Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Felicitări “Observatorului Militar”

Se pare că “Observatorul Militar” (OM) îşi iese timid din amorţire. După “Precizări utile” care s-au dovedit doar scuze, iată că apar şi date mai concrete.  Aflăm cum se aplică Legea unică de salarizare, deşi alambicat, e totuşi un pas înainte. Mai aflăm că există un Sindicat al Cadrelor Militare Disponibilizate şi o Federaţie a Militarilor din România, care, chiar dacă nu primesc bani de la MApN, luptă şi pentru interesele acestuia. Este prezentat chiar şi proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

Dar cireaşa de pe tort e publicarea interviului, din “Q Magazine”, luat de “celebra” ziaristă Floriana Jucan actualului ministru al Apărării, Oprea Gabriel.

Nu ştiu care a fost intenţia OM, dar pot spune că e lăudabilă. Astfel, cititorii OM pot afla date extrem de interesante despre cel care susţine că se luptă pentru interesele Armatei.

Se afirmă că interviul e preluat integral. Însă nu e chiar aşa! Lipseşte partea de început şi, mai ales, numele ziaristului. Oare nu merita distinsa ziaristă cinstea de a-i fi pomenit numele? Redăm noi preambulul interviului din “Q Magazine” intitulat, dupa cum era si normal, „Mi-au dat stele toţi preşedinţii!”.

“Despre Gabriel Oprea s-a spus că este prea tânăr pentru a fi general cu patru stele, că le-a obţinut fără merite, că îi făcea jocurile lui Traian Băsescu în PSD, motiv pentru care a decis să devină independent şi să i le facă transparent, la lumina zilei. Despre stele, aroganţă, partidul pe care îl va fonda până în vară, Adrian Năstase, ziua în care a plâns şi scutul antirachetă, într-un interviu pe care l-am făcut în biroul de la Ministerul Apărării Naţionale, până la miezul nopţii. Eu am plecat, ministrul a rămas. La comandă.”

Cam nocturn interviul, dar edificator!

Aflăm de la Oprea Gabriel că gradele militare se obţin parcurgând funcţii civile. Că a donat lunar salariul unor urmaşi ai celor decedaţi (probabil a unor militari morţi în teatrele de operaţi n.r.). Mai aflăm că, până în vară, ministrul va fi foarte ocupat cu formarea unui nou partid. “Avem totul stabilit, nume, doctrină, statut, membri. E făcut milităreşte…” Partidul va avea doctrina interesului naţional! (şic).

“Micile” confuzii pe care le face generalul de patru stele sunt inerente şi de înţeles. Totuşi, îi semnalăm că Rusia şi SUA vor semna tratatul START II nu SALT II. Acela a fost şi s-a dus. Prin anii 80. (Acum e explicabilă absenţa ministrului-deputat-general-lider de viitor partid de la reuniunile miniştrilor apărării in ţările NATO şi UE!).

Îi mai aducem aminte că o rachetă cu bătaia de 5000 de km e o rachetă cu rază intermediară de acţiune (conform Missile Defense Agency – SUA), nu medie cum afirmă. Cele cu bătaie medie “zboră” până pe la 3000 km maxim. Dar e bine, ţinând cont de pregătirea militară a “generalului” şi a ziaristului, şi e scuzabil pentru faptul că a spus-o cu hotărâre. A “prins” ceva din unele prezentări cum că americanii vor să perfecţioneze sistemul antiracheta din Romania ca să “bată” mai mult.

Ar mai fi de semnalat că “generalul” afirmă: “Am declarat la investitură că faţă de bugetul de 2,38 din PIB asumat de România la intrarea în NATO, acesta este acelaşi buget din 2009, de 1,31 din PIB, care acoperă salariile, pensiile, în proporţie de 75 % din buget, dar printr-o bună organizare predictibilă, MApN îşi va îndeplini misiunile atât interne cât
şi externe.” Adică salariile şi pensiile reprezintă 75 % din buget sau salariile şi pensiile sunt asigurate în proporţie de 75 %. Sau …

Oricum interviul merită citit. Veţi descoperi un ministru cu puţine preocupări … militare. Foste sau actuale.
Sau poate a vrut, pentru un moment, să fie … monden!

R.D
miercuri 24 februarie

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Felicitări “Observatorului Militar””

  1. Marlon Juvet says:

    “Celebra” ziaristă Floriana Jucan a fost pionul central în mizeria cu pretenţie de lucrătură informativă, pusă în scenă acum 1000 de ani asupra ambasadorului Elveţiei la Bucureşti, Vettovaglia. Adică a fost strecurată în aşternuturile acestuia, cu scopul de a fi ulterior strâns cu uşa, presiuni la care ambasadorul se pare că nu a marşat. Tot în fiţuica acesteia a fost lansată acum cateva zile aşa zisa ipoteză a urmăririi (tot informative) a lui Cristian Diaconescu, chestie care tot face valuri în lumea politică. În registrul acesta zic io că ar trebui văzut acest demers. Nuş’ de de, dar în opinia mea, recurgerea la genul ăsta de agenţi de influenţă denotă ori disperarea în a crea rapid noi teme de dezbatere, ori pur şi simplu o viziune autistă asupra realităţilor româneşti, o viziune bazată pe genul ăla de informaţii, din categoria “99% dintre români ascultă manele”.

  2. ion says:

    Nu va faceti iluzii,la OM se scrie ce trebuie ,nu ce este necesar.OM are un patron la fel de feroce ca si cei din presa scrisa civila.Cerem ca la editia electronica a zizrului sa apara rubrica sau posibilitatea comentariilor,asa cum exista la toata presa

  3. unul says:

    Pana cand sa mai suporte Armata Romaniei adunatura de escroci care o conduce? Pana cand ar trebui sa ne mai faca de rusine pe la diverse intalniri internationale ca nu stiu macar Limba Engleza? Nu le-a ajuns cat au furat? Nu vad ca am ajuns la fundul sacului? Nu vad ca ne-am facut de ras in toata lumea? Nu observa dumnealor, de burta sau din cauza geamurilor fumurii de la limuzine ca ONOAREA si DEMNITATEA MILITARA au ramas ultimele virtuti aleacestui neam napastuit? Ajunga SFINTIEI TALE atata jaf!!! Va raspund tot eu: pana nu simt talpa bocancului pe gat nu vor inceta.

  4. mariti salarile ca pleaca lumea din armata nu o m-ai lalaiti ca se duce de rapa sasa nu mai e armata ce a fost vreti sa o faceti si mai rau treaba voastra