Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Forţele Aeriene thailandeze – sistem de apărare aeriană operaţional, compus din avioane Gripen şi Saab 340 Erieye AEW

În cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 8 iulie 2011, oficiali ai Forţelor Aeriene Thailandeze (RTAF) au declarat că “noul lor sistem de apărare aeriană, compus din avioane de luptă Gripen şi Saab 340 Erieye AEW, este operaţional”.
Ceremonia a avut loc la baza aeriană Wing 7, în Surat Thani.

O nouă etapă de reformare pentru RTAF a început în 2008, când a fost semnat un contract între FMV (Administraţia Suedeză pentru Materiale de Apărare) şi Forţele Aeriene Thailandeze. Contractul presupunea livrarea a 6 avioane de luptă multirol Gripen C/D, cu scopul de a înlocui flota de avioane F-5. Contractul includea şi livrarea unui avion Saab 340 Erieye AEW, a unui Saab 340 pentru transport şi a unui sistem de comandă şi control la sol.

În 2010 au fost comandate încă 6 avioane de luptă Gripen C şi încă un Saab 340 Erieye AEW. Termenul de livrare pentru cea de-a doua comandă este 2013.

Pregătirea personalului thailandez a început în 2009. Patru piloţi militari şi 20 de tehnicieni au fost instruiţi de Forţele Armate Suedeze (SwAF). În 2010, aceştia s-au întors în ţara lor natală, fiind pregătiţi să primească primul lot de avioane de luptă. Primul Saab 340 Erieye AEW şi avionul de transport Saab 340 au ajuns la destinaţie în decembrie 2010, iar primele avioane Gripen au sosit în Thailanda în februarie 2011.

De la livrarea primelor avioane Gripen, alt grup de piloţi şi tehnicieni a absolvit cursurile de pregătire din Suedia.

Zece tehnicieni au fost instruiţi în Suedia timp de un an şi au absolvit cursurile în iunie 2011. Prima parte a cursurilor de pregătire a avut loc în Halmstad, la Armed Forces Technical School, unde au fost predate cunoştinţele de bază în ceea ce priveşte avioanele Gripen şi subsistemele acestora. A doua parte a cursurilor s-a ţinut la baza aeriană din Satenas, unde tehnicienii au învăţat ce presupune pregătirea şi mentenanţa zilnică a unui avion de luptă Gripen.

Cei 6 piloţi thailandezi, care până atunci pilotaseră avioane F-16, au ajuns la Satenas în februarie 2011, pentru a participa la un curs de instruire care a durat patru luni.

Prima parte a cursului poartă denumirea de Conversion Training (CT), în cadrul căruia piloţii au învăţat cum să zboare cu Gripen. Exerciţiile s-au desfăşurat pe simulatoare şi în avioane Gripen D cu două locuri, înainte ca piloţii să zboare pentru prima dată singuri. După CT, a avut loc Combat Readiness Training (CRT), care i-a învăţat pe piloţi cum să folosească sistemele radar şi armamentul.

La baza aeriană Wing 7 din Surat Thani există şi un grup de sprijin, format din tehnicieni şi piloţi ai Forţelor Aeriene Suedeze. Sarcina lor este de a oferi suport celor din RTAF în timpul operaţiunilor zilnice, în timp ce aceştia din urmă prezintă noul sistem de apărare aeriană.

Sursa: Saab/Cook Communications

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.