Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fost Şef de Stat Major al MApN – trimis în judecată

sigla DNA. foto agerpresÎntr-un comunicat al DNA se arată că, “procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CHELARU MIRCIA, general corp de armată în rezervă”.

În sarcina inculpatului CHELARU MIRCIA s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de:
-“abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru Mircia a determinat, cu intenţie, funcţionari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale să încheie, fără vinovăţie, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament, situat în municipiul Bucureşti, deşi acesta nu deţinea un contract de închiriere valabil încheiat pentru acest imobil.

Mai mult decât atât, anterior, inculpatul dobândise în proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat în temeiul Decretului – Lege nr. 61/1990, ascunzând acest aspect Ministrului Apărării Naţionale şi Comisiei de Audit din cadrul MApN, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu de 92.839,08 lei în dauna MApN.

Conform legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate – de chiriaş – în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut în proprietate locuinţe pe teritoriul României, fie titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

În detaliu, starea de fapt cuprinsă în rechizitoriu este următoarea:
La data de 28 octombrie 2000, inculpatul Chelaru Mircia, având funcţia de şef al Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apărării Naţionale aprobarea de a i se repartiza o locuinţă de serviciu.

În cuprinsul solicitării, inculpatul ar fi omis să precizeze că deţine în proprietate o altă locuinţă împreună cu soţia, în Garnizoana Bucureşti, dobândită din fondul locativ al Ministerului Apărării Naţionale, după anul 1990.

Aspectele omise din raport, referitoare la situaţia sa locativă, constituiau impedimente absolute care ar fi fost de natură să-l împiedice pe inculpat să primească o locuinţă de serviciu în garnizoana București.

Astfel, la data de 13.12.2000, în baza repartiţiei, s-a încheiat între M.Ap.N. şi inculpatul Chelaru Mircia, un contract de închiriere pentru perioada 13.12.2000 – 13.12.2002, deşi acesta împreună cu soţia sa deţineau în coproprietate o locuinţă situată în Bucureşti.

La data de 07.06.2001 inculpatul Chelaru Mircia a fost trecut în rezervă.

Deşi contractul de închiriere expirase la data de 13.12.2002, iar tacita relocaţiune nu opera în acest domeniu, ulterior, între Ministerul Apărării Naţionale şi inculpat ar fi fost încheiat în mod retroactiv un alt contract de închiriere, pentru perioada 14.12.2002 – 01.07.2003, având ca obiect aceeași locuinţă de serviciu.

Acest contract ar fi fost prelungit succesiv, de patru ori, prin acte adiţionale, deşi inculpatul Chelaru Mircia nu îndeplinea condiţiile legale pentru prelungirea termenelor de închiriere.

La data de 07.06.2007 a fost încheiat între M.Ap.N. și inculpat contractul de vânzare – cumpărare a locuinţei de serviciu, pe care acesta din urmă ar fi vândut-o în cursul anului 2008, pentru suma de 300.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere dintr-o altă cauză, în care, la data de 3 septembrie 2013, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a dispus trimiterea în judecată a 11 inculpaţi, cadre militare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu legate de achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat. (comunicat nr. 761/VIII/3 din 04 septembrie 2013).

În finalul comunicatului se specifică faptul că “această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Sursa: comunicat DNA

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Fost Şef de Stat Major al MApN – trimis în judecată”

 1. s says:

  E corect.
  In actuala conjunctura politica, sa ne amintim ca a fost singurul care si-a pus in joc cariera cu afirmatii care, probabil, au salvat tara.
  Deci, trebuie mazilit. Motive se gasesc oricand.

 2. Gheo says:

  E corect aşa. Toţi cei care au procedat în acest fel, să plătească, fie şi retroactiv…şi pe lângă asta şi un bonus. Şi când îmi amintesc ce zbir era impricinatul…

 3. coopernick says:

  Cine a aprobat prelungirea contractului dupa 2001? De cinci ori? Pana la ce nivel s-a stiut despre asta? Asa ca se pare exista mai multi impricinati deoarece Chelaru nu a participat singur la aceasta problema penala.

 4. Robert Horvath Sua says:

  De un om ca Chelaru avea nevoie Romania acum in fata rusilor.
  A vorbit omul si de creiarea unui stat autonom tiganesc….
  Cu alte cuvinte….un patriot.

