Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Forţele Aeriene suedeze vor cumpăra 60 de avioane Gripen modelul E

Guvernul Suediei a aprobat cererea Forţelor Aeriene sudeze pentru o comanda de 60 de avioane Gripen E, mdel comandat şi de

Elveţia. Primele avioane, care vor fi dotate cu radar AESA dar şi cu alte îmbunătăţiri faţă de versiunile C/D, vor fi livrate în 2018.

Guvernul Suediei a confirmat decizia de a produce noua aeronavă modelul JAS 39 Gripen E pentru Forţele Aeriene suedeze la fel cu modelul solicitat de guvernul elveţian.

Achiziţia a fost deja prevăzută în bugetul pe 2013.

Dacă primele avioane vor intra în dotare în 2018 este de aşteptat ca ultimele să între în serviu activ în 2027.

Testele făcute de producătorul suedez Saab cu partenerii elveţieni au presupus efectuarea unor zboruri demonstrative cu

personal elveţian şi suedez folosindu-se o aeronavă Gripen E cu două locuri, de pe aerodromul constructorului dispus la

Linkoping Saab în decembrie anul trecut. Activitatea a presupus verificarea integrării cu succes a radarului Selex Raven ES-05 Galileo.

Guvernul elveţian, a semnat anul trecut un acord-cadru cu omologul său suedez pentru a dezvolta împreună programul E-model.

Elveţia a selectat tipul E cu obligaţia de a cumpăra 22 de aeronave noi pentru a înlocui aeronavele F-5 Northrop. Primele livrări vor fi făcute începând cu jumătatea anului 2018.

Forţele Aeriene suedeze au în înzestrare în prezent 134 de avioane de luptă modelul JAS 39 Gripen modelel A,B,C şi D.

sursa: Flightglobal, DefenseNews

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Forţele Aeriene suedeze vor cumpăra 60 de avioane Gripen modelul E”

 1. Fenchea Marius says:

  Ar cam fi momentul ca sa incepem si noi achizitia de Gripen C/D macar in numar de 16 exemplare care ulterior sa primasca radarul lui Gripen E/F.
  Dar cine sa te auda din conducerea politica de la noi? Toti sunt legati de F 16 third hand….

 2. WESTAPHRIKanalist says:

  are europa asta 3 producători de OVER-MIG-uri ?
  Dacă DA ……să vedem 3 OFERTAȚIi
  și CONCURS PRIN OFERTE DE PREȚ …
  fără RECLAMAȚIE NENICĂ ! concuratie !
  Ce o tot mai frecăm !

 3. Dr. House says:

  Adica nici Gripen nou???!!

 4. Fenchea Marius says:

  Suntem la nivel politic obsedati de F 16 second hand ca cineva le-a spus “dasteptzilor ” ca au scarile la fel ca si F 35-ul american pe care nu ni-l permitem sa il luam dewcat peste 40 de ani, suntem in Romania nu vream concursuri cu oferte ca nu mai iese parandaratul….

 5. Bure Bista says:

  Interesant de aflat daca cele 60 de avioane Gripen E vor fi 60 de modele C/D. Oricum cred ca ale FA elevetiene vor fi 100% noi.

  Deci e loc de manevra inclusiv cu second hand daca tot le place politrucilor second hand sau leasing bineinteles cu offset de 100%.

 6. Fenchea Marius says:

  Vor fi avioane noi inclusiv pentru Suedia, planul initial presupunea achizitia a 80 de Gripen E/F din care 20 sa fie transformarea celor C/D. Datorita conditiilor climatice vitrege Gripen/urile Suediei zboara doar 4800 de ore de zbor pana la retragerea din serviciu activ. S-au ales doar cele 60 de avioane noi si asta si la presiunea Elvetiei care vrea ca sa nu existe diferente constructive intre modelele de E.
  Gripen C/D actual poate primi o parte din echipamentele de pe varianta E/F, cel mai important dupa mine fiind ca poate ingloba radarul Raven AESA ceea ce il aduce peste standardul lui F 16 Block 60.
  Concurenta lui Gripen E/F fiind F 16 V- Viper care insa nu are clienti dar sunt convins ca pe viitor vor exista.