Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fost comandant MApN, condamnat pentru corupţie, dă statul român în judecată

Fănică Tucaliuc, fost comandant al UM 02033 Iaşi, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupţie, a chemat în judecată statul român pentru despăgubiri.

Potrivit www.ziardeiasi, guvernul român i-ar fi oferit suma de 2.400 de euro pentru “acoperirea oricărui prejudiciu moral şi material suferit de acesta din cauza duratei excesive a procesului în care a fost condamnat”.

Fănică Tucalicuc a fost judecat timp de 10 ani sub acuzarea că, la începutul anilor 2000, ar fi primit mită pentru a deconta serviciile unei firme furnizoare de combustibili.

Fănică Tucaliuc a mai declarat că “nu va accepta târgul propus de guvern şi că îşi va susţine reclamaţia”. Totodată, acesta a declarat că, în perioada următoare, “va introduce o nouă acţiune legată de fondul dosarului, el considerând că nu i s-a făcut dreptate”.

“Nu sunt de acord cu această sumă şi voi continua procesul la CEDO aducând în discuţie toate încălcările şi abuzurile care s-au făcut. Sentinţa este nedreaptă pentru că nu se bazează pe probe”, îl citează ziardeiasi.

Dosarul în care Fănică Tucaliuc a fost condamnat pentru corupţie a ajuns în instanţă în anul 2004. Alături de el, mai mulţi ofiţeri de rang superior din cadrul MApN au fost acuzaţi de “corupţie”.

De la Iaşi, a mai fost condamnat în acelaşi dosar şi Gheorghe Dumitru Oniga, fost şef al Biroului Energetic la aceeaşi unitate, condamnat şi el la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii militari au declarat în rechizitoriu, în ceea ce priveşte faptele de corupţie ce s-ar fi derulat la UM 02033 Iaşi, că fostul comandant, colonelul Fănică Tucaliuc, ar fi pretins şi primit de la Cristian Emil Tofan, administrator al unei benzinării din Comăneşti, sume de bani pentru a-i asigura plata la timp a plăţilor pentru combustibilul livrat de firma lui Tofan. Acesta din urmă a fost şi el condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare.

La rândul său, şeful de atunci a Biroului Energetic de la UM 02033 Iaşi a pretins şi el sume de bani de la administratorul firmei din Comăneşti în acelaşi scop.
“Faţă de cei doi angajaţi ai unităţii militare s-a reţinut şi faptul că şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, admiţând plata în avans a unor produse necorespunzătoare calitativ, cauzând în acest fel, Ministerului Apărării Naţionale, o pagubă de peste 9 miliarde lei şi au perturbat bunul mers al unităţilor militare care au folosit combustibilul”, se arăta în rechizitoriu.

 

sursa: www.ziardeiasi

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Fost comandant MApN, condamnat pentru corupţie, dă statul român în judecată”

 1. othello says:

  Bai handicapatilor care scrieti articole , a fost condamnat definitiv sau achitat ?!
  ca nu se intelege nimic !

 2. anonim says:

  De cand oare statul roman despagubeste hotii? Cam des…pagubit e statul roman……

 3. szilard says:

  Nu sint handicapati !
  2. Omul de la MAPN a vrut sa cumpere benzina(ca tot omul) dar i-a fost livrat …apa !
  3. Omul de la MAPN a varsat apa pe cimp(ce era sa faca ?).
  Concluzie : eliminati coruptia, pentru ca la o inbogatirea unui om(prin coruptie) vor muri 100 de oameni(si fetite frumoase si copii mici).

 4. szilard says:

  Poate nu 100, dar 10 SIGUR(plus sinucideri) !

 5. szilard says:

  Aceasta metoda este foarte eficace, a folosit-o si Hitler cu evreii(confiscare si exterminare) si a ajuns la un munte de bani(aur, bunuri si proprietati).
  De aceea Chinezii executa public (in stadioane) aceste persoane, si de aceea China este pe cale sa devina numarul 1 in TOATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. szilard says:

  Eu nu am vreo dovada.
  Normal ar trebui ca TU sa aduci dovezi !

 7. szilard says:

  De ce nu anchetezi cazul lui Cioaca ?
  Inculpat fara dovezi si apoi eliberat(decizie corecta), dar cine ai plateste despagubirea ?
  Elodia a cautat sa fuga de pensia alimentara si sa-i faca rau lui Cioaca, si e in bratele unui arab-cu care sint filmari video-(de ce nu se cauta acel arab de pe internet ?).

 8. szilard says:

  E greu de tot, ma copille…

 9. szilard says:

  Arabii sint greu de gasit pe Internet, adica asa sint ei secretosi si nu zic nimic… ca Ben Laden, nici el nu mi-a zis nimic…

 10. @szilard
  Tu ce crezi despre aceasta afacere pe care eu o numesc criminala ?
  Ma intereseaza parerea unui om ….

 11. gheo says:

  Vinovat sau nu, omul are … o “oarecare dreptate”, oare de ce a fost tergiversat “10 ani” procesul ?, interesul CUI a fost, si … cati bani a “costat tergiversarea” si in interesul CUI ?, o sa “raspunda … NIMENI”, romanii, au devenit o “masa imensa de prosti care intreaba, fara a mai fi bagti in seama de nimeni, de multi ani.

