Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

FMI-ul nu se opune introducerii plăţii pensiilor foştilor militari în cuantumul cel mai avantajos

Într-o postare pe Facebook, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, explică modul în care s-au desfăşurat discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, prezenţi la Bucureşti, pe tema pensiilor militare.

“Am avut o discuţie foarte serioasă şi aplicată cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale pe tema pensiilor militare şi revenirea lor la cuantumul din 2010. Am prezentat situaţia, inclusiv cu aspectele care au un impact grav asupra spiritului de corp elitist al acestor instituţii. Când am declarat public că impactul pe bugetul apărării referitor la cheltuieli cu personalul se ridică la 85%, vă rog să nu credeţi că au crescut cumva salariile. Cu toate acestea, pentru nivelul pensiilor pe care le plăteşte armata, ne situăm în buget, deci nu creăm o presiune negativă pe deficit” precizează Dobriţoiu în postarea sa.

“La finalul acestor discuţii, reprezentanţii FMI au apreciat că este regretabil că s-a creat o situaţie absolut stranie, că pe timpul vechii legislaţii a pensiilor nimeni nu s-a plâns de nimic, iar acum, cu noua legislaţie, când unele pensii au crescut, altele s-au prăbuşit, avem tensiuni în stradă”, a mai scris ministrul.

În finalul postării, ministrul Apărării concluzionează: “Fondul ne-a specificat foarte clar că intenţia, dorinţa, raţiunea pe mandatul pe care-l are în România este să stabilească nişte repere macroeconomice! Dacă noi , în interiorul bugetelor instituţionale putem rezolva această chestiune, Fondul nu are niciun fel de problemă. Aşa că aşteptăm o decizie a Guvernului cât de curând, după evaluarea întâlnirii cu Fondul Monetar Internaţional”.

Este mai mult decât evident că decizia de revenire a pensiilor diminuate la cuantumul din decembrie 2010 rămâne în cadrul Guvernului României. Cooptarea lui Oprea, cu formaţiunea s-a de trădători de partid în schema de susţinere a USL va face dificil acest proces. Probabil că pe lângă presiunile exercitate de Oprea de a reveni la MApN se adaugă şi presiunea ca decizia să fie luată de noul Guvern în cadrul căruia bineînţeles Oprea să fie noul ministru al Apărării. Îi sugerăm ministrului Dobriţoiu să exercite presiuni pe lângă domnul Antonescu, mai deschis spre chestiuni ce ţin de spiritul naţional decât pe lângă domnul Ponta şcolit în şcolile PSD, nişte artişti ai compromisurilor.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

420 Responses to “FMI-ul nu se opune introducerii plăţii pensiilor foştilor militari în cuantumul cel mai avantajos”

 1. VASILE says:

  La Casa de pensii a armatei s-a falsificat anexa 1, din MS 1290/2001, grupe de munca la armata, aplicand grupe speciale, in afara legii, pentru 90% dintre pensionari, de ex. marind pensii de 2000 lei, la 3000 lei.
  Aceste falsuri s-au facut prin emiterea de catre CENTRUL MILITAR ZONAL BUCURESTI , a fiselor de pensie complementare, in 2012, cand era “mafiotul OPREA” ministru , transformand coditii deosebite in conditii speciale,in toata cariera, indiferent ce functie ai avut , chiar si la casieri.
  Ceilalti 10%, n-au mai apucat.
  Aceasta ilegalitate s-a rasuflat cand Tribunalul Bacau a cerut in dosarele din instanta, documente doveditoare care au stat la baza deciziilor de pensii.
  Aici s-au deschis dosare penale pentru fals in acte si discriminare.

 2. Stelian P. says:

  “…aplicand grupe speciale, in afara legii, pentru 90% dintre pensionari,…”
  Si cu ceilalti 15% la care au scazut pensiile la ce procent ajungem ?
  Tromboane, tromboane, dar mai multa atentie la detalii ca rid civilii de noi.

 3. Stelian P. says:

  PS la tromboane:
  De la 26.000 de pensii scazute Ponta le-a rotunjit la peste 30.000 iar domnul GENERAL Mandu vorbeste despre “30.000 de pensionari militari cu grade superioare”. Probabil pina la alegeri ajungem la vreo 150.000.

 4. Socrate says:

  Nu s-a taiat nimic de la cei cu AC, acestora nu li s-au dat decat CS 50% la calculul punctelor de pensie. Pe legea 164 /2001 ,cei cu AC au primit 2% pentru fiecare an vechime in serviciu mai mare de 30/25 de ani, pana la procentul de 100% . Pe Legea 119/2010, corelata cu Legea 263/2010 ,cei cu AC au primit numai 2 ani la an la stabilirea conditiilor de iesire la pensie , vestitul de acum stagiul de cotizare. Daca stiati aceste lucruri , imi cer scuze pentru insistenta dar parca interventia dumneavoastra obliga la explicatii suplimentare.

 5. Socrate says:

  Explicatii poate sa vi le dea legiuitorul . Cat priveste demnitatea de militar , asta e o alta problema , poate fi privita si de catre celalata parte tot ca o diferenta de demnitate. Traim intr-o lume relativa.

 6. Stelian P. says:

  Daca tot vorbim despre prosti…
  Memoria imi spune ca F-16 a fost lansat sub forma de comanda la inceputul anilor 70 iar productia a inceput mai tirziu.
  Din 1972 pina la razboiul din Coreea e cale lunga. Nu sunt pilot dar astea sunt informatii pe care le stie oricine si musai cei care vorbesc despre armata.

 7. relutu says:

  Lorem cere-ti scuze de la Radu pentru ca gresesti, inginerul de escadrila facea state de plata ca orice comandant de subunitate de la terestri. Ti-e rusine? poti fi si barbat!
  In acelasi timp Radule te intreb, se faceau toate cele de la pista sau hangar inafara orelor de program sau era principala voastra activitate pentru care primeati solde de grad si functie mult superioare celor de la tancuri, transportoare sau masini de sapat transei, tocmai pentru a vi se recunoaste tehnicitatea mai avansata a activitatii?
  Cei din urma de ce nu primeau si ei primele voastre de pornire-oprire a tehnicii (am spus de echivalentul activitatii voastre si nicidecum pornire-oprire motor cum manipulator ai zis tu) , numai pentru ca ei erau mai usor de redus la tacere? Si ce crezi tu ca la atelierul reparatii si intretinere tehnica de lupta terestra, nu se facea tot intretinere si profilaxie? Nu semna si locotenentul sau subofietrul de artilerie sau alta arma la darea in exploatare a tehnicii la iesirea din atelier sau inceperea instructiei cu tehnica specifica in camp?
  Gourkha, daca exemplul meu cu singura misiune de lupta pe timp de pace ( ai ascuns in scop manipulator si cuvantul cheie LUPTA) a iesit din “hardul” tau cu expresia ” nu stiu ce garzi” atunci chiar esti de o rea vointa fara seaman. Ai desfasurat tu cumva alte misiuni de lupta pe timp de pace? Ne spui si noua cand, unde si care-s alea?
  Si….daca singur recunosti ca garzile sunt “in conditii de risc ceva mai ridicat”, atunci cum PM (ca sa te parafrazez) pui tu pe acesti militari in aceeasi oala cu cei de la logistica si cu tine? Repet, chiar nu ti-e rusine? Ai spus ce gandeai si s-a gandit intotdeauna de catre cei ca tine, “nu conteaza”, ce daca tu ai fost doar 10- 15 ore pe an efectiv in conditii grele iar cel de la garzi putea fi impuscat la fiecare din cele 2-300 de somatii cu arma incarcata, ZILNIC nu anual, tie sa-ti fie bine si da-i in PM (te parafrazez) pe ceilalti. Si mersul la buda poate fi ultimul pentru unii daca sunt cu capul in nori nu doar cataratul pe o stanca, executarea uni salt sau detonarea unei incarcaturi, pe cand cel somat este la cheremul celui inarmat. Ca tine au gandit si cei care au intocmit HG1294/2001 pe la colturi in cazarmi feriti de ochii “prostimii” cu adevarat combatante si aproape la fel si la proiectarea si impunerea “impaciuitorului” si diversionistului HG-S1019/2010.
  Gourkha, un militar adevarat nu gandeste ca tine, chiar esti militar?

 8. Ianos Baci says:

  “Lorem Ipsum”, este MM din FN, absolvent LM, neadmis la Sc. Of. din cauza locurilor limitate arondate obsolventilor de LM (asa a fost cu vreo 3-4 ani inainte de ’89). Au fost trasi pe sfoara, la intrarea in LM li -sa spus ca toti vor urma Sc. Of., apoi “partidul parsiv” a schimbat conditiile si cei care au dorit au urmat Sc. M.M. fara admitere, cei care au refuzat au ajuns la “trupa”.
  El are o mare frustrare ca n-a ajuns ofiter asa cum le-au promis la intrarea in LM. A urmat cursurile unei universitati particulare (pentru asta felicitari), ulterior acreditate si acum da lectii (refuleaza foarte des) in orice domeniu, mai ales in domeniul MRU (nu unguentul) si al legislatiei militare.
  Din ce se vede este mai mult spoit si nu scolit. Se crede mai cu mot. Nu stiu acum cu se se ocupa in unitate, dar mai mult se joaca pe PC.
  Mestere, daca vrei sa ajungi pe altii din urma, pune mana pe carte, si “invata”, “invata, “invata”. Nu mai jigni pe toata lumea la gramada, unii ti-au fost colegi, dascali, sefi etc., nu te mai da rotund ca nu ai de ce.
  Vrei sa iei pensie militara pe merit sau vrei sa profiti de conjunctura creata de hotii ca au desfintat pensiile militare?
  O zicala din batrani zice ca “orice manz ajunge gloaba”.
  O alta de la arabi zice asa: “glasul magarului nu se aude in cer”.
  Roaga-te la cel de sus sa te ajute sa ajungi la pensie (din pacate multi nu mai ajung) si sa te bucuri multi ani de ea. Lasa-i pe altii sa-si duca crucea umilintei pusa pe umerii lor de basescu, boc, seitan, oprea, anastase, cotoi etc. cu sprijinul cinicului f.m.i.
  Cu putin bun simt ai putea sa fii in rand cu lumea.
  Ti-ar sta mai bine si cu putina modestie.
  Daca ai inteles ceva, poti sa incepi prin a explica pe intelesul tuturor semnificatia numelui de utilizator.
  Daca nu, inseamna ca am stricat orzul pe gaste.

