Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Forţele armate suedeze au fost evaluate de NATO

Militari suedezi în Afganistan Foto: Sgt. Mats Nström / Combat Camera / Fortele Armate Suedeze

NATO a efectuat o evaluare a reformelor din domeniul apararii, dar şi a capacităţii operaţionale ale forţelor armate suedeze.

NATO evaluează constant capacităţile de apărare ale ţărilor sale membre. Evaluarea este efectuată de departamentul pentru planificarea apărării din Secretariatul NATO, şi reprezintă o analiză profesională şi independentă a apărării ţărilor membre. Evaluarea ţine cont atât de capacitatea de a contribui la apărarea comună a teritoriului ţărilor membre, precum şi de capacitatea ţărilor de a contribui la operaţiuni de management al crizelor conduse de NATO. În ambele cazuri, NATO consideră aceste capabilităţi drept capabilităţi militare expediţionare.

Principalele concluzii ale raportului NATO.

1. Referitor la reforma în domeniul militar:
– Suedia a cîştigat mult respect pentru reformele vizând crearea unei apărări flexibile, accesibile şi mobile;
– de la 1 iulie anul acesta, Suedia a renunţat la sistemul de înrolare obligatorie, urmând ca de la acestă dată înrolarea să se facă pe baza de voluntariat;
– aceleaşi unităţi din sistemul operaţional de apărare vor opera la nivel naţional şi internaţional;
– a fost adoptată o declaratie de solidaritate, care înseamnă că Suedia nu va rămâne pasivă în caz de atac împotriva altei ţări membre UE sau a unei ţări nordice. Declaraţia de solidaritate permite primirea şi furnizarea de asistenţă militară.

2. Cheltuieli pentru apărare:
– Suedia este una dintre puţinele ţări europene cu cheltuieli stabile pentru apărare;

3. Armata:
– Suedia investeşte masiv în dezvoltarea forţelor sale terestre;
– unităţile operaţionale vor avea capabilităţi uşoare, medii şi grele şi vor putea contribui la toate operaţiunile de management operaţional, atât în interiorul, cât şi în afara Suediei;

4. Marina militară:
– are capabilităţi de apărare a coastelor şi de luptă costieră foarte bine dezvoltate;
– eforturile în sprijinul operaţiunilor multinaţionale au fost implementate cu succes mult dincolo de zona de vecinătate imediată;

5. Forţele Aeriene:
– Suedia menţine o putere aeriană diversificată în sprijinul cerinţelor sale de apărare naţională;
– are de capacitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale, inclusiv cele NATO, de management al crizelor;

6. Managementul crizelor: angajamentul Suediei pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale este clar, ea contribuind la misiunile specifice conduse de ONU, UE si NATO.

Deşi Suedia nu este membră a NATO, aceasta a participat încă din 1994 la sistemul de Planificare şi Evaluare (PARP). Este vorba despre un proces NATO de planificare a apărarii, în paralel cu cel al ţărilor europene membre ale Parteneriatului pentru Pace.

NATO a folosit pentru Suedia aceleaşi criterii de evaluare ca şi pentru o ţară NATO de dimensiuni comparabile. Suedia nu a fost evaluată după planurile de apărare ale NATO, ci în relaţie cu felul în care ar trebui să arate o forţă armată modernă pentru a face faţă cerinţei de a avea o capabilitate de apărare operaţională pe plan naţional şi international.

NATO a evaluat toate categoriile de forţe armate ale Suediei – Armata, Marina şi Forţele Aeriene. Pe lângă asta, NATO a mai evaluat şi funcţiile logistice şi de management, precum şi nivelul de interoperabilitate.

NATO consideră ca Suedia are o bună capacitate de a-şi apăra propriul teritoriu. Noua organizare operaţională militară a Suediei va putea să devină una dintre cele mai utile din Europa.

sursa: Dagens Nyheter

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Forţele armate suedeze au fost evaluate de NATO”

 1. oarecine says:

  astept cu interes evaluarea ro.

 2. Grig says:

  “NATO evaluează constant capacităţile de apărare ale ţărilor sale membre”.
  “…şi reprezintă o analiză profesională şi independentă a apărării ţărilor membre.”
  As vrea sa stiu si eu data la care Suedia (proeminenta tara neutra) a devenit membra NATO.
  De fapt, nu e o “evaluare” ci o analiza, din care sa rezulte ce au de invatat tarile NATO.
  Si e in contextul in care NATO s-a trezit calare pe Libia dar nu prea are cu ce….
  (Vezi si reprosurile secretarului general NATO la adresa membrilor, care nu prea asigura
  logistica, in special aviatie).