 5. elis says:

  Nu platesc toti. Don Dragoescu de la divizia buzau, condamnat penal pentru 5 infractiuni, toate savarsite cu intentie, continua, in baza delegatiei parasutistului sef al diviziei, sa controleze unitatile militare din subordine, sa stabileasca masuri, sa stabileasca pedepse etc. Iar una dintre infractiunile pentru care a fost condamnat este nerespectarea regimului documentelor clasificate (dosar la ICCJ – nr.dosar 1556/1/2012). Iar in controalele efectuate tocmai asta verifica. Adicatelea, cea mai inalte instanta de judecata a tarii stabileste ca este INFRACTOR, iar un oarecare comandant de divizie ii ordona sa faca controale in care sa stabileasca masuri – individul fiind condamnat si pentru realizarea de foloase necuvenite (oare nu cere ceva pentru a mai musamaliza din neregulile gasite ? poate se mai alege cu un dosar). In sistemul de drept american ar fi executat 9 ani de puscarie, nu 3 cu suspendare. Mai vreti si alte nume ?! Cititi dosarul. Asa ca, ce tot vorbim de Chelaru…

 6. gigi duru says:

  Eu stiu doi ofiteri, inca activi, promotie 1986 si 1987, care nu au beneficiat niciodata de apartment de la armata. Ma opresc aici cu comentariul pentru a nu fi acuzat ca sunt tendentios …

 7. mihaius says:

  Noi dormim si Horvat asta ia ceva pastile si scrie aici in voie….

 8. grigore says:

  Stimati domni. Acest “Robert etc. SUA”, este maghiar, nu suporta UDMR-ul dar este OMUL DE CASA al ex pastorului, lingaului si om al Ungariei, Laszlo Tokes. In numele lui, si pentru folosul lui, provoaca fel de fel de diversiuni si incercari de manipulare, in numele asa zisei lui cetatenii americane. Ma mir ca este, de atata vreme, lasat sa blocheze, nestingherit, comentariile acestei publicatii. Ar trebui sa ne fie rusine!

 9. Gheo says:

  “Elis”, eu stiam ca in conformitate cu prevederile Legii 80/1995, militarii care au fost pedepsiti, prin hotarare definitiva, cu inchisoare cu suspendare sau cu amenda penala, chiar daca au fost amnistiati, sunt trecuti in rezerva. Poate ca in cazul exemplului dat de tine, hotararea nu este definitiva.

 10. elis says:

  Se trec in rezerva doar pentru faptele savarsite cu intentie. Paradox – accident de circulatie cu victime nu treci in rezerva intrucat este savarsit din culpa, cea mai mica alcoolemie te duce dincolo de poarta unitatii pentru ca este savarsita cu intentie s.a. Intr-adevar, hotararea nu este definitiva, avand calea de atac a recursului tot la I.C.C.J. Dar nu despre asta vorbim, ci despre un infractor care efectueaza controale in unitati din subordine. Solutia ?! Nu-l dai afara din armata, dar il pui la liniat coli A.4 sau la maturat holuri pana se finalizeaza cazul sau, in niciun caz nu-l trimiti subordonatilor pe cap sa o faca pe-a zbirul, sa ia contact cu informatii clasificate – taman pentru imposibilitatea creierului lui de a face distinctia intre informatii care pot fi publice si care nu a fost condamnat (la care se mai adauga si alte capete de acuzare). Ce se intampla daca vreunul cu cap patrat dintre cei controlati spunea ca nu are chef sa prezinte caietul de programe unui condamnat penal ?! Iar daca ICCJ il achita (putin probabil la cate gainarii i s-au retinut in sarcina individului), dar exista posibilitatea asta, il trimiti atunci sa efectueze controale conform fisei postului unui militar, iar nu un puscariabil.

 11. nu dau 2 lei says:

  Erata.. supus =supusi

 12. nu dau 2 lei says:

  Da UDMR al cui crezi ca este..? Al Romaniei.? In nici un caz ..

 13. oscar says:

  Pt aceiasi fapta trebuie judecat si basescu pt casa din mihaileanu,dupa ce a avut case de la stat si case cumparate si donate ficei cele mari

 14. Lunetistu' says:

  Adica si Băşinescu?