 9. Gourkha says:

  Cum sa nu taie de la cei din AC, adica eu nu stiu ce mi s-a intamplat? Am spus si repet: fac parte dintr-un grup de ofiteri toti din AC, toti cu pensiile taiate dupa revizuire. Deci stiu exact ce afirm. Nu doar cei cu AC am primit 2%, ci toti. Si cei cu CD, si cei cu CS. L. 164 lua in calcul vechimea efectiva + vechimea rezultata din grupele de munca. Peste ce depasea 30 de ani din cele 2 vechimi insumate, se adaugau 2%. Prin urmare la fiecare se adaugau 2% pentru fiecare an de vechime peste cea standard de 30 de ani, indiferent ca acea vechime provenea din 3 luni la an = CD, 6 luni vechime la an = CS si 12 luni vechime la an = AC. Normal ca vechimea devenea mai mare pentru unul din AC (12 luni la an) fata de unul din CS (6 luni la an). Intre cei 2 iesea o diferenta la pensie in favoarea celui cu vechime cumulata mai mare, deci a celui din AC, ceea ce e normal. Stoparea de a nu depasi cuantumul soldei, nu era logica, dar era de bun simt. Legea a fost corecta.

  L. 164/2001.

  ” Art. 22. – Pensia de serviciu pentru limita de varsta si pensia anticipata se determina in procente din baza de calcul, astfel:
  a) pentru activitatea desfasurata in conditii normale, 60%;
  b) pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite, 62%;
  c) pentru activitatea desfasurata in conditii speciale, 64%.
  Art. 23. – (1) Procentele corespunzatoare pentru activitatea desfasurata in conditii deosebite sau speciale se acorda cadrelor militare care au lucrat efectiv cel putin 20 de ani in conditii deosebite sau 15 ani in conditii speciale. Daca au lucrat mai putin, la procentele corespunzatoare activitatii desfasurate in conditii normale se acorda un spor proportional cu timpul efectiv lucrat in conditii speciale sau deosebite.
  (2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), la stabilirea pensiei se ia in calcul, pentru fiecare an lucrat in asemenea conditii:
  a) 1 an si 3 luni in cazul celor care si-au desfasurat activitatea in conditii deosebite;
  b) 1 an si 6 luni in cazul celor care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale;
  c) 2 ani in situatie de razboi sau in ALTE CONDITII prevazute prin hotarare a Guvernului.
  Art. 24. – Cadrele militare care au o vechime in serviciu mai mare de 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile beneficiaza, pentru fiecare an in plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosita la stabilirea pensiei.”

  Daca un individ lucra 20 de ani efectiv, din care toti 20 in CS, cu cele 6 luni la an, vechimea lui devenea fix 30 de ani si nu mai primea nimic, in plus fata de baza de calcul de 64% din ultima solda. Daca acelasi individ insa lucra in AC tot 20 de ani, vechimea lui devenea 40 de ani (12 luni la an) iar la baza de calcul de 64% pentru 30 de ani, se adaugau inca 2% x 10 ani = 20%, deci primea pensie 84% din ultima solda. Intre cei 2 era deja diferenta la calculul pensiei pentru grupa de munca si este normal sa fi fost, de asta sunt grupe de munca diferite. Insa dupa OUG 1/2011, cel din AC a fost egalizat cu cel din CS, deci i-a scazut pensia.

  Luand acest caz simplificat, dupa OUG 1/2011 (si L. 263/2010), intre cei 2 nu mai este e nicio diferenta la pensie. Ambii primesc 50% majorare punctaj pentru cei 20 de ani efectivi lucrati. Daca cel in CS era casier-contabil (exemplu) si cel in AC era cercetas prin parasutare (exemplu), la recalculare/revizuire pierde mereu la cuantum cel din AC intrucat dupa L. 164 avea pensie mai mare decat omologul din CS, avand vechime totala mai mare. La recalculare/revizuire cei din AC pierd mereu din cauza ca 6 luni din 12 nu au valoare la majorarea de punctaj, ci tot 6 luni ca la CS. Daca acel casier-contabil si cercetasul prin parasutare au venituri egale toata cariera luna de luna (foarte posibil tinand cont de ce sporuri au finantistii acum), ambii lucreaza fix 30 de ani, primesc aceeasi pensie, desi primul are 45 de ani vechime totala si ultimul 60 de ani. Faptul ca cercetasul prin parasutare are 15 ani in plus la vechimea totala inscrisi pe decizia de pensie, nu ii foloseste la absolut nimic. Ambii primesc pensie pentru 30 de ani efectivi cu majorare de 50%.

 10. radu says:

  Prietene, in unitatea mea inginerul sef al escadrilei si facea hartogaria dupa cum se descurca. Daca ziua de zbor era mai lejera, mai fara necazuri, defectiuni de avioane, de utilaje de deservire, etc.(si era al dracu de mare etc-ul asta) puteam fugi din cand in cand la baraca ca sa lucrez ori la darea de seama lunara pentru avioane si motoare, ori la statele de aterizari pentru personalul tehnic, ori la cererile de materiale pentru luna urmatoare. Daca erau probleme in start eram anuntat prin Motorola si fugeam la avioane.
  Daca insa ziua (sau noaptea) de zbor era afurisita tare, nu prea aveam curajul sa parasesc linia de start, asa ca faceam treaba asta dupa zbor, dupa ce se incheia controlul tehnic de final. Aveam masina de interventie la dispozitie si dupa ce imi gatam treaba, plecam acasa. Niciodata nu m-am dus la OSU sa solicit sa fiu inscris in registrele alea cu lucrul peste program, consideram ca pur si simplu e datoria mea si cu asta basta. Nu vreau sa ma laud , asa gandeam toti (adica si celalalt:))), ca eram doi, fiecare la cate o escadrila). Si la urma urmei, era in interesul meu sa fac munca asta cat mai corect si la timp, caci asa astiam tot timpul resursele avioanelor, motoarelor si subansamblelor cu resursa limitata pana la lucrari regulamentare sau pana la rk, si evitam sa dau ceva la zbor cu resursa depasita si Doamne-fereste in caz de accidente ( am avut in escadrila mea 4 avioane cazute si 2 piloti morti, de-a lungul timpului) evitam sa-mi tzatzaie curul la ancheta Procuraturii Militare. Iar in privinta statelor de plata, era si in interesul meu sa le fac la timp si corect ca doar eram si eu trecut acolo.
  In privinta faptului ca cei de la tancuri nu erau incadrati ca cei de la aviatie, eu am considerat asta intotdeauna o anomalie (poate sunt si un pic subiectiv, taica-meu a fost ofiter de tancuri), dar din ce am mai citit, in orice actiune de lupta trebuie sa exista o corelatie stransa intre misiunea blindatelor si cea a aviatiei daca vrei sa-ti atingi scopul. Deci ambele arme ar trebui sa fie puse pe picior de egalitate, chiar si pentru a nu creea un sentiment de inferioritate unor luptatori fata de altii, care pe campul de lupta poate transforma cooperarea intr-o confruntare de orgolii certe (la aviatie) si refulate (la blindate), ceea ce ar duce la ineficienta, dezastru si moarte. Nu stiu daca ma fac inteles, ca nu-i punctul meu forte exprimarea in scris.
  Dar vina pentru faptul ca tanchistii au fost (si sunt, probabil) mai prost platiti decat aviatorii cred ca o au comandantii si sefii lor, care n-au avut destul sange-n ei incat sa dea cu pumnul in masa si sa ceara drepturi firesti pentru subordonati, cu riscul ca ar fi infruntat ostilitatea altor categorii de arme.

 11. Gourkha says:

  Nu li s-a aplicat si nu o sa li se aplice vreodata. De exemplu, in Germania, dupa razboi, a fost vorba ca fostilor militari nazisti sa le taie pensiile militare. Nici macar atunci nu s-a intamplat, daramite acum. La fel celor din STASSI )politia politica) dupa unificare, dar iar nu s-a intamplat. Doar in Romania s-a intamplat: o data la instaurerea comunismului cand a fost decimata toata armata regala si acum cu Basescu.

  Si acum sa privim lucrurile realist. Noi ca noi, nu ne mai baga nimeni in seama. Ca sa apici principiul contributivitatii la calculul pensiilor militare in statele europene, nu e ca la noi in Africa, adica be f**t toti cum au chef.

  Principiul contributivitatii inseamna un lucru simplu: lipsa totala de restrictii la contributivitate la fel ca la ceilalti ceteani. Asta presupune:

  – plata la zile lucratoare si la tarif orar si a militarilor si nu la zile calendaristice (24 de ore din 24, 7 zile din 7). Asta inseamna marirea brusca a fondului de salarii la armata, intrucat implica plata suplimentara pentru orice minut lucrat peste 8 ore pe zi de luni pana vineri sau dezafectarea apararii nationale dupa ora 16.00 si in week-end. Asa este la celalti contribuabili, unul nu lucreaza in plus un minut fara bani si nu poti sa nu aplici sanse egale pentru contributie si militarilor ca ii discriminezi ca nazistii pe evrei sau pe tigani in WW 2 si da statul de alte belele.
  – aplicarea intergrala a Codului Muncii (plata orelor suplimentare sau de noapte), ceea ce inseamna iar marirea brusca a fondului de salarii la armata. Gandeste-te ce inseamna sa platesti o brigada aflata 2 saptamani in aplicatie dupa Codul Muncii (75% in plus pentru tot ce depaseste 8 ore, + 25% in plus pentru orele de noapte). Plata muncii suplimentare mareste veniturile si deci si contributiile la pensii. Asa este la ceilalti contribuabili si nu poti sa nu dai sanse egale pentru contributie si militarilor ca ii discriminezi ca nazistii pe evrei sau pe tigani in WW 2 si iar da statul de alte belele.
  – s-a incheiat cu orice Statut al Cadrelor Militare. Adica liber complet la contributie, la fel ca ceilalti cetateni. Contributia la pensii poate proveni din orice venit, nu numai din salariul de militar. De exemplu – militarul isi face firma sau femeia-ofiter duoa programul de baza danseaza streaptease sa contribuie si ei acolo mai mult la pensii. Sau cdt. unei unitati candideaza si el la parlamentare acum, ca parlamentar obtine venituri suplimentare, ceea ce inseamna contributii suplimentare la pense si pensie mai mare obtinuta in sistem contributiv. Asa este la ceilalti contribuabili si nu poti sa nu dai sanse egale pentru contributie si militarilor ca ii discriminezi ca nazistii pe evrei sau pe tigani in WW 2 si iar da statul de alte belele.

