Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Forțele de securitate egiptene au ucis 9 militanți jihadiști în Sinai

 

Sursa imaginii Geographic guide

Sursa imaginii Geographic guideCorb

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Refaay, soldații egipteni au ucis duminică 9 militanți jihadiști într-o regiune din centrul peninsulei Sinai, distrugând, în același timp, mai multe depozite cu muniții ce aparțineau acestora.

Reprezentantul armatei a declarat că „forțele de securitate – în urma unei razii într-o zonă muntoasă din centrul peninsulei Sinai – au reușit să distrugă un vehicul încărcat cu explozibil și au ucis 6 extremiști înarmați”.

Operațiunea a avut loc după ce armata a descoperit celula teroristă și planul acesteia de a executa acțiuni anti-guvernamentale.

Duminică, 16.07. a.c., tot în centrul Sinaiului, soldații au eliminat 3 militanți și au arestat un altul, distrugând, de asemenea, un vehicul și 5 depozite de muniții și substanțe explozive.

În cealaltă parte a țării, la granița de vest cu Libia, forțele aeriene egiptene au distrus duminică 15 vehicule încărcate cu arme, muniții și material explozibil care se aflau în marș spre granița Egiptului, numărul total al acestui tip de vehicule distruse ajungând, astfel, la 42, de când au început operațiunile în luna mai.

Președintele egiptean, Abdel-Fattah al-Sisi, declarase în luna mai că armata a distrus în precedentele trei luni în jur de 300 de vehicule ce veneau din Libia, accentuând că alte 1000 au reușit să treacă granița în Egipt.

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică, 16.07. a.c., Președintele Sisi și omologul său francez, Emmanuel Macron, au discutat despre unele probleme regionale, inclusiv despre acțiuni comune pentru realizarea stabilității în Libia. Din punctul de vedere al ambilor președinți, Libia este o țară exportatoare de terorism, fapt favorizat de haosul și tulburările permanente din interior, care o fac, în acest fel, un adăpost perfect pentru mulți militanți ai diferitelor grupări teroriste, inclusiv pentru cei ce aparțin DAESH-ului.

Egiptul s-a confruntat cu un terorism crescând de când fostul președinte islamist, Mohamed Morsi, a fost îndepărtat de la putere în iulie 2013, ca răspuns la protestele masive împotriva sa și împotriva grupării „Frăția Musulmană”, după numai un an de guvernanre.

Sute de polițiști și soldați au fost uciși în urma atacurilor teroriste, majoritatea  revendicate de un grup jihadist loial organizației ISIL, cu baza în Sinai. Atacurile s-au concentrat – mai întâi – asupra forțelor de securitate din Sinai, apoi s-au extins, treptat, pe tot cuprinsul țării, pentru ca în ultimul timp să vizeze minoritatea ortodoxă coptă.

Săptămâna trecută, în data de 07.07. a.c., în urma unui atac terorist cu mașină-capcană ce a avut loc la un punct de control din orașul Rafah, în nordul Sinaiului, au fost uciși și răniți 26 de soldați, în timp ce forțele armate au eliminat 40 de teroriști. Vineri, 14.07. a.c., atacatori înarmați cu mitraliere au ucis 5 soldați la un punct de control din orașul Giza.

Ca parte a războiului antiterorist declarat de Sisi după ce Morsi a fost îndepărtat de la putere, acțiunile ofensive ale armatei din ultimii ani au dus la eliminarea a sute de militanți, alte sute de persoane fiind arestate ca suspecte.

 

Sursele știrii: Xinhua, China.org.cn

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.