 1990 şi 1999 unde dispunea de autorizaţie specială care îi oferea acces la documente clasificate drept “top secret”, în special privind armele nucleare.

El a înfiinţat ulterior o asociaţie cu scop nonlucrativ în cadrul căreia lucra împreună cu NASA şi a participat între 2000 şi 2006 la “mai multe acorduri de dezvoltare tehnologică avansate pentru administraţia americană”.

“Între 1989 şi 2006, el a avut acces la infromaţii clasificate drept «strict secret» şi în mod frecvent şi regulat, la documente secrete privind apărarea americană”, a precizat departamentul.

Cum a fost racolat:

A fost contactat la 3 septembrie de ceea ce credea a fi un agent al Mossad, serviciile secrete israeliene, şi a acceptat să furnizeze informaţii în mod regulat”.

La cea de a doua întâlnire, el a explicat că “deşi nu mai dispunea de acces la documente clasificate (…), şi le aminteşte pe cele pe care le-a consultat”.

Au avut loc două schimburi prin intermediul serviciilor poştale, în cadrul cărora a primit 2.000 şi apoi 9.000 de dolari şi a completat chestionare privind sateliţii americani.

“Unul dintre răspunsurile oferite provenea din documente clasificate drept secrete în domeniul apărării”, a afirmat secretarul adăugând că bărbatul ar fi propus personal să ofere informaţii privind “armamentul nuclear, sateliţii militari şi alte sisteme de armament”.

A doua oară, răspunsurile sale cuprindeau “informaţii clasificate drept secrete în domeniul apărării şi «strict secret» în ceea ce priveşte sateliţii americani, sistemele de alertă avansate, mijloacele de apărare sau de combatere a atentatelor la scară mare şi elemente strategice cruciale”.

Concluzii:

“Acuzaţiile aduse sunt grave şi vor servi drept avertisment tuturor celor care intenţionează să compromită secrete ale ţării noastre în schimbul unor câştiguri”, a declarat în acelaşi comunicat David Kris, responsabil de securitatea naţională în cadrul Departamentului de Justiţie.

Stewart Nozette a compărut marţi în faţa unui judecător la Washington şi riscă închisoare pe viaţă dacă va fi declarat vinovat.

Departamentul american a precizat că “plângerea nu implică nici statul Israel, nici vreun agent care lucrează în numele său”.

raportul FBI

sursa: Departamentul Justitiei al SUATelegraf.co; NBC Washington;

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.