  Primele 2 puncte inseamna ca trebuie marit cam de 7 ori bugetul armatei doar pentru salarii. Deci o lege de pensii militare e infinit mai ieftin, decat sa aplici la militari principiul contributivitatii.

  Si acum sa le adunam? Vezi cumva vreun stat european care sa impuna militarilor lor principiul contributivitatii dupa modelul romanesc? Adica sa ti-l bage pe gat, dar sa nu te lase sa contribui? Niet, doar la romani, in alte tari nu se poate.

  Referitor la ce se intampla in Romania, consecinta imediata este urmatoarea: M.Ap.N. se va autodestructureaza. Multi tineri care doresc sa urmeze o cariera in armata, dupa ce dezmeticesc care e treaba, se stie ca fug ca dracu’ de tamaie. Chestie de logica: daca tot castigi aceeasi bani ca profesor sau ca ofiter, nu e mai bine sa te faci profesor sa mai castigi un ban din streaptease sau dintr-o firma sau din politica, decat sa intri sau sa ramai ca prostu’ in armata care nu te lasa sa contribui, legandu-ti mainile?

 12. Gourkha says:

  GRUPA DE MUNCA = RISC ASUPRA VIETII + ASUPRA STARII DE SANATATE CONFORM STANDARDELOR MEDICALE, DECI NU AU LEGATURA CU IMPORTANTA MUNCII. INTAMPLATOR, DESI NU E SPECIALITATEA MEA, SI EU AM CONDUS SENILATE, AM SI BREVET. N-AI CE PATI IN TANC, TE INCINGI VARA DE CALD SI IARNA CRAPI DE FRIG, IN REST, CE MARE RISC ESTE? DOAR NU TE PRABUSESTI CU TANCUL CA CU MIG-UL! SI NICI NU URCI CU ELE PESTE 800 DE METRI ALTITUDINE SA INCEAPA SA-TI FIE AFECTATE CELULELE CEREBRALE? HAI SA FIM SERIOSI, CUM SA FIE IN ACEEASI GRUPA UN PILOT CU UN TANCHIST?

 13. Gourkha says:

  “Ai desfasurat tu cumva alte misiuni de lupta pe timp de pace? Ne spui si noua cand, unde si care-s alea?” Ce intelegi tu prin misiune de lupta pe timp de pace? Misiunea aia de asteptat sa iesi din tura dupa serviciul de garda unde nu se intampla nimic, nu? Hai, lasa-ma! Am facut si din astea de m-am cracanat (nu permanente, dar la 2 saptamani, tot infigeam un Cdt. Garda) dar nu vad legatura cu grupa de munca. Si pe CFR am bagat, la munitii. Nu riscam nimic in plus fata de viata de zi cu zi, era doar obositor, frig cand dormeam pe paie in vagoanele CFR care nu avea vagon corp-garda si conserve o saptamana. Ce risc, doar garda eram inarmati, cine sa ne mai si atace? La evenimentele de la Tg. Mures in ’90 era razboi pe timp de pace, dar nu aveam misiune de lupta. Asa ca baluba … risc, desi am avut un picior spintecat un pic … cu sisul. Ma plictisesc generatiile vechi, scuza-ma. S-au schimbat demult vremurile.

  GRUPA DE MUNCA = RISC ASUPRA VIETII + ASUPRA STARII DE SANATATE CONFORM STANDARDELOR MEDICALE, DECI NU ARE LEGATURA CU IMPORTANTA MUNCII.

 14. radu says:

  Mai tata, stiu ca stai toata ziua cu nasu-n infomondo si alte situri d-eastea, vezi sa nu le incurci, nu eu am zis ca atunci cand te dai cu tancu’ vara te-cingi si iarna dardai si cam atat, Gourkha a zis-o, eu am zis frumos de tanchisti, in postarea de deasupra lui, uita-te bine, sa n-avem vorbe cand vin de Craciun.

 15. LoremIpsum says:

  Mai Radule, mai oameni buni, voi chiar nu intelegeti cum stau lucrurile, eu am fost incadrat in “alte conditii”(cred ca se numeu altfel) si inainte de aparitia HG 1294, si in timpul cat a fost in vigoare HG 1294 si dupa ce a fost modificat de Oprea. Tu ai impresia ca incadrarile astea se fac sau mai bine zis se faceau doar asa de dragul de a face. In astfel de grupe conditiile sunt foarte grele, presupune conditii de munca foarte grele, am vazut oameni prabusiti care daca ii calcai pe fata cu bocancul nu schitau nici un gest vedeai in ochii lor disperarea, stateam nespalat zile la rand si nu pentru ca imi placea sa fiu imputit, mancam daca aveam ce, daca prindeam cateva ore de somn le dormeam daca aveam unde daca nu inseamna ca in ziua aia nu am avut noroc, nu conta ca era foarte cald sau foarte frig trebuai sa mergem inainte, am vazut de nenumarate ori moarte cu ochii, am avut camarazi care au trecut in dreapta mantuitorului si pentru ca si-au dorit-o, acum am tot timpul medicamente in buzunar si tine cont ca nu sunt foarte batran, aceasta munca nu era pentru oricine, nu multi rezistau si isi cautau alte locuri de munca. Acum vii tu si imi spui cat de greu ii era inginerului de escadrila, saracu prin cate a trecut, cand avea de intocmit un stat sau vreo situatie chin mare, trebuia sa caute o foaie de hartie o gasea cu greu dupa aia isi dadea saracul seama ca nu avea pix, cauta peste tot in stanga in dreapta, cand gasea pix isi dadea seama ca ca a uitat ce are de facut, du-te intereseaza-te, intr-un sfarsit se termina ziua de lucru si bietul inginer de escadrila asudat si plin de suparare ca nu si-a terminat misiunea, dar mai e si maine o zi.
  Revizuieste-ti atitudinea ca te umpli de ridicol!

 16. LoremIpsum says:

  Nu te mai obosi sa le explici nu au cum sa inteleaga, ca sa intelegi lucrurile astea trebuie sa le traiesti, ei fac parte din categoria celor care cred ca Mos Craciun exista, pentru ca asa le-a povestit lor cineva.

 17. ursu says:

  Stelian P. Domnule, dar le ce nu te pricepi dumneata, Curleonul si Cezar maimuca? Sunteti precum oracolul din Delfi/Damaroia. Nu va e rusine sa va tot dati specialistii “lui peshte”? Eu stiam, ca acolo la GAZ unde ai activat in MApN, nu erau avioane; parca niste groshtei, vreo 2 shoshoi si 3 gobai…

 18. radu says:

  Nu pot decat sa-ti spun ca te respect si te admir ca ai rezistat in conditiile astea. Putini ar fi rezistat. Dar sa stii ca iti faci un deserviciu de imagine dispretuind celelalte categorii de militari. O armata nu poate fi formata numai din tipi gen Rambo. Mai trebuie si tanchisti, aviatori, infanteristi, intendenti, etc. Toti au rolul lor. In plus de asta, acum imi dau seama ca ne-am ciondanit toata ziua degeaba, fiindca de fapt tu n-ai citit atent postarile mele. Tot ce am vrut eu sa explic a fost remarca lui Reluztu care se referea la faptul ca se platesc pornirile-opririle motoarelor, care si el, prin folosirea acestor termeni, rezuma de fapt niste activitati. Eu n-am facut altceva decat sa incerc sa le explic. Nici un cuvant al meu nu se refera la coeficienti, la calculari de pensii si mai stiu eu ce alte chestii de-astea contabilicesti. Nu-s chiar tampit incat sa nu-mi dau seama ca genul asta de activitate despre care tu spui ca ai indeplinit-o in armata trebuie incadrata altfel decat orice alta activitate militara. Deci nu ma pot umple de ridicol deoarece am expus doar fapte pe care le-am trait si le-am cunoscut. Nu-mi permit sa fac comparatii cu alte activitati militare pentru ca pur si simplu nu le cunosc si deci as vorbi prostii.
  Dar, repet, pe cat este de impresionanta viata pe care trait-o in armata, pe atat de nelalocul lui este dispretul pe care-l manifesti fata de ceilalti militari. Nu sunt ei de vina ca tu si colegii tai, ati fost inclusi la pensie intr-o categorie inferioara celei pe care o meritati.

 19. Gourkha says:

  Bine, hai ca-ti spun ceva. Tanchistii merita din plin 50%. Iti spun tot eu, de ce:

  – vara mor de frig, iarna se incing la 70 de grade;
  – vibratii: probleme medicale nasoale;
  – majoritatea ajung surzi (ca si artileristii), mai ales cei din generatia veche, nu aveau protectie audio. Nu te-ai aintrebat de ce toti vorbesc foarte tare? Slemafoanele, mainile pe urechi si gura deschisa sunt fix pix. Surzenia are o urmare: distrugerea aparatului intern al urechii, conduce la probleme de echilibru si altele, chiar de ordin psihic;
  – radiatii radio cu statiile rusesti UGAR care implica deja alte probleme;
  – la incidente mai poti sa iei si un tub de obuz in freza, dar e deja accident de munca din eroare umana, nu mai e risc asuupra vietii;

  Iti mai spun o faza, dar e singulara, e particularitate. Cei de pe T-72, tancul ala jos cu echipaj de 3 oameni, marea reclama falsa a URSS. Din cauza faptului ca au renuntat la un om din echipaj, au inghesuit magazia de munitii peste ochitor, renunatand la servantul-incarcator. Nu e tot, reducerea de inaltime a tancului, a inghesuit tot spatiul. Tancurile astea, sar in aer daca sunt lovite sau daca munitia e accidentata de incarcatorul-automat care are defecte de proiectare, se stie. Trapa de evacuare in caz de explozie e langa magazia de munitii care explodeaza oricum, fie ca e lovit tancul, fie in caz de manipulare gresita. Asa ca nu mai iesi pe sub tanc decat carbonizat, adica mort. Da – cei de pe T-72 merita AC. Dar doar pentru un echipaj, singurul T-72 e(ra) pentru scoala la Pitesti.