 15. Lunetistu' says:

  Gheneralul l-a copiat pe capitanu’ fara vas. Daca vaporeanu era incatusat cand trebuia nu avea pe cine copia!
  “În perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru Mircia…”
  Daca i-a trebuit 7 ani – calificativ NS!
  Primarul-gheneral Băşinescu a rezolvat problema in cateva luni – asta da gheneral.
  Cat despre DNA n-am cuvinte! Au stat 7 ani la panda si inca 7 ani au rumegat; am platit putorile 14 ani pentru un bok cu apa rece. Halal justitie!

 16. VALICA says:

  10 GENERALI INFRACTORI .DOAR IN ANUL 2013 !
  RUSINEA ARMATEI ROMANE
  De la DNA (sectia Combaterea infracțiunilor de corupție săvârșite de militari ) aflam ca in anul 2013 au fost trimiși în judecată 79 inculpați, din care 2 arestați preventiv.
  Prin 10 rechizitorii s-a reținut săvârșirea a 270 infracțiuni, din care:
  2 – infracțiuni de corupție
  87 – infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție
  136 – infracțiuni aflate în legătură directă cu infracțiunile de corupție
  37 – infracțiuni de înșelăciune
  1 – complicitate la infracțiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri oficiale
  5 – infracțiuni de omisiune a sesizării organelor judiciare
  1- infracțiune de fals intelectual
  1 – infracțiune de uz de fals
  Din cei 79 inculpați, 74 sunt bărbați, 47 au studii superioare, majoritatea provin din mediul urban (75) și au vârste cuprinse între 21 și 54 ani (63).
  Inculpații trimiși în judecată aveau, la data comiterii faptelor, calitatea de militari, dintre care:
  – 10 generali (5–cu grad de general maior–unul fost ministru al Apărării, actualmente parlamentar,2 – general de brigadă și 3- general– unul chestor general de poliție la data trimiterii în judecată, fost general I.G.J.R. ),
  – 1 comandor
  – 35 ofițeri (11- colonel, 11- locotenent colonel, 7 – maior și 6 – căpitan), 1 subcomisar de poliție (fost locotenent I.G.J.R.), 32 subofițeri M.Ap.N.
  Între aceștia,17 aveau funcții publice de conducere, astfel: 1 inspector general și 1 inspector general adjunct al I.G.J.R.,3 inspectori șefi și 1 adjunct al inspectorului șef I.J.J., 6 șefi direcție M.Ap.N.,1 șefi direcție I.G.J.R., 4 comandanți UM.
  De asemenea, au mai fost trimiși în judecată 1 contabil șef I.J.J.,1 șef serviciu I.G.J.R.,1 medic șef secție UM,1 șef birou I.G.J.R.,1 comandant grupă I.J.J.
  Prejudiciul total reținut prin rechizitorii este în sumă de 7.075.784 lei și 1.320.733 euro (416.225 lei în anul 2012) și au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de 1.885.365 lei (416.225 lei în anul 2012).
  De asemenea, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra obiectului infracțiunii de luare de mită, în valoare de 16.500 lei, în vederea confiscării.
  S-a dispus, prin 13 hotărâri definitive, condamnarea a 341 inculpați, trimiși în judecată prin rechizitorii întocmite de procurori militari (17 hotărâri privind 101 inculpați condamnați, în anul 2012).
  Rezultă că a fost stabilită vinovăția față de 99,71 % din persoanele definitiv judecate.

  Comentariu:
  1 . Interesant de stiut, CINE a asigurat suportul savarsirii infractiunuilor?
  2. Cum este posibil sa mai poarte gradul militar?
  3. Ce fel de management este aplicat in acest minister?
  domnilor, TOTUL dupa chipul si asemanarea politicului romanesc!
  Ne miram de ce NU se pun in executare HJD?

 17. othello says:

  Au crezut, bietii de ei , ca daca sunt cocotati in functii , nu-i tulbura nici D-zeu !
  Au crezut ca daca slujesc vremelnice puteri , o sa le fie cald si bine , lor si la tot neamul lor !
  Ca peste tot , se mai platesc si polite !
  `geaba incuscreli, `geaba inrudiri , `geaba cununii , cu sau fara pirostrii !

 18. nu dau 2 lei says:

  Sparlamentarii politicieni si partidele romanesti sunt fapt formatiuni de crima organizata nu intelegi ?

 19. Marlon Juvet says:

  Și cam care au fost afirmațiile alea, domnu’ S? “Afirmații care au salvat țara.” Nu vă e rușine să veniți cu bălării din astea?