 12. cititorul says:

  Handicapat esti tu (aia sau ala)! Daca aveai bunul simt citeai articolul referitor la decizia definitiva de condamnare in cazul unor fosti comandanti ai MApN. Dar e prea greu pentru un intelect obosit…

 13. othello says:

  serviciile… in toate cele cate sunt , nu-i asa … cititorule ?!!

 14. aninim says:

  Dargilor, inainte de a va grabi sa aprobati despagubirile grase din buzunarul vostru (pentru ca in cazul despagubirilor statul sunteti voi, contribuabilii) e bine sa va ganditi la multiplele posibilitati pe care le are un hooootzoman atunci cand e judecat: amana procesul pt ca e chipurile bolnav, amana sedinta ca nu e prezent avocatul schimba locul procesului ca asa vrea el, nu suporta detentia si multe alte tertipuri avocatzesti de va sta mintea in loc. Daca intr-adevar el ar avea dreptate ( cu toate ca nu as prera crede) atunci sa-i dea in judecata pe cei ce reprezinta statul in cazul lui-organele de ancheta, judecatoria,cu persoanele care l-au nedreptatit etc , in nici un caz statul roman adicatelea contribuabilul corect care nu are nici o vina .

 15. anonim says:

  De foarte multe ori omul cu pricina isi tergiverseaza el insusi procesul pe motive care mai de care mai hilare ca nu-i convine avocatul, ca nu-i convine locul derularii ca avocatul a stranutat etc.Asa ca lasati-o mai moale cu despagubirile din banul public .Sa dea banul cei care au instrumentat cazul ca au pensii de 20.000 lei si mai mari.

 16. Din pacate says:

  Daca am elimina coruptia din gulagul Romanistan ar trebui inchisori in care sa bagi milioane de romanistani.Practic statul exista doar prin coruptie acum iar partidele sunt organizate exact pe sistem mafiot .

 17. VALICA says:

  La spitalul Militar Central se întâmplă lucruri care sunt de contestat. Concursul organizat pentru conducerea instituției medicale s-a lăsat cu plângeri penale și contestații.
  Scandal după examenul de director la spitalul Militar Central.Foarte des, conducerea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” este schimbată după placul fiecărui ministru al Apărării, scrie Expres Magazin.
  În cadrul acestei instituții a fost înființat “Serviciul de asistență medicală spitalicească pentru misiuni operative”. Astfel, s-a asigurat asistență medicală pentru Președintele României, Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților și pentru Prim-ministrul Guvernului României. Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila“ a primit din partea președintelui Traian Băsescu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Mare Ofiter.
  Directorii se schimbă cu o rapiditate extremă
  Colonelul medic Florentina Ioniţă, şef secţie Gastroenterologie, a preluat, în această lună, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, notează sursa citată, ocazie cu care ministrul Apărării Naţionale a asigurat noua conducere că programele de modernizare şi lista de priorităţi vor fi în continuare în atenţia sa.
  Există o problemă gravă în urma obținerii acestei funcții. Colonel doctor Laurențiu Ene acuză nereguli privind organizarea și desfășurarea concursului, acesta fiind cel care a ieșit pe locul al doilea.
  Expres Magazin a prezentat acuzațiile aduse de Laurențiu Ene:
  “- Unele dintre elementele anunțului privind organizarea concursului pentru ocuparea funcției de comandat , director general, al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila, postat pe pagina de internet a spitalului sunt neconforme atât prevederilor Anexei nr.1 la Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.129/2009, cu modificările și completările ulterioare cât și “Regulilor…” înregistrate cu anexă la nr.A7251 din 18.12.2013.
  – “Regulile…” înregistrate ca anexă la nr. A7251 din 18.12.2013 și înmânate tuturor candidaților nu conțin modalități de contestare a rezultatului final al concursului .
  – Cu toate că pe parcursul desfășurării concursului m-am adresat în repetate rânduri către diferite foruri aducând în discuție faptul că domnul General de brigade prof.dr.Mischianu Dan Liviu Dorel se află din punct de vedere etic, moral și deontologic în conflict de interese și incompatibilitate față de propria-mi persoană cât și de ceilalți candidați, nu au fost luate măsurile necesare să fie schimbat din cadrul comisiei de concurs.
  De asemenea , prin contestații repetate am formulat mai multe inadvertențe ,/incidente apărute pe timpul desfășurării concursului, răspunsurile formulate la acestea de diferite foruri/persoane cu funcții de răspundere fiind în mod systematic de negare sau încercare de diminuare a importanței acestora în rezultatul final al concursului.
  – Din perspectiva celor supuse atenției prin prezentarea contestației, vă adresez rugămintea de a analiza toate aspectele mai sus relatate și de a vă pronunța în acest sensul anulării în întregul său a concursului pentru ocuparea funcției de commandant , director general, al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila.
  – Solicitări similare prezentei au fost înmânate și președintelui Comisiei de concurs precum și șefului Direcției Medicale.
  – Prezenta contestație se constituie și are valoare juridică de plângere penală prealabilă”, arată sursa menționată.