  In ce am prezentat, eu nu m-am referit decat la riscuri efective asupra vietii si starii de sanatate, nu la importanta muncii care e interpretabila.

  Eu nu am brevet de tanchist, ci pe senilate usoare. Dar tanchistii m-au invatat meserie. ei mi-au dat brevetul. Si m-au lasat sa fac o tura si cu T-72. Deci merita 50%, dar pana la AC e deja diferenta. La AC, riscurile efective asupra vietii si starii de sanatate, sunt superioare tanchistilor.

 20. LoremIpsum says:

  @radu
  Sa iti mai spun cateva lucruri, am avut un camarad caruia nici nu i-au mai gasit cadavrul, familia a avut tot felul de probleme in a primi o pensie de urmas, am avut doi colegi mai in varsta decat mine, doua catane adevarate, unul a apucat sa manance pensie 6 luni, celalalt 14 luni, o parte din baietii care au murit la Tuzla ii cunosteam, unul dintre ei era baiatul unui fost sef de echipaj pe care il cunosteam foarte bine, stiu copilul ala inca de cand era la gradinita, cu altul m-am intalnit la decernarea unor distinctii, acum toti acesti oameni nu mai sunt. Nu vreau sa dramatizez insa trebuie sa intelegi ca lucrurile nu stau tocmai asa cum le vezi din birou.

 21. relutu says:

  Gourkha tu nu ai cea mai elementara cultura militara daca ma intrebi ce inteleg prin misiune de lupta pe timp de pace si ma indoiesc asupra faptului ca ai fi executat macar un singur serviciu de garda caci altfel ai fi stiut si tu, o stiu chiar si civilii, ca prima fraza a oricarui ofiter care pregateste o garda este sa defineasca serviciul de garda ca misiune de lupta in baza prevederilor codului penal ( nu mai stiu acum si articoul) si acesta este fundamentul juridic al tuturor celorlalte responsabilitati ce decurg si care a dus inclusiv la condamnarea celor de la Ciorogarla.
  Daca esti pilot si totusi ai o asemenea judecata superficiala si bascalioasa asupra tanchistului sau infanteristului din transportor, atunci si eu pot spune ca nici pilotului nu i se poate intampla nimic daca respecta normativele tehnice si nu se avanta ca prostul sa faca demonstratii de maiestrie deasupra satului natal ca sa cada mariile pe spate de admiratie.
  Sunt convins ca faci bulbuci la gura si umezeala la fund, la o subtraversare a Oltului in tanc sau transportorul infanteristului, si-ti versi matele din tine la o traversare a unei pante de 35 de grade in aceleasi mijloace de lupta.
  In celula ta nu este vara cald si iarna frig ca in tanc dupa cum ai si recunoscut, iar infanteristului, artileristului si tanchistului nu i se mentin la instructie si in remize cle 18-20 grade celsius ca nu cumva sa le scada starea de operativitate ca la piloti , ba dimpotriva li se cere sa fie operativi in cel mai inumane conditii meteo. Numai ca ei fac armata pe bune si nu refuza un tanc second hand. Deci din acest punct de vedere tanchistului sau infanteristului, genistului ar trebui sa i se acorde o grupa superioara si nu tie. Cel mult poti vorbi de o superioritate a tehnicii utilizate, de importanta activitatii dar pentru aceasta asa cum am mai subliniat voi ati fost incadrati la indici de salarizare si functii mult peste cei persiflati de tine, astfel ca daca un pilot primeste ca prima functie cel putin una de maior, cel de la tancuri sau artileristul primeste una de amarat de sublocotenent si pana ajunge pe una de maior face barba in armata. Aceiasi situatie si cu maistri, unul de la hangar sau pista, este din start incadrat pe cl.2 sau 1, pe cand cel de tancuri pe cea mai de jos,adica 4. Si….. mi se pare ca esti si lipsit de imaginatie cerand drepturi de miner ca sa vi se mareasca pensia, uite de exemplu un medic nu s-ar umili cerand grupe de munca , ci vorbeste de superioritatea muncii sale, de garzi, de lucrari stiintifice …. Si apropos de garzi, cati piloti condamnati ai vazut tu prin armata si , (daca esti de reacredinta vezi numai cazul Ciorogarla) cati
  comandanti de subunitati de paza si de garzi? De ultimii sunt pline si canalele de stiri TV iar de primii nu se poate da nici un singur caz.
  Si stii ceva, mai lasa-ne cu sporul ba de mansa, ba de profundor, ba de vodila care au dus la discrepantele cunoscute, iata chiar Radu spune cum statele de plata pentru ilegalele sporuri si prime care dublau veniturile voastre (si pentru care ati si cerut impreuna cu maistrii, schimbarea legii 164) se faceau la escadrila, nu la compartimentul financiar ca cel cu soldele si nu erau supuse nici macar impozitarii fara a mai vorbi de CAS sau CPS, cu alte cuvinte primeati pentru aceesi activitate doua plati, una cu ora zbor sau la maistri aterizari pe statul de la escadrila, si alta ca solda de la compartimentul financiar.
  Daca ai renunta la mentalitatea ca noi ceilalti suntem doar p—-e,asa cum ne-ati considerat permanent, ai vedea mai realist situatia.

 22. relutu says:

  Gourkha,ar mai fi ceva legat de generatiile vechi , nu ar trebui sa te plictiseasca, invata sa le respecti si ti-o spune unul mult mai tanar decat tine.
  Si nu mai minti lumea pe aici cu vagoanele si garzile tale, astea doar le-ai auzit pe la altii caci altfel nu se explica cum poti tu persifla cu atata inconstienta o activitate careia codul penal ii acorda un interes aparte.
  Pilot si garzi pe calea farata? Ce zici Radule ai mai auzit asa minciuni? Te intreb pentru ca te vad realist chiar daca mai pui ceva jaratec la oala proprie.

 23. radu says:

  La tot ce povestesti tu, trebuie sa fie cineva tare gargaragiu sa mai gaseasca replici, vorbe mestesugite si alte d-eastea. Ce sa mai zic, Dumnezeu (daca exista) sa incerce sa va aiba in paza Lui (daca n-o fi avand alte treburi) ca altcineva, slabe sperante. Nu-i pasa nimanui de sacrificiile voastre, de vietile voastre distruse, de mortii vostri uneori pierduti pe cine stie unde. Vai de el popor care-si aduce de 20 de ani in frunte, cu mana lui, numai otrepe, curve si tradatori.

 24. rezervistuanticipat says:

  Mâi nene, parcă ordonanţa cu noile grupe de muncă trebuia să se aplice numai pentru militarii care trec în rezervă după data de 01.01.2011 şi nu pentru cei care erau la pensie înainte de 01.01.2011. Problema e că noua ordonanţă s-a aplicat aiurea şi pentru cei care au ieşi la pensie înainte de 01.01.2011 şi numai pentru piloşii lui orea. toader şi alte pile, cum au vrut muşchii lui luncan! Numai la piloşii PDL-ului şi ai UNPR-ului li s-au umflat pensiile, ceilalţi au rămas cu ele retezate! Dacă se aplica corect la toţi rezerviştii nu erau diminuări aşa de mari la pensii!

 25. Socrate says:

  Constat cu neplacere ca si in randul pensionarilor militari se practica aceeasi disputa irationala precum intre pensionarii proveniti din mediu civil si pensionarii proveniti din mediul militar, obiectul disputei reprezentandu-l , in prima faza, cuantumul pensiilor. Pensionarii proveniti din mediul civil au cautat prin toate mijloacele sa influienteze mediul politic pentru ca sa se gaseasca o forma prin care sa scada pensiile militarilor dar fara a face nimic in scopul cresterii propriilor lor pensii . Partial au reusit. Acum , in mediul pensionarilor militari a aparut o disputa la fel de caraghioasa ca sa nu zic irationala , de ce plapumarii ( expresia apartine unui distins , poate , aviator , care scrie pe aici de pe un piedestal superior de unde lumea se vede ca un roi de furnici ) sau alte categorii de militari sa beneficieze de conditii de munca asemenea dumnealor , aviitorilor sau alpinistilor. Este falsa problema. Daca dumnealor , cei care privesc lumea de sus , fara a analiza si modul cum au ajuns acolo si care este infrastructura materiala si umana ca le-au permis ascensiunea , doresc nespus de mult sa fie diferentiati si financiar ( cred ca in aceasta directie au fost compensati suficient de mult in activitate in raport cu plapumarii , artileristii , rachetistii , radiolocatoristii , marinarii , chimistii , genistii , etc. ) nu numai prin stagiul de cotizare, ar trebui sa se zbata pentru asa ceva nu sa lupte sa elimine din clasificarea conditiilor de munca pe toti aceia care ii deranjeaza sau ale caror mirosuri de obiele ii deranjeaza in plutirea lor prin medii greu accesibile pamantenilor de rand. Dati domnilor dovada ca sunteti rationali nu doar doritori de mult mai bine dar care sa vi-l faca altii sau altii sa renunte la binelor lor pentru mai binele domniilor voastre.
  Ar fi bine sa cititi cu atentie ce se scrie in HG 1294 si HG-S-1019 apoi sa va lansati in dispute aiuristice . Aceste doua acte normative legifereaza adaosul la stagiul de cotizare in vederea iesirii la pensie si nu cuantumul pensiilor. Cuantumul pensiilor are la baza si conditiile de munca dar este legiferat cu alte acte normative. Ar trebui sa dispara din disputa zilnica aceste doua HG-uri . Zau , nu are rost. Alta este problema .

