Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fost angajat al MApN – extrădat în SUA pentru terorism

Probabil mulţi dintre citiori au aflat deja de cazul fostului angajat al MApN, pe nume Frăţilă Aurel, care, începând cu data de 11.01.2013 şi până la data de 09.02.2013 va fi extrădat din România în SUA pentru terorism.
Totuşi, prezentăm şi noi pe scurt acest caz.

În primul rând, vom menţiona motivul extrădării:  numitul Frăţilă Aurel este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care puteau fi montate atât pe aparate civile, cât şi pe aparate militare. Respectivele echipamente erau considerate “de război”, potrivit unui catalog american militar şi nu aveau  licenţele de la Departamentul de Stat american.

Astfel, Aurel Frăţilă a intrat în atenţia autorităţilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti, deoarece afacerile au fost derulate de român prin intermediul firmelor sale din ţară.
Cazul a fost investigat în România de către DIICOT în colaborare cu SRI.

În urma solicitării americane, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 11 ianuarie, cererea de extrădare a românului.

“Sentinţa penală nr.12 din 11.I.2013 – Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii privind pe persoana extrădabilă Frăţilă Aurel. Dispune extrădarea numitului Frăţilă Aurel către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii. Ia act că persoana extrădabilă Frăţilă Aurel se prevalează de regula specialităţii. Dispune arestarea persoanei extrădabile Frăţilă Aurel în vederea predării, pe o perioadă de 30 zile, începând din data de 11.01.2013 până la data de 09.02.2013, inclusiv. În baza art.192 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, se arată în minuta instanţei.

Potrivit site-ului www.iranwatch.org, iranianul Jamshid Ghassemi şi Frăţilă au fost inculpaţi pe 17 octombrie 2006 pentru spălare de bani şi pentru conspiraţie în vederea exportului de echipamente incluse în catalogul cu echipamente de război, din SUA către Iran, via România, fără a avea licenţele de la Departamentul de Stat american.

Acelaşi site menţionează că cei doi au încercat să exporte către România giroscoape militare şi accelerometre pentru ghidarea rachetelor balistice, destinaţia finală fiind Iranul.

Jamshid Ghassemi a fost arestat în Bangkok în noiembrie 2006, dar a fost eliberat în septembrie 2008 după ce cererea SUA de extrădare a sa a fost respinsă. Acesta a fost general al forţelor aeriene iraniene.

 

Sursa: www.iranwatch.org

MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Fost angajat al MApN – extrădat în SUA pentru terorism”

  1. Robert Horvath Sua says:

    Amanunte senzationale. In 2010 am anuntat FBI despre acest caz.
    Cititi amanunte pe Robert Horvath Devs blog.