Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Flota rusa stationeaza la Sevastopol datorita unui santaj economic?

La un an de la semnarea Acordului de la Harkov, in virtutea caruia a fost prelungita satationarea flotei rusesti la Sevastopol, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a fost obligat sa explice motivele care l-au determinat sa actioneze in favoarea prelungirii stationarii flotei ruse.

Acesta a relatat ca in cadrul primei vizite sale vizite in Rusia a incercat sa determine anularea acordurilor gaziere, aprobate de guvernul Timosenko, pornind de la convingerea ca formula de calculare a pretului de baza la nivelul a a 450 dolari/1000 mc a fost „incorecta si injusta”. „Cautand solutii de reducere a pretului la gaze am facut un prim pas prin semnarea acordului de la Harkov. Am scazut pretul cu 100 dolari. Daca nu am fi procedat asa, am fi pierdut nu numai industria, dar si tara”, a afirmat Ianukovici.

Opozitia ucraineana este de parere ca in urma cu un an, puterea a comis o greseala cand a renuntat sa lupte pentru reviziuirea formulei de calcul a pretului la gaze si negociind o reducere dubioasa in schimbul deciziei strategiei de prelungire a sederii Flotei din Marea Neagra in Crimea pana in 2042.

In urma cu cateva zile, fractiunile de opozitie din parlament au cerut crearea unei comisii de ancheta in legatura cu acordurilor de la Harkov in perspectiva anularii lor. „Exista mecanisme pentru denuntarea unor astfel de documente”, a declarat fostul ministru de externe al tarii, Vladimir Ogryzko.

sursa: HotNews

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.