 26. Gourkha says:

  Cred ca tu esti cam dus! Cine a spus ca pilotul face garzi pe CFR sau ca eu am fost pilot? Eu am activat in 3 arme (vanatori de munte – cel mai mult, politie militara – 3 ani si infanterie – un an) si in 4 specialitati adica cele 3 de baza ale armelor de care ti-am spus, plus specialitatea cercetare indeplinita atat la VM cat si la politia militara. In AC conditii eu am fost pentru anii cand am practicat alpinism militar sau am fost la cercetare, deci las-o mai moale cu pantele de 35% ca nu am fost la auto. Am facut si eu poligonul de la Dobrogostea, ce problema e sa urci o panta de 35%? Nu am trecut pe sub apa cu tancul, dar am trecut pe apa si cu MLVM si cu TAB-Cc, e ceva banal. Deci las-o mai moale cu figurile cu varsatul matelor si cu pantele de 35%. Cum sa nu fac garzi in prima pate a carierei, inclusiv pe CFR cand eram parlit de locotenent, cine crezi ca pazea unitatile si garniturile daca nu noi, pisoii de la talpa?

  “Locuri de munca si activitati cu ALTE CONDIŢII:

  1. Submarine, nave militare tip vedeta maritima si cele purtatoare de rachete sau torpile; scafandri de mare adancime si de lupta pentru activitatea in domeniul maritim si fluvial, laboratorul hiperbar, pregatirea si antrenarea scafandrilor.
  2. Cercetarea si incercarea in zbor desfasurata de loctiitorul comandantului pentru zbor si instructorul sef pentru zbor, piloti, piloti de incercare si cosmonauti, navigatori de bord, ingineri, subingineri si tehnicieni de bord; radiotelegrafisti de bord, operatori foto-radio si de radiolocatie de bord, tragatori aerieni , insotitori de bord.
  3. Parasutisti, cercetasi prin parasutare, activitatea de alpinism desfasurata de vanatorii de munte.
  4. Testarea-evaluarea de prototipuri de armament si munitii sau de munitii necunoscute, verificarea si controlul prin trageri a armamentului si munitiei, casarea, delaborarea si distrugerea munitiilor, pulberilor si explozivilor, neutralizarea diferitelor tipuri de munitie, temperarea munitiei, asanarea terenurilor si poligoanelor de munitii şocate, avariate sau ramase neexplodate dupa trageri.
  5. Experimentarea, testarea si evaluarea pulberilor, explozivilor si compozitiilor pirotehnice din compunerea munitiilor prin analize fizico-chimice si verificari de laborator.
  6. Organizarea, conducerea, coordonarea, executarea sau sprijinirea misiunilor operativ-informative de culegere, prelucrare, verificare si valorificare a informatiilor, activitatilor de investigatii, de protectie a demnitarilor si controlul antiterorist, precum si realizarea si utilizarea mijloacelor tehnice operative, in tara si strainatate.
  7. Activitatea de pirotehnie.
  8. Unitatile militare in timpul starii de urgente sau de asediu, al campaniei ori al participarii la misiuni de mentinere a pacii.”

  ACUM INTELEGI PENTRU CE SE ACORDA ALTE CONDITII? NU PENTRU POEZII CU GARZI SI CIOROGRALA!

  Am fost in grupa AC nu pentru ca am scris poezii, ci pentru cam facut ceva efectiv riscant. De cel putin 3-4 ori am fost in situatii critice. Exemple: m-am blocat la o escalada iarna pe gheata in Bucegi, s-a rupt un cablu din pitoane, nu aveam puncte de sprijin nici sa inaintez, nici sa cobor, eram in echilibru inertial, orice miscare cat de mica ma arunca in hau. Eram pe o “burta”, adica sub mine erau cam 150 de metri la liber, moarte sigura. I-am si spus secundului aflat la vreo 5 metri de mine, sa se fereasca intrucat nu mai rezist si cad sigur si il trag si pe el dupa mine. Era galben, si-a dat seama ca ma “curat”, dar nu avea cum sa ma ajute, cablul era rupt si era gheata. El a chemat echipa de interventie. Din cauza ghetii si echipa de interventie inainta tot greu, secundele si minutele mi se pareau ore. Habar nu am cum am facut, cred ca disperarea mortii, dar m-am trezit la 5 metri deasupra punctului critic, pe o piatra stabila, cred ca am “ramat” in gheata cu unghiile, cu dintii, nu stiu cum a ajuns acolo. Acolo am asteptat echipa de interventie.

  Alta situatie critica: salvare in dispozitivul inamicului, deci tu esti izolat undeva la adversar printre niste stanci si cu un picior cam rupt si trebuie sa te recuperam contra-cronomtru. Asa e in NATO, nu abandonezi pe nimeni, e prima directiva. Cu elicopterul, fara zona de aterizare si chiar daca avea, nu aterizezi in dispozitiv, ci recuperezi si fugi cat mai repede. Chestia asta era in Alpii Bavariei. La coborarea pe cablu, ajung aproape de sol de tine. O rafala de vant a dezechilibrat elicopterul care s-a deplasat pe orizontala si m-a tarat cativa metri dupa el fiind agat de el, directia mea fiind exact o stanca. M-a saltat mecanicul de bord cu troliul in ultima fractiune de secunda, altfel piftie eram, am atins-o doar usor cu picioarele si am pus contra razanta in timp ce elicopterul se ridica. In final, am revenit la tine, te-am agata in ham de mine si apoi elicpterul s-a ridicat cu amandoi agatati in cablu, iar dupa 1/2 de ora de zbor “pe cablu” (e misto, mai ales cand elicopterul face rotocoale, e ca intr-o tiribomba) ajungeam la baza, misiune indeplinita.

  Problema este ca toti cei nominalizati mai sus nu avem niciun avantaj cu cele 12 luni la an dupa OUG 1/2011 si L. 263/2010. Primim tot 50% majorare puncta pentru fiecare an lucrat in AC, la fel cum primesc panglicarii bagati de Oprea pe usa din dos in CS. E foarte greu sa intelegi? In CS au intrat dupa HG-S 1019 toti papagalii, si casieri, si muzicanti, toti. In AC am ramas tot aia de mai sus. Dar si unii si altii avem majorare de 50% la punctaj precum casierii, muzicantii, juristii si secretarele de la SMG. Si atunci care puii mei mai e diferenta intre grupe daca toti primim 50% indiferent de grupa? Dupa L. 164, cei din AC eram diferentiati de fatucile si bagatorii de seaman din CS. Dupa OUG 1/2011 – ne-a scazut pensiile la toti din AC intrucat degeaba avem pe hartie 12 luni la an ca tot 50% majorare avem ca fatucile si bagatorii de seaman din CS.

  Tu ma amuzi complet. Tu imi spui mie de -18/-20% cand eu am fost la VM? Ca daca iti spun ca sunt printre putinii militari care a parcurs cea ma groaznica proba de anduranta, adica Patrula Carpatilor iarna, zici ca ma laud. 2 editii au fost, apoi s-a terminat din motive financiare. Inseamna asa: de la Predeal, cu tot harnasamentul pe tine, seara pa ora 18.00 o iei spre Vf. Omu iarna. Daca treci de hornuri urcand 6 ore pe coltari si ajungi pe Omu, continui pe creasta spre Caraiman. Apoi de la Crucea de pe Caraiaman, virezi dreapta spre Padina. Apoi faci bucla, revii la Omu pe alt traseu si cobori pe Valea Cerbului spre Busteni. A 2-a zi la ora 10-12, cei mai buni ajung inapoi la Predeal. Ultimii spre seara. Iar 1/3 niciodata. Si nu mi-am varsta nici matele.

  PS: Daca esti mai tanar ca mine, spune-mi 3 lucruri:

  – cum se numeste cea mai mare functie de subofiter dintr-o unitate?
  – cine asigura paza unitatilor militare in Romania, azi – asta ca ca sa vezi ca vorbesti de amintiri de acum 20 de ani?
  – cati ani ai lucrat in armata dupa intergrarea in NATO (2004) – asta ca sa iti dai seama ca vorbesti de armata din 1877 cand iti evoci amintirile?

  Parerea mea este, hai du-te!

 27. VASILE says:

  Elena, dar pe mine, pe tine si inca 26000 de rezervisti nu ne incalzeste acest aspect si nu ne plateste oprea facturile.
  Pentru noi a fost criminal, mai mult decat criminal! Daca era de bun simt ar fi putut pentru ca avea parlamentul la mana lui, sa revina la cuantumul din 2010. Dar asa… au fost sacrificati DEFINITIV unii de dragul altora, ceea ce nu mi se pare corect!

  Pentru ca m-ai ambitionat, am fost chiar in urma cu cateva minute la un membru PNL marcant din judet si am discutat problema noastra si care este situatia cu FMI. Raspunsul primit este corect in principiu si daca acceptam aceasta neputinta suntem pierduti definitiv. Mai detaliat…
  1. Contractul cu FMI semnat in 2009/2010 are niste clauze foarte clare, printre care ar fi si aceasta dependenta a alocarii de fonduri bugetare catre fondurile sociale numai cu acordul acestuia;
  2. Acordul este in vigoare pana in 2014 parca si pana atunci….. mucles! – indiferent cine este la carma tarii;(DE ACEEA IN 13 IUNIE USL A ANULAT PROIECTUL DE LEGE DE REVENIRE A CUANTUMULUI CELOR CU PENSIILE TAIATE , CARE ERAU DEJA APROBATE DE SENAT)
  3. La anul trebuie sa rambursam 5 miliarde la FMI si…. daca nu respecta politica acestuia atunci… este chestia de… cu alifie sau fara alifie;
  4. Concluzie – atata timp cat tara are nevoie de FMI atunci nu vom avea sub nicio forma drepturile redate. Cu alte cuvinte soarta noastra este pecetluita indiferent de cat ne lamentam, enervam, strigam, urlam, injuram, etc. Suntem vanduti, suntem sub tutela straina si orice miscare gresita…. atrage dupa sine retragerea banilor si lasarea noastra de izbeliste pe o piata in care imprumuturile sunt cu dobanzi foarte mari.

  O sa ma intrebati…. oare ce ma intereseaza pe mine chestia asta? Eu vreau pensia inapoi si in rest, Dzeu cu mila! Da, si eu o vreau… toti o vrem…. numai ca nu ne-o va mai da nimeni inapoi, indiferent de cata dorinta am avea.
  Poate ca ar mai fi o solutie… care este greu de pus in aplicare. Sa iese in strada si sa picheteze Guvernul si sediul FMI, cateva mii de rezervisti pe perioada nelimitata. Numai ca nici macar strigatul nu va rezolva nimic… vom urla la luna!
  Poate daca s-ar lua cu asalt Executivul asa cum au facut-o rezervistii sarbi in urma cu cativa ani.. 5000 de rezervisti in 7 ore si-au recastigat drepturile care erau amenintate cu o scadere doar de cativa euro daca nu ma insel.

  IN rest…. sa auzim numai de bine si astept din partea dvs vesti mult mai bune.
  Eu nu mai am nimic de spus
  Cu stima,

 28. LoremIpsum says:

  Poate am exagerat un pic, am decis sa scriu cateva file de jurnal din activitatea noastra. Am scris deja una am publicat-o publicata pe google docs, poate fi accesata pe linkul asta:
  https://docs.google.com/document/d/1lu3KV9rf-eOF0PYErobJiAxghr1hCYjhcZmySaVp5Z8/edit

  Citeste, poate totusi e ceva.

 29. tuku says:

  Tot la ce am comentat eu incepind de acum 2 ani – se va ajunge – mai repede sau mai tirziu.
  Pana nu ne vom uni toti rezervistii si vom debarca peste” Putere” – oricare ar fi ea – nu ne vom gastiga drepturile niciodata.
  INCET , INCET – va vine mintea la cap si o sa acceptati si voi – ca este singura solutie.
  De doi ani incerc sa va conving , dar acum va ve-ti convinge singuri !

 30. Socrate says:

  Acel domn pnl-ist nu v-a explicat ce se intampla cu economiile la bugetul de pensii alocat platii pensiilor pensionarilor, proveniti din sistemul de aparare , ordine publica si siguranta nationala , ca urmare a reducerii pe cale naturala a intrarilor in raport cu iesirile ?. Se pare ca soldul numeric este negativ iar soldul valoric este pozitiv. V-a aburit bine acel candidat !.

 31. Gourkha says:

  “Ar fi bine sa cititi cu atentie ce se scrie in HG 1294 si HG-S-1019 apoi sa va lansati in dispute aiuristice . Aceste doua acte normative legifereaza adaosul la stagiul de cotizare in vederea iesirii la pensie si nu cuantumul pensiilor.”

  Da cunoastem, asta: 3 luni = CD, 6 luni = CS, 12 luni = AC. L. 164 facea insa si diferenta la pensii intre cei cu 6 luni = CS si cei cu 12 luni = AC.

  Stim ca OUG 1/2011 trebuie modificata (la fel L. 263/2010). Pentru CD si CS, OUG 1/2011 acorda drepturi corecte:

  – 3 luni = CD = 25% majorare punctaj pensie;
  – 6 luni = CS = 50% majorare punctaj pensie;

  Ce ne facem insa cu AC? 12 luni = AC = tot 50% majorare punctaj pensie? La ce ne mai folosesc insa cele 12 luni daca este acelasi criteriu de majorare ca la CS de 50% la fiecare an in AC, ca si cum am avea tot 6 luni la an ca eci din CS? Nu este clar ca 6 din cele 12 luni nu ne sunt considerate stagiu de cotizare la cei din AC si uite asa suntem tratati ca si cum am fi in grupa de risc inferior denumita CS? E vreo deoesebire practica, nu este? Cheia este modificarea: 12 luni = AC = 100% majorare punctaj pensie. Foarte simpla, e matematica: daca cel cu 6 luni la an are 50% majorare, cat trebuie sa aiba cei cu 12 luni la an? Clar ca 100%. Abia atunci ne diferentiem de grupa CS si ne recuperam cele 20-50% procente furate prin OUG 1/2011.

  Pe de alta parte, cat priveste HG-S-1019, eu stiu ca multora ca le e teama daca e luata la puricat. Normal e sa fie abrogata sau modificata. Ce cauta persoane fara absolut niciun risc profesional in grupele de munca? Ce cauta contabilul-sef sau seful de personal in CS? Dar magistratii in AC? Caror riscuri asupra vietii si starii de sanatate sunt expusi acesti oameni in cariera? A fost secretarul PCR sef de microstructura sau nu? Intra sau nu ca sef de microstructura si secretarul de PCR in CS? Dupa HG-S-1019, i-a marit pensia Oprea si dl. secretar PCR, adus peste noapte de la CN la CS, adica cu 50%? Gresesc undeva cand afirma ultima parte? Si atunci cum sa accept ca eu sa am aceeasi majorare de punctaj precum un fost secretar PCR?

  Concluzia logica astfel:

  1. In OUG 1/2011, dar si in L. 263/2010, grupa AC trebuie sa ii fie majorat punctajul la 100%. Abia atunci grupa AC este diferentiata de CS, iar noi ne recuperam cele 20-50% furate.

  2. HG-S-1019 trebuie reevaluata si exclusi din grupele de munca, cei care au intrat pe usa din dos, fara a avea niciun risc profesional prin care sa merite sa ii bage Oprea in aceste grupe.

  Asa este corect si asa trebuie sa fie! Eu am atentionat 2 ministri aflati si in campanie asupra a ceea ce s-a intamplat. Mai departe, ateptam – dar lucrurile nu pot ramane asa prea mult, deja rahatu’ e ingropat sub pres de 2 ani si avem dreptul sa vorbim si sa fim ascultati.

 32. Ionel N. says:

  Vasie,
  Postarea ta este putin!? cam demobilizatoare! Cum poti sa “inghiti” faptul ca, desi acordul a fost semnat in 2009-2010 ,in 2011,per total, pensiile militare cresc cu aprox.30%!!! Sau in 2011 nu era “mucles”???
  In esanta mesajului transmis,postarea ta vrea sa ne deruteze, sa acrediteze ideea ca ,in tara mea,trebuie sa ma milogesec la nu stiu cine ca sa-mi repare o nedreptate facuta de cineva,care de curand,si-a schimbat atitudinea si vrea sa se indexeze pensiile!!!!!!!(pentru ca deja au fost scazute cu 15%,inflatia pe mai multi ani!)

 33. ANDU says:

  VASILE,IONEL ARE DREPTATE,DACA FMI A TACUT MALC CAND PENSIILE “NESIMTITE” AU CRESCUT CU 30% PER TOTAL,ACUMA CE AR AVEA DE COMENTAT?
  PAI LE SPUNE USL CELOR DE LA FMI,CA VOR SCADEA PENSIILE MILITARE(CA PADUCHEI PDLACI IN 2010) SI IN REALITATE,PENSIILE CELOR CARE AU SCAZUT VOR CRESTEA(CA SI IN 2011).
  DACA ASTA VREA FMI,ASTA PRIMESTE.
  EU RAMAN LA PAREREA MEA CA CEI 26500 DE PENSIONARI MILITARI A CAROR PENSII AU SCAZUT(DOAR CEI A CAROR PENSII AU SCAZUT) SA FIE INTEGRATI IN SISTEMUL DE PENSII AL JUDECATORILOR(ADICA EXAC6T CA CEL DIN 2001 PENTRU MILITARI),IAR CEI CARE SUNT MULTUMITI(ADICA TOTI A CAROR PENSII AU CRESCUT) SI ACTIVI(ADICA CEI CARE VOR IESII LA PENSIE),PENTRU INFAMIA DE A TACEA SI INCA CULMEA,DE A SUSTINE SISTEMUL IZMANARULUI,SA RAMANA PE SISTEMUL IZMANARULUI,CU O SINGURA SCHIMBARE(IMPARIREA LA 30 DE ANI,DIN 1 IUNIE 2013).
  ASA TOTI SUNT MULTUMITI,CEI CU PENSII TAIATE CA REVIN PE SISTEMUL VECHI,CEI CU PENSIILE CRESCUTE,PENTRU CA AU ACCEPTAT MIZERIA CU PENSIA CIVILA SI MAI ALES ACTIVI,CARE IN LOC SA TREACA CU TANCU PESTE PARLAMENTARI,NUMAI DACA VISEAZA LA ASA CEVA,AU TACUT MALC.
  REPET,ACTIVII SUNT DE VINA PENTRU SITUATIA ASTA SI EI MERITA IMPARIREA LA 30 DE ANI SI PENSII MEDII DE MAXIM 1000 DE LEI.

 34. relutu says:

  Gourkha nu ne mai face tu demonstratii de cultura juridica dobandita doar prin citirea unor informatii ale ziarelor aruncate de turisti prin muntii patriei.
  Acum ce sa fac sa continui si eu lacrimogena ta poveste de adormit copii insirand incidentele pe care a trebuit sa le rezolv ba la un zbor pe timp de noapte in CMG, ba la o parasutare cand am avut fuior cu rasucire si siguranta mi s-a largat instantaneu?
  Abia povestioarele tale ne duc cu gandul la poezii si nicidecum misiunile de lupta definite si recunoscute caatare de codul penal, ante si post decembrist, national si in toata lumea civilizata, numai de MARELE JURIST GOURKHA, NU! Nu crezi ca devii ridicol omule?
  Nu ne spui si povestea cu scufita rosie? caci si aceasta a trecut prin mari pericole in padure.
  Nu ne mai plictisii cu singurele semne matematice pe care le cunosti, =, si % si nici nu te astepta ca ministrul apararii sa te consulte pe tine la luarea hotararii asupra grupelor de munca ca asa ai hotarat tu Gourkha, sa ramana in vigoare doar HG1294 care a luat in calcul si specialitatile tale de taras prin munti si vai caci altceva nu te-a dus mintea sa faci, nu crezi ca este prea mult pentru unul ca tine sa emita verdicte atat de categorice?
  Si acum spre simpla noastra curiozitate, zilnic si timp de 8 ore, cum cere legea pentru grupe superioare, te dadea elicopterul cu capul de stancile Bavariei pentru a revendica AC, sau cu ocazia singurei aplicatii pe care ai vizionat-o la o faimoasa sedinta de pregatire ?

 35. Socrate says:

  Nu mi-ati schimbat cu nimic parerea formata despre modul dumneavoastra de gandire. Doriti pentru binele dumneavoastra sa se produca un rau altora. Daca doriti , pentru calculul pensiei , sa se acorde corespunzator timpului lucrat in AC un spor de 100 % , atunci , dumneavoastra si toti aceia in situatia dumneavoastra , trebuie sa actionati in asa fel incat legiuitorul sa va inteleaga si sa legifereze asa ceva . Tot legiuitorul va trebui sa legifereze si cat va plati angajatorul si angajatul , cota de asigurari sociale pentru asemenea conditii si la ce venituri se aplica cota respectiva. Dupa cate cunosc , cei care au lucrat si lucreaza in CD si CS majoritatea nu au primit sau nu primesc venituri suplimentare pe cand cei din AC au cam fost sau sunt platiti pentru timpul cat au lucrat sau lucreaza in aceste conditii . A pretinde abrogarea HG-S-1019 cred ca este o lipsa de respect pentru personalul armatei din activitate. Legea permite o mobilitate in elaborarea actelor normative privind stabilirea conditiilor de munca si incadrarea in aceste conditii. Daca sunteti pensionar cred ca stiti ca in prezent , sporul pentru conditiile de munca , altele decat cele normale , se acorda pe baza de evidente riguroase numai pentru timpul cat se lucreaza efectiv in una dintre conditiile de munca CD,CS sau AC. Deci pensionarii , in pensie la data emiterii ordinelor M116/2002 si MS132/2010, au avut un mare avantaj fata de cei care au iesit sau vor iesi la pensie dupa emiterea ordinelor in cauza.

 36. LoremIpsum says:

  Gresit Ianos Baci, ori ai citit prost ai ai retinut gresit, eu am urmat LMM nu LM, nu am avut niciodata intentia sa intru la vreo scoala de ofiteri ci la Institutul de Marina, nu este adevarat ca nu am fost admis, nu am trecut examenul in acel an cu toti ceilalti 90% dintre colegii mei, de asemenea este gresit ca nu am dat examen la Scoala de Maistri Militari ba am dat spre deosebire de tine dupa cum spui tu ai avut noroc de te-a facut partidul ofiter. De asemenea gresit ca sunt frustrat, eu nu cunosc acest sentiment spre deosebire de tine, gresit ca ma opun sa nu primeasca cei cu pensiile taiate sumele de bani inapoi, nu le platesc eu. Eu vreau sa primesc doar dreptul meu, nimic mai mult. Daca este sa ajung din urma pe unul ca tine este un pic cam greu, nu pot sa regresez. Tu ce educatie ai? o scoala vocationala nimic mai mult, exact ca lautarii, probabil erai mai competent pe tractor de unde te-a luat partidul si te-a imbracat cu uniforma. Ca sa iti explic semnificatia nickname ma tem ca este cam dificil pentru tine, trebuie sa si intelegi si ma tem ca nu prea poti. Si daca tot ai dat niste zicale ma simt dator sa iti dau si eu una, aia cu cainele care moare de drum lung.

 37. Socrate says:

  Despre puterea de convingere.
  Azi , 17 Nov.2012, am asistat la o emisiune dezbatere la RTV ,nu din dorinta de a -mi umple cu ceva timpul fiindca am cu ce-l umple mai mereu, dar s-a anuntat prezenta domnului Mircea Dogaru. La ce am fost martor ?. Am fost martor la amestecul problemelor pensionarilor militari cu problemele curvelor si ale proxenetilor care fac azi faima Romaniei. Degeaba se strofoca bietul domn Dogaru sa faca cunoscute durerile dumnealui si implicit ale noastre , ale pensionarilor militari si nu numai , nu era convingator , mai virulenti si mai convingatori erau cei doi politruci si o cotaitoare prezenti la emisiune si care prezentau cu lux de amanunte avantajele si dezavantajele promovarii ,in campania electorala, a pasiunilor sexuale ale unor lideri marcanti din lumea noastra politica. Domnului Dogaru i se baga mereu pumnul in gura . Bravo lor , bravo curvelor si proxenetilor !. Intr-un mediu bantuit de mediocritate noi, pensionarii militari , nu putem convinge ca avem dreptate . Aceasta este convingerea mea.

 38. Ianos Baci says:

  Daca reusesti sa explici pe intelesul tuturor (nu ca Dobritoiu) semnificatia username-ului imi retrag cu scuzele de rigoare tot ce am scris.
  Cunosc aroganta unora din FN, precum ca ei nu sunt militari ci marinari. Se vede si din Dealul C.
  Cu marinarul Marin militarii au pierdut vreo 5 ani.
  Sper totusi ca nu am stricat orzul pe gaste.
  Adio si n-am cuvinte!

 39. Ianos Baci says:

  De retinut si ca “nu orice manz ajunge gloaba”.
  Sper sa ajung sa fiu invitat la festivitatea de iesire la pensie in conditiile legale ale momentului si atunci mai discutam.
  Pana atunci, la munca si la carte cat mai multa si mai buna!
  Atentie: Aquila non capit muscas!

 40. Gourkha says:

  I. Eu cred ca in afara de latraturi la luna, tu nu spui decat poezii despre armata pe aici. In ce arme ai activat, in ce specialitati concrete, in ce grupe de munca ai fost tu si pe baza caror activitati concrete? Vad ca ba ma iei cu tancuri pe sub apa, pa cu pante de 35%, ba cu parasute, ba cu avioane, ba cu infanteristi in TAB. Tu ce ai fost, Soldatul Universal de le-ai facut pe toate? Enumara-ti specialitatile, curaj!

  II. Pe baza specialitatilor tale, defineste la una singura un risc asupra vietii si cu cat iti scade speranta de viata?

  III. Generalul de Finante in activitate Maria Lupu este in grupa CS: face state de plata si de pensii si are un risc … enorm. Generalul Adrian C. este in grupa AC, este comandantul Bg. 6 Forte Speciale: sare cu parasuta, practica si alpinism si scafandrerie si pirotehnie, este Ranger autentic, instruit in SUA, nimicuri. Cei 2 lucreaza 40 de ani. La pensionare, generalita – avand vechime 6 luni la an face o vechime totala de 60 de ani, iar generalul de la fortele speciale avand vechime de 12 luni la an face o vechime totala de 80 ani. Urmeaza calculul pensiei: ambii 40 de ani efectivi + majorare de 50%.

  In rest, incerc sa ma abtin. Eu am incercat prin exemplele reale din viata mea (am si martori si acte si poze), nu sa bravez, ci sa iti raspund la faptul ca GRUPA DE MUNCA = RISC ASUPRA VIETII + A STARII DE SANATATE SI ATAT.

  PS: Cand zici ca ti s-a facut fuiorul? Cu parasuta sar pilotii, parasutistii si cercetasii. Dupa limbaj nu erai la cercetare sigur sa zici ca iti faceai cele minim 5 salturi la an. Pilot nu imi faci impresia sa fi fost vreodata sau parasutist, oamenii astia nu se denigreaza singuri. Si atunci?

 41. Gourkha says:

  M-ai alergat de m-ai derutat complet. De fapt, de la nu stiu ce garzi a plecat totul. Incercand sa leg tot ce mi-ai spus, mie imi rezulta ca tu ai facut ceva legat de paza la un aerodrom pe undeva si la un moment dat ai trecut pe logistica, daca tot imi spui de “intretinere si profilaxie” a tehnicii. Ce profilaxie ii faceai, ii dadeai vitmamina “C” preventiv? Mai departe cum ai ajuns si pilot, si tanchist si parasutist si infanterist, mai zici de masini de sapat transei, nu ma prind. Esti sigur ca imaginatia nu ti-a luat-o razna?

 42. Gourkha says:

  Sa revenim la anul 2012. Generalul de Finante in activitate Maria Lupu este in grupa CS: face state de plata si de pensii si are un risc enorm, niciunul in realitate. Nu participa la nicio actiune militara, nici la pace, nici la razboi.

  Generalul Adrian C. (colegul meu de LM si de SM) este in grupa AC, este comandantul Bg. 6 Forte Specialede la Tg. Mures: sare cu parasuta, practica si alpinism si scafandrerie si pirotehnie, este Ranger autentic, instruit in SUA, misiuni in teatrele de operatii, nimicuri din aste.

  Cei 2 nominalizati, lucreaza 40 de ani efectiv. La pensionare, generalita din CS – avand vechime 6 luni la an face o vechime totala de 60 de ani, iar generalul de la fortele speciale avand vechime de 12 luni la an face o vechime totala de 80 ani. Urmeaza calculul pensiei: ambii 40 de ani efectivi + majorare de 50%. Aceleasi grade si functii. Daca te uiti in L. 284/2010 a salarizarii unitare, vei observa ca finantistii au niste sporuri constante de ii bat la venituri pe toti ceilalti. Cu alte cuvinte: doamna generalita il bate la venituri pe dl. general de la Fortele Speciale, cele maxim 30 de salturi pe an platite punctual sunt surclasate de artificii la doamna generalita (fostul spor lunar de 25% pentru persoanele care exercită activitatea de control financiar preventiv, este inlocuit cu o alta manevra – cresterea cu 4 clase de salarizare) care se platesc luna de luna.

  Dintre cei 2 nominalizati, insa doar unul participa la actiuni militare. Intrebarile care ramae insa: ce cauta un casier-contabil care nici nu participa la actiuni militare nici la pace, nici la razboi – in CS? Cine pe cine prosteste in armata daca generalul de la Fortele Speciale desi e in AC, iese la pensie mai prost de generalita din CS?

  Terminat receptie!

 43. tuku says:

  RELUTU
  – nu o fa pe desteptul – deja puti , te dai singur de gol ca esti securisto-pupincurist !!!

 44. VASILE says:

  VICTOR PONTA,DE LA PRESEDINTE DE PARTID (NUMAI), LA PRIM MINISTRU!
  CAT NE MAI MINTITI ?????

  VICTOR PONTA,
  CAND VOIA , DAR NU PUTEA:
  Declaraţii la 19 Ianuarie 2011,cand s-ar fi facut cu oricine ,orice ca sa treaca puntea
  Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri 19 Ianuarie 2011 ca prin decizia umilitoare luata de Guvernul Boc de a lua bani de la pensionarii militari, care au sub 3.000 de lei, intr-un an de zile se face economie de doar 30 de milioane de euro.
  “In urma calculelor facute de noi, nu stim daca Guvernul le-a facut, prin acesta recalculare se face economie de doar 30 de milioane de euro intr-un an de zile, adica prin aceste taieri facute in mod nedrept. Si daca ne gandim la senatorul Mircea Banias, acuzat ca a facut evaziune fiscala de 60 de milioane de euro, cred ca cu acesti bani in 2 ani de zile am fi putut plati pensiile saracilor militari”, a spus liderul social democrat.
  Victor Ponta a anuntat ca PSD a gasit doua solutii tehnice care sa rezolve aceasta situatie care ii pune in dificultate pe pensionarii militari.
  “Daca se doreste ca pensiile sub 3.000 de lei sa nu scada legea poate stipula, si Guvernul poate stipula pentru aceasta categorie de pensionari, ca punctajul in plata sa fie determinat printr-un sistem – impartirea cuantumului pensiei aflate in plata la valoarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2011.
  Rezultatul este ca aceste pensii nu vor fi afectate in niciun fel. Pentru perioadele in care nu se gasesc in arhiva soldele concrete ale fiecarui fost militar, si sunt foarte multi militari in aceasta situatie, sa poata fi folosita la recalculare valoarea medie a soldelor pentru gradele functiilor si domeniilor respective. De asemenea, este necesara revenirea la sistemul de pensii ocupationale pentru militari”, a mai mentionat Ponta.
  VICTOR PONTA,
  CAND POATE (?) DAR NU VREA (?):
  Declaraţii la 06.11.2012,cand in car sunt aproape sigur toti sacii:
  “ Şi a doua problemă, domnul ministru al Apărării ştie, problema acelor pensii – cred că sunt treizeci şi ceva de mii, nu, de militari, dar şi foşti ofiţeri de la interne – cărora, în mod nedrept, li s-a recalculat greşit pensia şi pentru care trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să le facem şi lor dreptate cum le-am făcut celorlalţi. Însă şi aici, trebuie discutat exact care este influenţa bugetară şi în cât timp putem să dăm ceea ce Guvernul trecut le-a luat în mod greşit. Nu e aici o problemă de cantitate, că-s treizeci şi ceva de mii de oameni, e o problemă de a face dreptate şi vă rog cele două ministere implicate să participaţi la aceste discuţii”.
  Dan Moraru

 45. Socrate says:

  Ramaneti asa cum ati aparut pe aici si cum sunteti si acum!.
  Este mult mai bine daca v-ati gasi o alta indeletnicire. Ratiunea nu este o calitate pentru domnia voastra. Doamna Lupu nu primeste bani in plus fiindca sta cu curul pe scaun si mai trebuie sa si foloseasca o parte mai mare din creier pentru a face treburi care nu sunt native. Cel care sare cu parasuta , o face in baza unor calitati proprii , naturale si a unui antrenament indelungat unde deprinderile devin obisnuinte si in plus , pentru tot ce face cand nu foloseste intregul creier, este platit , adica in acelasi timp in care doamna Lupu sta cu curul pe scaun si nu primeste compensatii pentru folosirea unei parti mai mari din creier. Nu va mai contrazic fiindca constat ca nu prea intelegeti multe lucruri din viata obisnuita, sunteti aerian.

 46. relutu says:

  Gourkha tu sacul cu cartofi legat de elicopter te dai soldatul universal care crede ca numai de crapa toti ceilalti ii va fi lui bine, ai un egoism primitiv in tine, eu vorbindu-ti de mai multe arme si specialitati tocmai voiam sa-ti deschid inima si ochii si asupra lor, nu doar asupra propriei tale “ilustre” si “multilateral militarizate” persoane.
  Capacitatea ta foarte limitata de gandire iti impune modelul generalului-executant de salturi, scufundari si pirotehnist pe cand noi ceilalti avem modelul generalului lider militar care poate fi si intr-un scaun cu rotile, de la care altele sunt asteptarile.
  Tu ai un punct de vedere cu care tot incerci sa bruiezi campul nostru de vedere crezand ca doar asa iti atingi maruntul tau scop.
  Numai in mintea ta de om excesiv de egoist si limitat intelectual a recunoaste niste inadvertente din specificul propriei arme sau specialitati, inseamna denigrarea categoriei de care apartii.
  Ti-am mai spus ca nu ai o minimala cultura militara de vorbesti de garzi in tr-un limbaj submilitar si subintelectual iar profilaxia tehnicii de lupta te duce cu gandul doar la profilaxia medicala dar de lucrarile profilactice la cultura cartofului ai auzit istetule, tot la vitamina “C” te gandesti?
  Macar nu ne mai spune ca ia trecut si pe la liceul militar caci sincer ma indoiesc.
  Oricum nu-ti voi mai raspunde asa ca nu te mai obosi cu secretii verbale.

 47. Socrate says:

  Referitor la acel domn , Banias de care facea vorbire onor Plagiatorul. Mai ieri era PDL-ist si a votat pentru ciuntirea pensiilor militarilor ,azi este un veritabil candidat sub sigla USL si are mari sanse sa-l revedem prin Parlament.
  Buna alegere, frumoasa perspectiva , mari sanse pentru binele nostru !.
  La problema a doua , este atitudinea unui sef caruia ii functioneaza numai o parte mica a creierului dar are mobilitate mare la limba. Nu pot sa cred ca onor ministrul Dobritoiu a venit sa discute cu FMI fara sa dispuna de calculele si simularile necesare. Calculele si simularile necesare pot fi facute numai de specialisti care au grupa de munca CS , stau cu curul pe scaun si folosesc o parte mult mai mare din creier ( precum IT-istii ) decat folosesc cei din categoria domnului pseudonume Gourkha atunci cand taie straturile de aer fie pe verticala fie pe orizontala ca urmare a obisnuintelor create prin antrenamente si sustinuti logistic de cei care stau cu cururile pe scaune si privesc cerul senin al patriei brazdat pe ici , pe colo , in franturi de timp , de catre aparatele conduse de cei cu AC.

 48. Gourkha says:

  @Socrate. “Nu va mai contrazic fiindca constat ca nu prea intelegeti multe lucruri din viata obisnuita, sunteti aerian.”

  I. Dar tu esti capabil sa intelegi ca in micul meu orasel suntem 96 de ofiteri in viata obisnuita, toti am lucrat in grupa AC si toti avem pensiile diminuate? De ce refuzi evidenta? Nu iti sare in ochi coincidenta legata de AC? Vrei sa afisez aici 96 de numere de telefon sa te convingi ca asa este? Oi fi aerian, dar toti din AC suntem aerieni?

  II. Iti mai spun ceva, tot din viata reala. Ne-am atasat din mers unui memoriu initiat de colegi din BV in aceeasi situatie ca noi si inaintat premierului, asa ca l-am dat la semnat. Am aflat ca memoriul nu a fost semnat de un singur ofiter, pensie marita si membru PD-L. Cica pe el nu il interesa de cei cu pensiile diminuate, lui i-a marit Oprea pensia. Stii ce specialitate a avut in armata? Muzicant. Lui ii dau numele fara sa mi-l ceri: Ionescu M. Grupa CS, desigur, risca sa isi bage bagheta in ochi, asa ca a fost promovat la CS. Ce vina avem cei 96, aceea ca nu ne-am facut si noi muzicanti?

  III. Dupa tine, rezulta ca ar fi perfect ca armata romana se reorganizese complet sub forma unei brigazi unice in NATO, astfel: un batalion de casieri-contabili, unul de muzica militara si unul de ceremoniale si inmormantari si gata. Dupa tine, n-ar mai fi nevoie de nicio alta categorie de trupe, cele desfiintate fiind inlocuite de inteligenta stralucitoare a batalionului de casieri-contabili.

  @relutu. Ma abtin, e inutil. Te feresti de orice date concrete. Cunosc stilul tau, nu apartine militarilor de cariera, indiferent de ce specialitate ar fi.

 49. VASILE says:

  DACA TU VEZI CEVA DEMOBILIZATOR, AFLA CA EU AM PENSIA TAIATA CU 39% , ADICA 1.200 LEI/LUNA, SI CA DIN CAUZA STARII DE SANATATE PRECARE NU MA INTERESEAZA CUMULUL PENSIE/SALARIU ADICA L.329. AM ACTIONAT IN JUSTITIE STATUL ROMAN FIIND FOST MEMBRU SCMD, SI NI S-A UMPLUT FRIGIDERUL DE PROMISIUNI DESANTATE CA DE REST NU MAI E VORBA, DEOARECE MA UIT CU MINDRIE LA REVENDICAREA DREPTURILOR IN ORICARE TARA DIN EUROPA , SI MA SCARBESTE CAT DE TAMPI POT FI CONATIONALII MEI ROMANI CARE NUMAI DE PUPAT MOASTE SUNT IN STARE. ORI ESTI ORB , ORI ESTI PUPINCURIST DE TE SATISFACE POZITIA “CAPRA” SAU “GHIOCEL” LUATA DE ANCMRR SI DE SCMD. AFLA CA EXPERIMENTUL ROMANIA ESTE PE DEPLIN REUSIT SI NU VOM MAI AVEA DREPTURI MILITARE IN VECI PURURI CU CAMARAZI CA TINE SI POLITICIENI CA EI.

 50. Tibi says:

  Terminati cu certurile. Dupa cum se poate observa pe cei cu pensiile militare marite ii doare in cot de cei cu pensiile diminuate, asa ca acestia nu mai au decat o singura teama, respectiv ca nimeni sa nu se mai atinga de actuala legislatie. Rusine sa va fie, pentruca majoritatea ati beneficiat de pe urma unei hotarari ilegale a izmenarului de a va trece intr-o grupa de munca superioara celei pe care o meritati. A schimba in timpul jocului regulile se numeste furt, la fel ca Boc si Basescu. Mai bine spuneti daca stiti careva daca se lucreaza pe undeva la majorarea punctajului pentru cei din grupa AC, situatie in care nu ar mai fi nevoie de alte ordonante de urgenta. Domnilor generali de ce stati cuminte in banci fara sa faceti ceva concret sau va convine situatia favorizanta pe care o aveti[ multi avansati la apelul de seara de Basescu], si lasati ,,gloata ,,sa se bata pentru voi. Cu putine exceptii desigue, SA VA FIE RUSINE;;